Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
VFhabo1 Inrikes

Här är det bäst att bo 2012

Med en ambitiös satsning på att bli ett paradis för barnfamiljer lyckas Habo återta förstaplatsen i Fokus kommunrankning. Här är hela listan.

»Ja, det är jag«, svarar Habos moderata kommunalråd Thomas Werthén i mobilen.

Nu är det visserligen hans son som ringer, men antagligen skulle han kunnat svara så till vem som helst. Habo är en liten kommun, och familjen Werthén har verkat här länge. Från att hans förfäder startade ett ullspinneri 1882 till att Thomas blev kommunstyrelsens ordförande för tre år sedan. Nu kan han hälsa på de flesta när han kör omkring för att visa upp Habo.

Kommunen vinner Fokus rankning »Här är det bäst att bo 2012« och det är inte första gången de kammar hem titeln. Även 2010 stod de överst på prispallen. I år toppar de kategorin Att ha familj och ligger även högt på Att vara ung och Att arbeta. Här finns en låg arbetslöshet och ett gott företagsklimat.

– Vi har inte ens någon näringslivschef, säger Thomas Werthén. Det är jag, kommunchefen och oppositionsrådet som tar hand om det mesta. Vi är nästan tjänstemän samtidigt.

Han menar att det goda näringslivsklimatet i kommunen beror på att det finns en samsyn mellan politikerna att företagande hör ihop med att erbjuda ett bra boende, bra skolor och bra vård. När alla faktorer samverkar skapas en god företagaranda.

För att visa ett exempel på bra boende kör han ned till det nya området Sjogarp, Habos »gräddhylla«. På en grön slänt ned mot Vättern ligger här nästan 200 vita, nya villor i femmiljonersklassen. Det är ett tyst, välskött område. Robotgräsklippare glider knyckigt fram på de kortklippta gräsmattorna och undviker skickligt den obligatoriska studsmattan och grillen.

Hit flyttade Fredrik Elmér med sin familj för ett och ett halvt år sedan. Tidigare hade han bott i Jönköping i tio år, men längtade efter något som var mer barnvänligt.

– Här är lugnt och harmoniskt, samtidigt som det finns en stark nybyggaranda, säger han.

Det enda som bryter tystnaden är glassbilens tutande några kvarter bort.

Varje dag pendlar han in till jobbet i Jönköping. Annars tillbringar han mest tid i Habo. Centrum har inte så mycket extra att erbjuda, men här finns de affärer och den service som behövs i vardagen.

– Fick jag önska vad som kunde förbättras så skulle jag gärna se en småbåtshamn här nere och en badbrygga, säger Fredrik och nickar ned mot Vättern.

Egentligen skulle även Thomas Werthén vilja se en mer exploaterad strandlinje. Kommunen har den näst längsta kuststräckan vid Vättern, men har inte fått tillstånd att bygga närmare än 300 meter på grund av strandskyddet. Ändå planeras ytterligare ett bostadsområdet på ängen bredvid Sjogarp, och även ett lite billigare på en höjd ovanför de nybyggda villorna.

Habo har en ung medelålder och ett högt födelseöverskott. Det är vanligt att precis som Fredrik Elmér flytta hit när man skaffar barn och vill slå sig till ro. När barnen växer upp kan de gå i skolor som visar på bra resultat. Och förmodligen växa upp med gifta föräldrar. Habo har bland den lägsta skilsmässofrekvensen i landet.

– Det är lite präktigt här, säger Thomas Werthén och skrockar. Det är fridfullt och händer kanske inte så mycket.

Habo ligger mitt i Sveriges frireligiösa bälte. Pingstkyrkan, Missionskyrkan och Smyrna är alla stora på orten. Det syns även i politiken där kristdemokraterna har 6 av kommunfullmäktiges 35 mandat.

På Habos idrottsplats pågår en fotbollsmatch mellan kommunens herrlag Habo IF och Hvetlanda GIF. De ligger i division 4 och är en samlande faktor för kommunen. Habos målvakt räddar ett skott och publiken brister ut i en samstämmig suck.

Den enda kategori där kommunen ligger sämre till är i Att vara äldre. Men Habo är också en kommun med ung befolkning som satsat på att locka barnfamiljer.

På fotbollsplanen gör det blåvitklädda hemmalaget mål och matchen slutar 4–3. Precis som i Fokus Bäst att borankning är det Habo som tar hem spelet.

För eventuella frågor om listan ring: Martin Ahlquist 073-940 93 01

För detaljfrågor om undersökningen ring: Mark Söderberg 076-560 73 26

36 thoughts on “Här är det bäst att bo 2012

 1. svante andersson skriver:

  Knivsta tvåa i en undersökning som upp till nu varit totalt okänd för inte bara mej!? Vem tillfrågas? Eliten antar jag. SA

 2. Djamila skriver:

  Först var jag imponerad av rankingen som tar ett helhetsgrepp. Nu är jag fundersam vad jag ska tycka. Hur kan variabeln andel pensionärer som jobbar vara viktigare än nöjd kund index för hemtjänst/äldreomsorgen eller hur mycket kommunen satsar på äldreomsorgen? Det är ändå försvinnande liten del av äldre som kan jobba efter 65 år. Det gynnar kommuner med stor tjänstesektor på bekostnad av indistrikommuner. Det gynnar också kommuner med liten andel äldre i förhållande till befolkningen totalt.

 3. Björn skriver:

  Nu handlade det om Sverige, annars är det naturligtvis bästa att bo här hemma på Teneriffa.

 4. Krister Karlsson skriver:

  Rankingen visar helt klart att mångkulturdrabbade städer hamnar i botten. Kanske borde vara en ögonöppnare för våra politiker som skygglappsförsedda fortsätter att driva skutan Sverige mot isberget i sin iver att omdana Sverige till Europas melting pot. Tyvärr blir bara resultatet rivaliserande enklaver. Projektet är dömt att misslyckas.

 5. Ulrika skriver:

  Så himla gott att bo just i Habo!!!!!!!! 🙂

 6. Christian skriver:

  Beror inte Haparandas usla rankning på att man delar service med Torneå i Finland, dvs. det räknas inte in i statistiken? Jag tippar på att om man räknar ihop Haparanda-Torneå så klarar Haparanda sig mycket bättre för så där illa är det verkligen inte.

 7. Patricio skriver:

  Detta är helt enkelt vilseledande information. hur många filmer har man att välja bland att se på bio i Habo en lördags kväll? vad kan man hitta för intressanta kläder i en second hand i Habo? Hur många jämnåriga singlar finns att dejta i Habo? Och så kan vi fortsätta… Vem säger vad som är bra och inte? Höja Malmö!!!

 8. Conny skriver:

  Är detta ett skämt? Habo? Vad har de att erbjuda i Service och karriär om du jämför med Göteborg och Stockholm? näää lägg ner detta….

  1. Fel skriver:

   Stockholm? Karriär? Enda Stockholm erbjuder är ett riktigt fjolleri.

 9. Gunnar skriver:

  Stockholms Kommun är ju definitivt en plats med extrema skillnader mellan områdena. Här återfinns rikemansområden såväl som segregerade nerslitna orter.
  Det behöver dock inte vara en klockrent samband att de i enklare områden är så mkt olyckligare än där bostäderna kostar 10 ggr så mkt.

 10. Pingback: Jan Rume´s Blogg
 11. Byhålebon skriver:

  vad hade habo varit utan jönköping??
  ljusnarsberg med centralort kopparberg råkar ligga mitt i mellan 5 metropoler o kan inte snålåka på någon utan blir år från år klassad som sämst eller nära nog sämst. synd att ingen logistikansvarig förstår detta. 15 mil till västerås, 13 mil till karlstad, 8 mil till örebro, 8 mil till borlänge o 10 mil till falun.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Video: Erik Fichtelius

Frågan som förföljt KD

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera