Bäst att bo

Bättre Bäst att bo

Bäst att bo 2014 har genomgått en total översyn för att resultaten ska ha tydlig koppling till vad forskningen säger.

Det är nu nio år sedan Fokus lanserade den stora kommunrankningen Bäst att bo. Vi kunde inte föreställa oss den enorma uppmärksamhet som undersökningen skulle få. Hundratals citeringar i andra tidningar, tv- och radioinslag. Med åren har Bäst att bo också kommit att bli ett viktigt verktyg för många kommuner att jämföra sig med varandra. I samband med förra årets lista var det till och med forskare som, på DN:s debattsida, varnade för att Bäst att bo riskerade att få allt för stort inflytande på kommunernas beslut. Riktigt så långt hade vi aldrig tänkt själva, ska erkännas. Vi sysslar med journalistik och lyfter fram intressanta exempel, ibland med hjälp av listor. Beslutsunderlag för kommunalråd är inte vår främsta prioritet.

Men har man nu satt fan i båten så …

Bäst att bo 2014 har genomgått en total översyn för att resultaten ska ha tydlig koppling till vad forskningen säger om vad som gör en ort attraktiv. De som har gjort det jobbet är fyra forskare vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Professor Charlotta Mellander och hennes team bestående av Mikaela Backman, Sofia Wixe och Özge Öner har vänt och vridit på varje enskild variabel och skapat ett nytt index.

För er som älskar siffror och vill läsa mer har vi i år också skapat en extra digital tidning med material från Bäst att bo. Ni som är årsprenumeranter får den givetvis utan någon extra kostnad (andra får betala 195 kr). Vi har också skapat en särskild avdelning på fokus.se som heter just Bäst att bo som fram till nästa års mätning kommer att fyllas med texter och analyser.

Utrymmet är kort och jag har inte hunnit nämna alla de andra läsvärda texter inom ekonomi, politik, kultur och vetenskap som fyller veckans nummer. Men ni vet var ni hittar dem!

Trevlig läsning, var ni än bor!

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera