Morgonsvepet: Annie Lööf stänger dörren till M-regering med SD-stöd

Text: Redaktionen

Bild: TT

SVERIGE

Annie Lööf stänger dörren till M-regering med SD-stöd

Centerpartiet sätter sig inte i en borgerlig regering som måste förhandla budget med Sverigedemokraterna. Det beskedet gav Annie Lööf i går i Expressen. Däremot är hon redo att sätta sig i en S-regering:

– Centerpartiet går inte till val på att sitta i opposition och inte få något gjort. Vi kommer självklart gå till val på att sitta i regeringsställning. Vi är beredda att sitta i regering med både Socialdemokrater och Moderater.

Även efter valet nästa höst hoppas Annie Lööf hitta en lösning som utesluter förhandlingar med både V och SD.

– Centerpartiet kommer inte samarbeta eller budgetförhandla med Sverigedemokraterna. Vi kommer inte heller vilja budgetförhandla med Vänsterpartiet, säger hon. Vänsterpartiet har en dålig ekonomisk politik som ligger fjärran från oss. Jag har mycket svårt att se att vi skulle kunna enas om sänkta skatter och utvecklad valfrihet i välfärden.

 

Scania mutade sig till bussaffärer i Indien

”Uppdrag Granskning” avslöjar att Scania vid upprepade tillfällen har mutat sig till busskontrakt i Indien. Mutaffären har också lett till att företaget stängt sin bussfabrik i Bangalore.

Uppgifterna bekräftas i en intern utredning som visar att bolaget betalat för busskontrakt i sju delstater i Indien.

Scanias vd Henrik Henriksson säger att man hittat ett antal misstankar om mutor och ett fåtal där det finns bevis för att Scanias privata återförsäljare använt mutor.

– De personer som varit inblandade har i vissa fall varit medarbetare från Scania Indiens sida och de har fått lämna bolaget, säger Henrik Henriksson till SVT. Vi har slutat sälja bussar i Indien sedan ett par år tillbaka efter att vi hittade det här och som konsekvens har vi fått stänga hela bussfabriken.

”Uppdrag Granskning” berättar också att Scania levererade en lyxutrustad buss till den indiske transportministerns dotters bröllop.

 

Små chanser till stor publik när Allsvenskan startar

Fotbolls-Sverige jublade i går när kultur- och idrottsminister Amanda Lind öppnade för publik på läktarna vid den allsvenska fotbollspremiären den 10 april.

Men glädjen blev kortvarig. Folkhälsomyndigheten betonade genast att först måste smittläget ner rejält, vilket i dag förefaller högst osäkert. Därefter talade myndighetens generaldirektör Johan Carlsson i SVT om att det kan handla om 100 personer på en fotbollsarena och 50 besökare vid ett kulturellt evenemang.

Svensk Elitfotboll vill släppa in 15 procent av arenans sittkapacitet på ett smittsäkert sätt. Om det lyckas skulle nästa steg bli 40 procent.

 

UTRIKES

USA och EU stärker sitt klimatsamarbete

USA och EU måste stärka sitt samarbete i klimatfrågan betonade USA:s klimatsändebud och tidigare utrikesminister John Kerry på besök i Bryssel.

– Vetenskapen skriker åt oss, vi måste agera det kommande årtiondet, sa Kerry.

I dag väntas EU-parlamentet ta ställning för en ny sorts klimatavgifter på produkter som importeras till EU, rapporterar Sveriges Radio. Tanken är att varor som producerats med stora koldioxidutsläpp ska bli dyrare att importera så att konkurrensen jämnas ut för de europeiska företag som redan betalar för sina koldioxidutsläpp.

EU-kommissionen väntas lägga ett förslag om klimatavgifter i sommar. EU-parlamentets förslag skulle kunna införas 2023.

 

Våg av mord på politiker inför valet i México

Den 6 juni ska nationella, regionala och lokala val hållas i Mexiko.

Men för politiker, särskilt på lokal nivå, kan beslutet att ställa upp i val vara förenat med livsfara på grund av det grova våld som hör ihop med korruption och droghandel.

Över 60 politiker har mördats i landet det senaste halvåret, rapporterar TT.

Kidnappningar, hot mot släktingar, mordbränder och utpressning är några av de metoder som drogkarteller och andra kriminella använder sig av för att pressa politiker inför det kommande valet.

 

Isolerad Solberg försöker rädda norsk påsk

Norges statsminister Erna Solberg har isolerat sig i hemmet sedan hennes statssekreterare insjuknat i covid-19. I Oslo ökar smittan och

nådde i måndags det högsta smittotalet sedan pandemins start med 293 nya fall. Små siffror med svenska mått mätt, men de tas på stort allvar i Norge som tillämpar strategin att snabbt slå ner lokal smitta.

Statsminister Erna Solberg skärper därför restriktionerna, enligt NRK för 42:a gången på ett år. Fram till påsk delas skolelever upp i mindre grupper och fritidshemmen stängs.

På påsk åker många till sina ”hytter”, åker skidor och läser ”påskekrim”:

– Jag tror inte att vi behöver införa stugförbud, säger Erna Solberg.

Däremot säger hennes hälsominister Bent Höie att de som tänkt åka utomlands ”bör bara glömma det”.

Om inte restriktionerna biter hotar Norges hälsomyndighet med spritstopp, stängning av gym, bad, nöjesparker och bingohallar samt hemarbete.

 

Ryssland och Kina bygger gemensam station på månen

Det är snart 50 år sedan människan senast strövade omkring på månen innan Apollo 17 återvände till jorden den 19 december 1972.

Men nu är intresset för månfärder skyhögt. I går meddelade den ryska rymdmyndigheten Roscosmos att man tecknat avtal med sin kinesiska motsvarighet om att bygga en gemensam forskningsstation på månen eller i omloppsbana eller både och. Någon tidsplan har inte presenterats.

Kina satsar stort på rymdfärder och gjorde i december en obemannad månlandning där material hämtades åter till jorden. Ryssland vill återuppta månresorna för att fira 60-årsjubiléet av den första bemannade rymdfärden av Jurij Gagarin i april 1961.

USA har presenterat sitt månprogram som siktar på att sätta en man och en kvinna på månen 2024.