Redaktionsbloggen

Framgång förpliktigar

Går det verkligen att mäta boendekvalitet i siffror? Det tror vi.

Fokus årliga kommunrankning har under sina åtta år utvecklats till den viktigaste jämförande granskningen av Sveriges kommuner. En undersökning som alla kommunpolitiker och lokaltidningar helt enkelt måste förhålla sig till.

Vi försöker vara försiktiga med att slå oss för bröstet, för det är fortfarande rimligt att ställa sig frågan: Går det verkligen att mäta boendekvalitet i siffror? Forskarna Gissur Ó Erlingsson och Anders Sundell varnar i dag på DN Debatt för att kommunrankningar som ”Här är det bäst att bo” kan få allt för stort inflytande på kommunernas beslut. De menar också att kommuner med gynnsamma förutsättningar får oförtjänt uppskattning. Det beror på att ”Här är det bäst att bo” helt och hållet utgår från den enskilde invånaren. Det är en rankning av hur bra det är att bo i olika kommuner – inte en rankning av kommunalråd. Ett längre svar från mig finns att läsa på DN.se.

Vi tror att det går att mäta boendekvaliteten i siffror, men det förutsätter en ödmjukhet inför uppgiften och öppenhet för synpunkter. Från och med i år har vi tagit hjälp av en referensgrupp som varit med och påverkat val av variabler och metoder. Den består av professor Charlotta Melander (som tillsammans med Richard Florida rönt internationell uppmärksamhet med sin forskning om regioner och tillväxt), Swedbanks seniorekonom Cecilia Hermansson samt Sydsvenska Handelskammarens vice vd, Per Tryding.

I veckan kom också nyheten om att små kommuner i glesbygd förlorat stort i det kommunala utjämningssystemet. Johan Anderberg och Angelica Zander begav sig till ett litet samhälle i Norrlands inland där invånarna vägrat ge upp inför de till synes hopplösa förutsättningarna. Resultatet är en häpnadsväckande klättring från botten mot toppen av vår rankningslista.

Finansminister Anders Borg stod för veckans helomvändning när han lämnade sparsamhetens tagelskjorta hemma och åkte till Bryssel för att prata om satsningar för att få fart på tillväxten. Men vad är det egentligen som har förändrats? Anna Körnung berättar historien om överskottsmålets olidliga lätthet.

Missa inte heller Klas Ekmans text om »Den store Gatsby«, boken som blev film och nu film igen utan att budskapet går fram.

Thomas Engström går sin vana trogen på tvärs och förklarar sin kärlek till de multinationella storföretagen.

Trevlig läsning, var ni än bor!

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera