Astra Zeneca halverar leveranserna – Sverige går miste om 2 miljoner doser

Text: Redaktionen

Bild: TT

SVERIGE

Sverige får vänta när vaccinnationalism stoppar leveranser

Astra Zeneca halverar sina leveranser av vaccin till EU under andra kvartalet. Det betyder att vaccinationstakten påverkas när Sverige går miste om två miljoner doser fram till sommaren.

75 miljoner doser som skulle komma från USA och Storbritannien till EU under andra kvartalet uteblir sedan länderna infört exportförbud på vaccin eller reservdelar till tillverkningen. EU har däremot exporterat nästan hälften av sitt vaccin till bland annat Storbritannien.

Sverige har kontrakt på totalt 15 miljoner doser under första halvåret. Fyra skulle komma från Astra Zeneca, men vi får alltså bara hälften.

Målet var att alla över 18 som vill ska kunna vara vaccinerade till halvårsskiftet. Socialminister Lena Hallengren (S) skriver till TT att ”målbilden kan behöva ses över”.

 

Regionerna har dålig koll på sin smittspårning

Expressen har kartlagt smittspårningen i Sveriges regioner. Alla regioner har en central smittspårningsenhet, men arbetet fungerar olika på olika platser.

I samtliga regioner är det den smittade själv som hör av sig till kontakter utanför familjen. Men de allra flesta regioner kontrollerar inte att personer faktiskt gör som de blir ombedda. Några säger att de utför kontroller om de misstänker att den smittade inte skulle göra det.

16 regioner svarar att de inte har någon statistik över smittspårningen och saknar andra sätt att utvärdera den.

– I andra länder mäter man hur många kontakter man får tag i och testar, och hur snabbt det går, säger Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet. Sådana siffror ser vi inte i Sverige, så vi vet inte.

 

Utredare vill stoppa långbänkar vid vindkraftsbyggen

Det måste bli ordning och reda i reglerna för att bygga vindkraft. Det säger regeringens utredare Lise Nordin, tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet till DN. Den 30 juni ska hon lämna sitt betänkande.

Mycket av osäkerheten för vindkraftsbyggarna skapas av det kommunala vetot. Lokala protester och överklaganden försenar etableringarna.

Enligt utredningen ska kommunerna ha kvar rätten att säga nej till vindkraft, men beskeden måste komma mycket tidigare i processen. Redan när en kommun fastställer översiktsplanen för marken inom kommungränsen ska man bedöma var vindkraftverk kan vara lämpliga.

När kommunen gett markanvisning ska länsstyrelsen pröva bygget utifrån miljöbalken.

Vindkraft svarade i fjol för 17 procent av den svenska elproduktionen. Den behöver fyrdubblas till 2040 om Sverige ska klara miljömålen.

 

Nöjesparker kritiserar Folkhälsomyndighetens ytkrav

Museer och konsthallar behöver ha tio kvadratmeter per besökare för att kunna öppna. Det föreslår Folkhälsomyndigheten i de föreskrifter som skickats på remiss.

Men nöjes- och djurparker, där besökarna vistas ute i friska luften, krävs på dubbel så stor yta per besökare.

– Vi förstår inte riktigt hur de har tänkt, säger Lisebergs vd Andreas Andersen till GP.

Liksom Gröna Lund i Stockholm har Liseberg hållit stängt under hela fjolåret och förlorat omkring 1,2 miljarder kronor i intäkter.

Andreas Andersen räknar med att Liseberg behöver få ta in mellan 5 000 och 7 000 besökare för att verksamheten ska gå runt och ska nu räkna på om man klarar ytkraven.

 

Coop och IKEA toppar kundernas hållbarhetsliga

Substainable Brand Index har släppt sin årliga rapport över de mest hållbara varumärkena år 2021, skriver Expressen. Undersökningen görs genom intervjuer, där 23 400 konsumenter i år svarat på hur hållbart ett varumärke uppfattas. Listan omfattar 381 varumärken.

Här är årets tio-i-topp:

1: Coop

2: Ikea

3: ICA

4: Änglamark

5: Saltå Kvarn

6: Apoteket

7: Lantmännen

8: Folkhälsomyndigheten

9: Systembolaget

10: Apotek Hjärtat.

 

Och här är de varumärken som ligger i botten:

390: Ryanair

389: Leo Vegas

388: Taxikurir

387: Betsson

386: Oreo

385: Unibet

384: Resurs Bank

383: Maria Casino

382: Pringles

381: Santander Consumer Bank

 

UTRIKES

Biden lovar vaccin och grillfest åt alla

USA:s president Joe Biden höll i natt ett tv-tal till nationen om kampen mot pandemin efter att ha undertecknat det stora stödpaketet på 15 000 miljarder kronor.

När Biden tillträdde lovade han att 100 miljoner amerikaner skulle vaccineras under hans 100 första dagar som president.

– Det kommer vara uppnått vid dag 60, sa han och påpekade att vaccinationstakten ökats från en till två miljoner doser per dag:

– Vi ska överträffa resten av världen.

Den 1 maj ska alla amerikaner äldre än 18 år ha erbjudits möjlighet att boka in tid för att få sin första vaccinspruta. Man hoppas ha till slutet av maj tillräckligt med doser för att alla ska få sina sprutor.

Och på nationaldagen den 4 juli ska amerikanerna ” fira den med sina nära och kära med den traditionella grillningen i trädgården”.

 

Kina stryper demokratin i Hongkong för gott

Kina folkkongress antog i går förslaget att bara ”patrioter” får ställa upp till val i Hongkong. Därmed tar regimen i Peking ett strypgrepp på Hongkongs demokratirörelse och frångår avtalet om ”ett land, två system” som ingicks då Storbritannien återlämnade kolonin 1997.

Det nya valsystemet ger valkommittén i Hongkong utökad makt. Den utser i dag Hongkongs högsta ledare och hälften av dem som sitter i parlamentet. Den andra hälften väljs i direkta val. Det nya valsystemet får rätt att kontrollera alla kandidater till parlamentet.

– Kinas kommunistiska parlament har tagit sitt största steg hittills för att utplåna Hongkongs frihet, säger Hongkongs sista brittiska guvernör, Chris Patten, till organisationen Hongkong Watch.

 

Mannen som överlevde sin uppfinning

För fokus lite äldre och mer nostalgiskt lagda läsare nödgas vi meddela att den nederländske ingenjören Lou Ottens har avlidit 94 år gammal.

Som nyutexaminerad började han arbeta för Philips och blev 1960 chef för produktutvecklingen. På teknikmässan i Berlin 1963 trollade han fram sin uppfinning ur kavajfickan: ett kassettband. Det blev en succé som såldes under parollen: ”Mindre än ett cigarettpaket”.

Retligt nog var det ärkerivalen Sony som blev först med den bärbara kassettbandspelaren. Men ingenjör Ottens ledde utvecklingen av cd-skivan som slog ut både kassettbanden och vinylskivorna. För Spotifygenerationen: dessa var fysiska lagringsmedia för musik.

Under sina yttersta dagar kunde dock Lou Ottens förnöjt notera att stora artister som Lady Gaga surfade på retrotrenden och gav ut sin musik på kasset.

Text: Redaktionen

Bild: TT