S-ombud kritiska mot Batongsossarna: ”Blir lätt rått”

Morgan Johansson och Mikael Damberg pekar med hela handen. Men alla i partiet håller inte med om riktningen.

Text: Anton Säll

Bild: Henrik Montgomery/TT

Det är den sista dagen med Stefan Löfven och den första dagen med Magdalena Andersson som partiordförande. De vanliga namnen mässar om hårdare tag på presskonferensen utanför pressrummet. Medlemmarna i Verkställande utskottet är lite trötta, de fick inte sova förrän man gått igenom de nya förändringarna i stadgarna och vad man skulle säga på morgonens pressträffar. Sakpolitiskt var det sjukvård- och äldrevård som behandlades under torsdagen, men alla har egentligen bara gått och väntat på att Magdalena Andersson ska väljas.

Till och med Göran Persson är här och visar upp sig. Då vet man att det bränner till.

Den senaste veckan har Morgan Johansson och Mikael Damberg trumfat varandra i tuffa förslag. Inför kongressen sa Mikael Damberg att det ska bli lättare att vräka gängkriminella från hyresrätter, medan Morgan Johansson på kongressen berättade att han vill kunna döma yngre brottslingar till längre straff. Fortfarande till vård som i dag, men till längre straff.

– I dag har vi unga som begår allvarligare brott än när den här lagstiftningen infördes. Nu är maxpåföljden fyra år, säger Johansson.

En ny utredning är tillsatt. Lagstiftningen kring ungas kriminalitet ska göras om. Det är nog inte bara en lycklig slump att den presenteras samma dag som Magdalena Andersson väljs.

ANALYSEN ÄR KLAR. Det är den samma som i förra valet, den att brott och straff är vinnarfrågor. Då fick man kritik från kommunals ordförande Tobias Baudin för att välfärdsperspektivet saknas i valrörelsen och man vred om kommunikationen i slutet av året.

Nu är det dags igen. Till skillnad från för drygt tre år sedan har brott och straff seglat upp som en av väljarnas viktigaste frågor. Moderaterna bombar på med utspel efter utspel. Stärkta av frågans aktualitet och av höga förtroendesiffror i frågan från väljarna utifrån mätningar.

Hårda straff! mässar Morgan Johansson. Hårdare, men tidigare! skriker Johan Forsell. Dag efter dag, vecka efter vecka. Bland några av de mer kritiska distrikten finns det ombud och röster som muttrar. Stockholms stad är som vanligt motvals. Där finns flera ombud som inte gillar batongsosseriet.

Det är inte så enkelt som att de två lägren kan beskrivas som lag fängelsestraff och lag fritidsgård, även om debatten ofta låter så. De flesta partier vill ha längre straff mot grova brott. I stället finns det en kritik mot ett för hårt och kallt förhållningssätt. Kritikerna internt menar att det saknas medmänsklighet snarare än någonting annat.

Socialdemokraten Julia Berg gör sin tredje kongress som ombud. Hon är kommunpolitiker, sitter i omsorgsnämnden i Växjö och företräder Kronoberg på kongressen. Hon är 30 år och distriktets ansvarige i trygghetsfrågorna.

– Alla känner någon som döms. Det är människor som vi känner som vi pratar om.

Det är inte egentligen längre straff som man är emot, det säger både Julia Berg och flera andra kritiker som Fokus pratar med. Det kanske snarare handlar om att man inte bara kan prata om hårdare tag och hårdare straff. Medmänsklighet, pratar folk om.

JULIA BERG ÄR 30 år och hör till det yngre gardet på kongressen. Hennes kronobergsdistrikt är mer vänster i många skattefrågor än partileldningen. Det finns förslag om straffskärpningar från hennes distrikt, saker som bättre fungerande kontaktförbud och utökad straffskala för mäns våld mot kvinnor. Men hon anser att det saknas ett medmänsklighetsperspektiv från partiledningen i vissa frågor.

– Det blir lätt rått, säger hon.

– Man ska kunna prata om människovärdet. Lägga förslag som bottnar i livsöden. Ibland glömmer vi det. Ta straffrabatten och ungdomsrabatten till exempel. Vi glömmer varför vi haft den överhuvudtaget, säger Julia Berg.

Hon är inte ensam, det finns fler som tycker som hon. Men de är i minoritet.

Problemet för hennes meningsfränder är att fler tycker tvärtom, även i partiet. Partistyrelsen skriver i handlingarna att man genom regeringen lagt förslag på slopad ungdomsrabatt på all brottslighet som har ett minimistraff på minst ett år, men vissa distrikt vill gå ännu längre.

Frågorna i Morgan Johanssons ministerportfölj presenteras och tröskas under fredagen. Men eventuella förslag nya ståndpunkter som ombuden ska mejsla fram kommer nog ändå att hamna i skymundan av valet av Magdalena Andersson. Hon ska ju tala först.

Källor har sagt att en stor del av talet ska handla om grov kriminalitet och segregation, enligt källor till Expressen.