Inrikes

Här är det bäst att bo 2012

Med en ambitiös satsning på att bli ett paradis för barnfamiljer lyckas Habo återta förstaplatsen i Fokus kommunrankning. Här är hela listan.

»Ja, det är jag«, svarar Habos moderata kommunalråd Thomas Werthén i mobilen.

Nu är det visserligen hans son som ringer, men antagligen skulle han kunnat svara så till vem som helst. Habo är en liten kommun, och familjen Werthén har verkat här länge. Från att hans förfäder startade ett ullspinneri 1882 till att Thomas blev kommunstyrelsens ordförande för tre år sedan. Nu kan han hälsa på de flesta när han kör omkring för att visa upp Habo.

Kommunen vinner Fokus rankning »Här är det bäst att bo 2012« och det är inte första gången de kammar hem titeln. Även 2010 stod de överst på prispallen. I år toppar de kategorin Att ha familj och ligger även högt på Att vara ung och Att arbeta. Här finns en låg arbetslöshet och ett gott företagsklimat.

– Vi har inte ens någon näringslivschef, säger Thomas Werthén. Det är jag, kommunchefen och oppositionsrådet som tar hand om det mesta. Vi är nästan tjänstemän samtidigt.

Han menar att det goda näringslivsklimatet i kommunen beror på att det finns en samsyn mellan politikerna att företagande hör ihop med att erbjuda ett bra boende, bra skolor och bra vård. När alla faktorer samverkar skapas en god företagaranda.

För att visa ett exempel på bra boende kör han ned till det nya området Sjogarp, Habos »gräddhylla«. På en grön slänt ned mot Vättern ligger här nästan 200 vita, nya villor i femmiljonersklassen. Det är ett tyst, välskött område. Robotgräsklippare glider knyckigt fram på de kortklippta gräsmattorna och undviker skickligt den obligatoriska studsmattan och grillen.

Hit flyttade Fredrik Elmér med sin familj för ett och ett halvt år sedan. Tidigare hade han bott i Jönköping i tio år, men längtade efter något som var mer barnvänligt.

– Här är lugnt och harmoniskt, samtidigt som det finns en stark nybyggaranda, säger han.

Det enda som bryter tystnaden är glassbilens tutande några kvarter bort.

Varje dag pendlar han in till jobbet i Jönköping. Annars tillbringar han mest tid i Habo. Centrum har inte så mycket extra att erbjuda, men här finns de affärer och den service som behövs i vardagen.

– Fick jag önska vad som kunde förbättras så skulle jag gärna se en småbåtshamn här nere och en badbrygga, säger Fredrik och nickar ned mot Vättern.

Egentligen skulle även Thomas Werthén vilja se en mer exploaterad strandlinje. Kommunen har den näst längsta kuststräckan vid Vättern, men har inte fått tillstånd att bygga närmare än 300 meter på grund av strandskyddet. Ändå planeras ytterligare ett bostadsområdet på ängen bredvid Sjogarp, och även ett lite billigare på en höjd ovanför de nybyggda villorna.

Habo har en ung medelålder och ett högt födelseöverskott. Det är vanligt att precis som Fredrik Elmér flytta hit när man skaffar barn och vill slå sig till ro. När barnen växer upp kan de gå i skolor som visar på bra resultat. Och förmodligen växa upp med gifta föräldrar. Habo har bland den lägsta skilsmässofrekvensen i landet.

– Det är lite präktigt här, säger Thomas Werthén och skrockar. Det är fridfullt och händer kanske inte så mycket.

Habo ligger mitt i Sveriges frireligiösa bälte. Pingstkyrkan, Missionskyrkan och Smyrna är alla stora på orten. Det syns även i politiken där kristdemokraterna har 6 av kommunfullmäktiges 35 mandat.

På Habos idrottsplats pågår en fotbollsmatch mellan kommunens herrlag Habo IF och Hvetlanda GIF. De ligger i division 4 och är en samlande faktor för kommunen. Habos målvakt räddar ett skott och publiken brister ut i en samstämmig suck.

Den enda kategori där kommunen ligger sämre till är i Att vara äldre. Men Habo är också en kommun med ung befolkning som satsat på att locka barnfamiljer.

På fotbollsplanen gör det blåvitklädda hemmalaget mål och matchen slutar 4–3. Precis som i Fokus Bäst att borankning är det Habo som tar hem spelet.

För eventuella frågor om listan ring: Martin Ahlquist 073-940 93 01

För detaljfrågor om undersökningen ring: Mark Söderberg 076-560 73 26

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera