Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
vfdanderyd_18 Bäst att bo

Här är det bäst att bo 2008

För tredje året i rad har Fokus rankat Sveriges kommuner utifrån 30 olika faktorer. På första plats hamnar en välbärgad kommun intill huvudstaden. Femma kommer Norrlands tigerekonomi som förenar storstadspuls med friluftsliv. Åttan är en okänd uppstickare som storsatsar på ungdomar och idrott. Det här handlar om tre kommuner som levererar livskvalitet med radikalt olika förutsättningar.

»Solen lyser alltid över Djursholm« är ett klassiskt uttryck från förorten som myntades i början av 1980-talet. Det var en rusig ung gymnasist i full färd med att hoppa i den lokala simpölen Ösbysjön – och ut i själva livet. Full av mousserande vin, framtidsoptimism och ungdomligt övermod.

Ögonblicket fångades av en dokumentärfilmare som ville visa Djursholmsstudenternas välmåga, överklassattityder och föräldrarnas goda intentioner.

Djursholm ligger i Danderyd, den kommun som fortfarande har rikast invånare, bäst skolbetyg och dyrast hus. Framtiden lyser ljus och i år rankar Fokus Danderyd som Sveriges bästa kommun. Ett kvartssekel och flera högkonjunkturer efter tv-dokumentären är Danderyd sprickfärdigt av välstånd. Men rankningen handlar inte bara om det. Ekonomiska resurser är visserligen en viktig faktor i Fokus mätning men det fordras mer för att toppa den. Således präglas Danderyd även av god hälsa, låg arbetslöshet, litet socialbidragsberoende och kommunala satsningar på skola och omsorg.

Så här års ligger samhället inbäddat i ett tjockt grönt täcke, ibland så tätt att ljuset bara silar igenom grenarna. Doften av syren och kaprifol hänger tung i luften och de välskötta villorna sticker upp som prydnadssaker ur grönskan. Ett pärlband med bad från sandremsan Barracuda i Lilla Värtan till Danderyds klippor i Edsviken befolkas av designade barnfamiljer och kotlettfriserade ungdomar på EU-moppe.

Lüüli Lundvall Klebe sitter i solen utanför sin villa. Hon har fått pris av Djursholms villaförening för sin vackra trädgård och säger att hon måste ligga i för att hänga med grannarnas inhyrda trädgårdsmästare. Hon tycker om gemenskapen i kommunen.

– Vi som bor här är en annan sort, en klass för oss själva. Det ger god sammanhållning, säger hon.

Här bekräftas alla fördomar om flotta fastigheter, dyra bilar, greenade gräsmattor, polacker i byggnadsställningar och män i seglarskor. På Djursholms torg går rynkiga tanter i mintgrön dräkt till Apoteket, unga mammor glider in till caféet med blank cabriolet och solbrillor, och hit-pendlade jobbare hugger in på frukost-pizzan. I Mörby centrum staplar Systembolaget champagnen nära kassan och fastighetsförmedlingen har inga villor under fem miljoner till salu. Danderyds höga taxeringsvärden ger kommunen det enda bottenbetyget i Fokus rankning.

Kommunalrådet Gunnar Oom sitter i sitt tjänsterum på Djursholms slott som är behagligt svalt i högsommarvärmen. Lokalerna är magnifika med höga fönster, massiva murar och detaljer från 1600-talet. Att kommunen skulle vara rik kallar han en myt – det finns förmögna invånare men det är inte samma sak.

– Med dagens skatteutjämningssystem är den ungefär 0,5 procent rikare än snitt-kommunen och har därmed samma ekonomiska förutsättningar som alla andra, säger han. I stället förklarar han att renodlingen av kommunens kärnverksamhet och en generöst tilltagen konkurrens har varit nyckeln till framgångarna. När folk har kunnat göra rationella val har det inneburit att både kommunala och privata aktörer har tvingats vässa sig och bli bättre.

Danderyd har också rykte om sig att präglas av snobbism. Det finns mycket för Jante att reta sig på i kommunen men Gunnar Oom tycker inte att man kan klandra folk för att de arbetar hårt och skaffar sig en fin bostad. Han är stolt över att ha bidragit till att skapa en attraktiv kommun.

Han medger att det finns en »not in my backyard«-mentalitet och skämtar om att kommunen antagligen har landets mest krävande invånare. Samtidigt lovordar han deras öppenhet och engagemang.

– Sedan är det en annan sak att det finns brackighet hos somliga, men det finns väl överallt. Alltid någon som vill ha flottaste bilen på gatan och tycker att det är livets mening, säger han.

En faktor som lyfter Danderyd i Fokus rankning är den ökade företagsverksamheten. Sedan ett par årtionden har Danderyd gått från pendelförort till attraktiv företagskommun. Här finns numera både kontorskluster och industriområden. Kommunen har jobbat målmedvetet för att förbättra företagsklimatet och får toppbetyg av Svenskt Näringsliv i den grenen. I dag pendlar fortfarande 8 av 10 Danderydsbor till arbeten i andra kommuner, men ännu fler kommer utifrån till arbeten i Danderyd.

I bokhandeln vid Djursholms torg står en av pendlarna från Stockholms innerstad, Hans Kuijl från Kungsholmen. Han har arbetat här i två år och hade en massa fördomar om Danderydsborna som inte alls besannades när han kom hit.

– Folk här är faktiskt överraskande vänliga och ödmjuka, säger han.

Luftombyte

Tänk dig motsatsen. Ett sömnigt samhälle där stadskärnans tomma vidder kantas av spridd 50-talsbebyggelse och rappade fasader. En gammal blomsterhandel och ett Bolag. En gata åt ena hållet och en åt det andra. Tänk lugn och lågmäld vänlighet. Tänk författaren Torgny Lindgren.

Tänk Norsjö. 80 mil norr om Danderyds lummiga trädgårdar ligger den okända, outforskade västerbottniska kommun som helt otippat kvalat in på Fokus topp 10. I stället för miljonärer och dyra fastigheter är det kommunala satsningar på kultur, skola och idrott som tar Norsjö till oanade höjder.

Vägen genom Norsjö kommun går igenom tallskog, vindlande älvar och små glittrande sjöar. Det är fint på ett snällt sätt. Bebyggelsen är gles. De gamla husen är hårdhänt renoverade – bort med spröjs och Falu rödfärg, in med femtiotalsfönster och tjock, blank, blåaktig rödfärg. De vackraste husen är orörda och fallfärdiga, skeva och vinda. Inte en människa syns till.

Byn smyger sig på – plötsligt ligger Norsjös kommunhus bara där bredvid vägen. Huvudgatan kantas av låga hus med platta tak, som en avkrok i en vilda västern-rulle. Vilda Västerbotten. Petras Café bjuder på en blöt tonfisksallad, och Sveriges näst mest långlivade kommunchef Thorbjörn Olsson dricker kaffe. Han talar lugnt och låter förstås – som Torgny Lindgren. Han kom hit från grannkommunen för 40 år sedan.

– Någon sa »far till Norsjö – där är det rejält folk«, säger han.

Norsjö är inte bara Danderyds motsats till det yttre. Taxeringsvärden, förmögna invånare, ohäsotal, kommunalskatt, valdeltagande och flyttningsnetto är bara några exempel på kategorier där kommunerna hamnar i varsin ände av rankningen. Norsjö förlorar på glesbygdsproblematik med utflyttning, resurssvaga medborgare och hög kommunalskatt men vinner på god kommunekonomi, relativt hög utbildningsnivå, lågt socialbidragsberoende – och kommunala satsningar.

Kommunen har en lång idrottstradition som går tillbaka till Ernst Alm – förste man att vinna Vasaloppet 1922. I dag är det mest ishockey, fotboll och volleyboll som gäller och förra året invigdes Norsjö Arena – en av Norrlands största och finaste arenor med både ishall och fotbollsplan med konstgräs. Den drar både lägerbesökare och storpublik. Dessutom finns en sim- och sporthall intill. Kommunens informatör Sofie Persson är med i volleyboll-laget som spelar i elitserien.

– Alla tjejer i Norsjö spelar volleyboll numer, säger hon nöjt.

Idrotten är något alla återkommer till när man talar med Norsjöborna. Den ger styrsel och mening åt ungdomarnas vardag, lockar besökare till kommunen och får folk att vilja stanna i bygden. Visst har det funnits Norsjöbor som muttrat över att kommunen har byggt ihjäl sig och saknar pengar kvar till äldreboenden. Men Sofie Persson är övertygad om att insatserna ger mervärde för fler än sportutövarna.

– Investeringarna ger ringar på vattnet i hela samhället. Man måste ju satsa!

Norsjö har också väl utbyggd äldreomsorg och skolor med hög personaltäthet. Resurserna kommer delvis från det kommunala skatteutjämningssystemet, där Norsjö får tre gånger mer än genomsnittskommunen per invånare, eller totalt 67 miljoner kronor under 2008.

Dessutom finns flera större industrier som sysselsätter över 40 procent av kommuninvånarna – det mesta baserat på regionens främsta råvara: virke. SSC Trätrappor är landets största tillverkare av trappor, en jättelik anläggning med över hundra anställda som hyvlar, borrar, mäter, sågar och snidar trappor åt svenskar, tyskar och norrmän. Största fördelen med att driva företag i Norsjö är att personalen är trogen. »När man väl börjat blir man kvar«, säger vd Bengt Lindgren som själv varit på företaget över 22 år. Men till hösten går han i pension.

– Första september, hoppas jag, säger han. Då börjar jakten.

Mini-metropolen

Alla vet att avstånden i Norrland är stora. Sträckan från Norsjö till nästa anhalt ser inte så farlig ut på kartan men den tar nästan en hel dag att köra. Vägen går genom Dorotea, som är årets raket i Fokus rankning. Kommunen har gått från plats 182 till väl godkända 39. Generellt ligger Norrlands kommuner ganska bra till i rankningen – de flesta hamnar i mitten och uppåt. Nu går färden går till regionens toppkommun och tigerekonomi. Åre.

Här är skönheten i landskapet dramatisk och överväldigande. Böljande smaragdgröna kullar rullar ned mot Indalsälvens gnistrande vatten. Söta gårdar klättrar på de branta bergssidorna och över alltihop tronar mäktiga fjäll med snövita fläckar. Nedanför en massiv topp ligger byn Åre.

Kommunen med samma namn breder ut sig över ett jättelikt område, mer än dubbelt så stort som landskapet Blekinge.

Åre är hett. Solen gassar och folk flämtar i försommarvärmen. Men byn glöder också i bildlig bemärkelse. Förvandlingen från ordinär fjällort – förvisso med extraordinär skidåkning – till nöjesmetropol, entreprenörscentrum och året-runt-resmål har gått fort.

Som en trestegsraket. Först, runt millennieskiftet, rådde värsta it-boomen och folk letade avsättning för slantarna. Åre har alltid varit coolt för rika nollåttor och allt fler ville dit, helst längre tid än sportlovsveckan. Sedan, vid samma tidpunkt, började kommunledningen fundera över hur man skulle kunna få den korta, lukrativa vintersäsongen att sträcka sig året runt. Efter mycket jobb hittade man Holiday Club i Finland, lockade konceptet till Åre och nu står anläggningen där med bad, spa, hotell och året-runt-förströelser vid Åresjöns strand. Och slutligen, VM 2007. Det drog ännu mer kapital, besökare, företag och internationell uppmärksamhet.

I dag är Åre en magnet för entreprenörer och tjänsteföretag, och en av de kommuner i landet där det förra året startade flest nya företag per invånare. Åres numera rikskända chokladfabrik har till exempel smittat av sig – det finns nu inte mindre än fyra chokladfabrikanter i Jämtland som säljs i Åre Chocolat & Design, en av byns alla chica butiker. Här bjuder kommunalrådet Eva Hellstrand på kaffe och pralin.

Hon tycker att Åres själ ligger i dess historia och framtid som turistort, att det är en riktig by där det bor folk, och att det finns en enorm skaparkraft hos Åreborna. Hon kan få kritik för att det fokuseras för mycket på byn Åre i en kommun som är så mycket större.

– Men det är inte så svårt att bemöta – utan Åre by skulle vi inte ha alla de jobb, affärsmöjligheter, butiker, kollektiva färdmedel som vi har nu. Och så skulle vi ha mycket större ekonomiska problem, säger hon.

Åre har lyckats bli ett resmål året runt. Numera får Åreborna pusta ut i maj när skidturisterna drar. Andrummet varar fram till midsommar då cyklister, vandrare och klättrare kommer i drivor. Under hösten kommer en andra svacka ett par månader före vinterinvasionen.

Fastighetspriserna har skenat i de centrala delarna av orten och ligger i nivå med Stockholm, vilket inte är någon fördel i Fokus rankning. Numera råder bostadsbrist i Åre by, och även om delar av ursprungsbefolkningen har gjort en vacker slant på att sälja mark eller hus så är biverkningen att få har råd att bo i centrum. Kommunen har försökt att underlätta för Åreborna genom att sälja bostäder med tomträtt och med villkor att de endast får upplåtas till permanentboende. Ändå bor nästan alla Fokus talar med utanför byn.

– Det är lite svårt att veta var vi som bor här ska få plats, säger Märta Lind som arbetar i butiken Norrmalms ljus – en systerbutik till förlagan i huvudstaden.

Samtidigt byggs det som aldrig förr – det går nästan ett bygglov på tio kommuninvånare. Just nu pågår en fullständig renovering av det anrika Grand Hotell, byns ansikte mot sjön sedan 1898. I hela byggnaden återskapas fönsterbågar, trappor och detaljer på fasaden till en kostnad av minst 30 miljoner kronor. Fjorton bostadsrätter blir det, de största på 150 kvadrat kostar över sex miljoner. Över hälften är redan sålda.

Åre drar folk från hela Sverige, men kanske mest från norra delarna. Folk trivs och har kul här. Med berget mitt i byn och fler serveringstillstånd per invånare än någon annan kommun i landet finns alla möjligheter att roa sig. Micke Raittila sitter på torget med sin lille son Viggo Vilde Viking i en sportig barnvagn. Sedan fem år tillbaka bor han i Åre och driver en sportaffär. Han kommer från Hudiksvall, bodde en tid i Stockholm men flyttade hit för att få ett bättre liv – både lugnare och mer aktivt på en gång.

– Här är det full fart. Det är lite frifräsar-heaven – Åre attraherar påhittiga människor som vill gå sina egna vägar, säger han.

Tre kommuner, tre ytterligheter. Danderyd, Norsjö och Åre är olika på alla tänkbara sätt. Det de tycks ha gemensamt är relativt nöjda invånare, som trivs och uppskattar kommunen för vad den är. Livskvalitet går att finna i både det välansade Danderyd, energiska Åre och snälla Norsjö.

Visst lyser solen fortfarande över Danderyd, men det gör den även över uppstickarna i Norrland.

Läs också Ulrika Knutsons krönika om rankningen.

37 thoughts on “Här är det bäst att bo 2008

 1. Namn skriver:

  Helt meningslös listning,knappt ett rätt.
  Ordningen de dyker upp på listan är långt från all verklighet.

  Själv har jag bott i ett tiotal kommuner i detta land och reser runt varje månad i jobbet till våra 15 största städer.

  Lägg ner, ni hindrar svenska folket från att göra rätt val.

 2. Namn Stenis skriver:

  Att Gunnar Oom uttalar sig som han gör är ju inget nytt. För det första är han folkvald politiker, för det andra är han avlönad av medborgarna i Danderyds Kommun. Han är ingen dumskalle och är naturligtvis fullt medveten om pris- och klasskillnader och andra diskrepanser i samhället. Men att han skulle säga detta är otänkbart och på gränsen till tjänstefel. De helt olika förutsättningarna gör att vissa jämförelser är lika intressanta som att jämföra päron och apelsiner med varandra – det går inte! Jag tror dock att Fokus verkligen försökt att göra en så rättvis listning som möjligt och deras val av parametrar är väl genomtänkt, men ibland blir resultatet något som man måste ta med en stor klackspark.

 3. Roberth skriver:

  Aldrig moderat sluta ljug de M styrda kommunerna tar emot invandrare men inte fler än de klarar av! Dessutom gör Vellinge helt rätt

 4. Anders Lindros Malmö skriver:

  Vad vore Lomma, Staffanstorp,Svedala och Vellinge kommuner utan Malmö och Lund. Fattiga kommuner utan egna skatteinkomster på grund av avsaknad av arbetstillfällen.
  För att få en rättvisare bedömning måste antalet arbetstillfällen i förhållande till arbetsför befolkning i kommunerna finnas med.
  Malmö bör skylta vid kommungränserna med ” här är friheten större på grund av att arbetstillfällena är fler”. Det kan sen köande Vellingebor läsa varje morgon som omväxling till Vellinges egen slogan”här är friheten större”.
  Ett förslag för att på sikt minska pendlingen och låta kommunerna utanför storstäderna ta ett större ansvar är att låta en del av den anställdes kommunalskatt tillfalla kommunen som ordnar arbetstillfällen.
  Själv är jag är stolt över att bo i framtidsstaden Malmö!

 5. Helmer skriver:

  Bo Malmsten

  Medelpriset är ett dåligt mått om få affärer har gjorts, men så är inte fallet i Danderyd. Tror du att någon annan kommun ligger i topp när det gäller medianpriset ???

  Tror du att lågavlönade skulle kunna bo i hyresrätter i Danderyd om det vore marknadshyra ????

  Tänk att vi har kommit så långt så att där det är bäst att bo kostar en vill 8,3 miljoner, vilken fantastisk utveckling det har varit. Sverige blir bara bättre och bättre.

 6. Bo Malmsten skriver:

  Medelpriset på fastigheter är ett dåligt mått,om man säljer ett slott eller en jordbruksfastighet påverkar ju dtta väldigt kraftigt. Använd medianpriset i stället, dvs. det mest representativa priset på en fastighet.
  En intressant faktor är också andelen hyreslägenheter av bostadsbeståndet. Det är en av de viktigaste orsakerna till bostadssegeregationen och att ungdomar och invandrare inte har råd att bo i kommuner med få hyresrätter.

 7. Helmer skriver:

  Lisa. 8.3 miljoner kan nog stämma det var ett tag sedan jag kollade.

  Det är viktigt att Fokus ger sig på stora stöddiga kommuner i sin undersökning och inte små krakar till kommuner som minskar i folkmängd år efter år och dessutom vet om själva att dom har problem.

  Fokus borde ge alla stora ”Flinande” kommuner med hög arbetslöshet som kallar sig attraktiva och lockar till sig många nya invånare varje år en känga istället.

  Det är bra att Fokus försöker rangordna kommunerna, men det är ett väldigt svårt jobb. Det beror på så väldigt mycket Till exempel skulle nog danderydsborna svälta ihjäl om inte stockholms kommun tillät danderydsborna åka till Stockholm för att jobba.

 8. Lisa Bergman skriver:

  Hej Helmer, enligt Mäklarstatistik.se var medelpriset för en villa i Danderyd inte 5 mkr utan 8,3 under perioden mars-maj 2008. Alltså ännu värre! Därför hamnar också Danderyd i botten med sina höga taxeringsvärden, på 290:e plats – sämre betyg kan man inte få i den här undersökningen.

 9. Helmer skriver:

  Det kan inte vara bra för Sverige att en kommun med ett medelpris på småhus på över 5 miljoner ligger etta.

  5 miljoner i medelpris på småhus borde ge 10 minus i kanten.

  En kommun som vinner en sån undersökning borde vara ett fördömme för andra kommuner och vara ett bra ställe att flytta till för alla människor.

  Samhällen som Danderyds kommun blir stängda samhällen för många människor på grund av bostadspriserna.

 10. Sam skriver:

  Farligt av Fokus att dra slutsatsen att höga kommunala utgifter automatiskt ger god service. Alla som arbetat i offentligt förvaltning vet att antal kronor sällan är ett bra kvalitetsmått!

 11. ak skriver:

  motala 273/290. Bättre undersökning än näringslivets. Ändå ganska lika resultat. I alla fall för Motala…

 12. Dan Nilsson skriver:

  Södertälje är en grym bostadsort som redan nu har de för- och nackdelar framtidens städer kommer att ha. Sedan nämns det tyvärr inte att en stor del av vårt lands BNP kommer från södertäljeföretagen Scania och Astra. Inte ord nämns om samhällsansvar som varit uppe till diskussion. Det blir lätt svar och vitt i dessa mätningar som bygger på fördomar. Lite mer nyanserat nästa gång tack med lite mer kvalitativa bedömningar. Varför inte gör en mätning om vilken stad som är viktigast för Sverige utifrån hur mkt staden bidrar till BNP? Eller en mätning hur väl städer lyckas med integration? Eller fråga dem som bor i en stad om dem trivs där?

 13. Namn catshaman skriver:

  Märklig statistik Fokus tagit fram. Kort sagt lyftar man fram de kommuiner som rider i lyx på vår bekostnad när vi sköter det mesta på bra sätt.
  Vi har bra skola, idrott, ungdomsverksamhet, kultur. äldrevården är bättre än de flesta och samma gäller vård och läkarvård.
  Sen hör vi till de kommuner som tagit emot många flyktingar så man begriper inte placeringen som borde ha lyft av det. Sen har vi den formidabala ”lagunen” ocj båtplatser vid Vänern och beachen och fisket
  Jag misstänker att Fokus har förläst sig på statistikböcker medan vår kommun gör förfrågningar bland oss för att få reda på hur man ska göra en bra kommun bättre.

  Jag kan icke se det fattas oss nånting. Gnällspikarna hittar säkert något att klaga på medan göteborgarna gärna flyttar hit där vårt rätt höga skatt är ett aber. Som enliten kommun långt från de stora industrierna får vi leva med det. Vi har runt 5 mil till Vänersborg och Åmål
  Fokus gå och lägg er, eller gör en resa till vackra Dalslan ett Sverige i miniatyr

 14. Helmer skriver:

  Det hade varit tillräckligt att rangordna kommunerna efter arbetslöshet. Det är det viktigaste.

  Förortskommuner och småkommuner (under 10 000 inv.) skulle också behöva ha en separat lista.

 15. En som ej generaliserar skriver:

  Varför är det viktigt att poängtera att Åre och Norsjö ligger i ”Norrland” när ni inte nämner ”Svealand” i texten om Danderyd? Eller Götaland över huvud taget? Är det på något sätt svårt att skriva Jämtland och Västerbotten? Jag skulle vilja se er skriva om det götska Lomma och Svealands tiger Danderyd.

 16. Johan skriver:

  Kul och relevant!
  Bra jobbat.

 17. Inga skriver:

  Ydre på plats 19. En liten kommun i södra Östergötland, som är en pärla vis Sommens strand. Rent vatten ren luft och en fantastisk natur och vildmark. I topp med skolresultat, i topp vad gäller trygghet och låg arbetslöshet. Aktiv småföretagarbygd med ett av sveriges artrikaste insjövattensystem. Lediga marklägenheter till vettiga priser. Ta en tur under semestern och se med egna ögon! VÄLKOMNA!

 18. kastrullhexan skriver:

  Kul läsning. Vilket jobb de har lagt ner på denna undersökningen. Wow! Men allting är ju relativt. Jag bor i Göteborg. (Plats 225.) Hisingen. Skulle kanske komma ännu längre ner. Men jag ÄLSKAR Göteborg och har inga som helst planer på att söka mig till ”Danderide” – som kompisarna kallade det i Stockholm för många år sen…. Robert Broberg skrev i en sångtext; ”Om man har det taskigt med sig själv i Stockholm, så har man det också i Paris…” (fritt citat) Så är det nog….

 19. Nils Andersson skriver:

  Jag gjorde lumpen med 2 personer från Danderyd (de med högst skolbetyg…). En person hade 5+5 i svenska och jag hade 4+5. Samma år hade man visat att Danderyd hade mest betygsglidning från Centrala Prov i landet (bl.a. så tränade de bara på gamla C-prov). Trots att de hade medel på proven låg deras medelbetyg 1-1,5 över proven. Vår skola låg alltid på det som presterades. På skoj skrev jag ett brev till en tjej åt killen. Han erkände senare att han ej skrivit brevet. Då sade tjejen:
  – Det förstod jag – det var för bra svenska !
  Killen brev kryllade nämligen av stavfel och felaktig meningsbyggnad !
  Det är svårt med undersökningar av detta slag. Göteborg strax före Bollnäs. Jag har bott i båda – det är en viss gradskillnad (dagens understatement) Vänersborg bäst i Fyrstad – varför flyttar folket då år efter år?

 20. Aldrig Moderat skriver:

  Hur vore det om ni tog med en kategori kallad ”Samhällsansvar” eller hur vi moderatkommuner vägrar att befatta oss med invandringen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Video: Erik Fichtelius

»3:12-reglerna gör folk till skatte­planerande kapitalinkomsttagare«

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera