Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Skylt-Bab Inrikes

Här är det bäst att bo 2013

För åttonde året i rad har Fokus rankat alla Sveriges 290 kommuner.

Med hjälp av fyra kategorier och 43 variabler har allt, från pappaindex och sjöutsikt till bredbandstillgoång och antalet idrottsföreningar granskats. Fyra delsegrare och en totalsegrare har utsetts.

Hela listan med utförlig redovisning av poäng och intressanta reportage om rankningen finns att läsa i Fokus nummer 20/2013.

Pressbilder på vinnarna hittar du här.

Läs mer:

Solna solklar segrare

Storuman klättrar

Går det verkligen att mäta boendekvalitet i siffror? 

Listor och reportage från tidigare år.

41 thoughts on “Här är det bäst att bo 2013

 1. Adde skriver:

  Hur definieras orterna som tas med? Jag ser bara ortnamn förutom Gotland som är ett landskap. För er kännedom är Gotland ungefär lika långt som sträckan mellan Stockholm och Gävle (ca 20 mil). Jag skulle tro att resultaten skiljer sig signifikant om man exempelvis bryter ut orten Visby från landskapet Gotland.

 2. Göran Johansson skriver:

  Jag bor i Lund, som ligger bra till i rankningen trots en av Sveriges längsta bostadsköer. Just det, för att kunna bo i en viss kommun så måste man ju kunna skaffa bostad i ifrågavarande kommun. Vilket ej tas hänsyn till trots att Boverket publicerar relevant information.

  En annan parameter som saknas är som följer. Ju mer optimistiskt unga människor ser på framtiden, desto snabbare skaffar de barn. Så det vore relevant medtaga föräldrarnas ålder när de skaffar barn.

  Och så har vi miljöförstöring och liknande. Skulle kunna mätas.

  Villapriserna är den enda medtagna parametern för levnadsomkostnader trots att andra undersökningar visar att priserna på dagligvaror varierar mellan olika orter.

  En relevant ekonomisk parameter vore att ta med hur stor del av befolkningen som har ärende hos Kronofogden/Inkasso.

 3. Fredrik skriver:

  Karlsborg ligger cirka 50 placeringar högre än Göteborg. Jag som känner till båda dessa kommuner blir helt matt. Antar att redaktionen på Fokus skulle välja att bo i den förstnämnda kommunen om de var tvungna och välja.
  Sedan är det ju lite av ödets ironi att det utbrutit kravaller i förorterna till kommun nr 7 i Fokus kommunrankning.

 4. Peter Fischer skriver:

  Vilka jävla Politiker från Solna har suttit i Komiten som utsåg Solna till bästa Stad att Bo i ?Solna är en Skitstad med Politiker som skiter i Solnabo och gör som de vill. Att bo i Solna är för Låginkomsttagarna ett Helvete och Bygg och Trafiksituationen är värrer än i ett Östblockland.

 5. hilding skriver:

  Kan inte vara så stor skillnad mellan kommunerna när man kan flytta sig 50 placeringar upp eller ner på ett år, vilket många gör.

 6. Djamila Brännmark skriver:

  Jag har en fundering.
  Hur används variablen ”Andel invandrare/utlandsfödda”? Jag ser att Södertälje ligger lång ner i tabellen, det gör Malmö och Haparanda också. Är en hög andel invandrare bra eller dåligt? Jag ställer frågan och är lite rädd för svaret.

  1. Jävla fokus skriver:

   Helt sjuk undersökning att man ens får hålla på så nu börjar jag till och med tycka att Brommapojkarna damlags inlägg är på en låg nivå fy skäms!

 7. Skaraborgar'n skriver:

  Strandlängd? Hur mäter man det och var är relevansen.

 8. Daniel skriver:

  ”Andel av kommunens befolkning som är utrikes födda. Högre värde innebär bättre placering.”
  Var är logiken.

 9. Daniel skriver:

  Äh, den här listan visar ju inte var det är bäst att bo, den visar i stort sätt snarare var etablerade människor utan sociala- och ekonomiska problem bor (vilket i huvudsak är på attraktiva adresser i storstadsregionerna – med något undantag). Dom hade mått bra oavsett kommun.

  Att sedan några mindre inlandskommuner lyckas placera sig högt i kategorierna ”att vara äldre” och ”att ha familj” beror på att man har höga kostnader för sin äldreomsorg och barnomsorg. Inte för att man satsar extra mycket utan för att det kostar mer att driva äldreboenden och skolor i glest befolkade kommuner med långt mellan orterna.

 10. Paul skriver:

  Hur kan det variera så från ett år till nästa?

  1. Peter Fischer skriver:

   Solna Politiker fick Rösta. Ingen Invånare.

 11. Bengt Larsson skriver:

  Att vissa kommuner har högre medelinkomst än andra, innebär inte att man får högre inkomst av att flytta dit. Alltså är rubriken lite vinklad.

 12. Frank Anderson skriver:

  Hur går man från en förstaplats 2012 till att hamna på plats 66 ett år senare?

  /Frank

 13. Erkki Luukkonen skriver:

  Sådan här undersökning skall man ta med en Jätte Stort Nypa Salt.

 14. Sanna skriver:

  ”Tack” Fokus för att ni har gett politikerna i Solna ett järnrör att slå i huvudet på alla föräldrar som är urlessa på den dåliga skolan och barnomsorgen i Solna. I Solna arrangerades för ett par veckor sedan den största demonstrationen hittills mot besparingarna och de stora barngrupperna på förskolan. Ett råd till alla föräldrar: låt er inte luras av undersökningen, flytta inte till Solna!

 15. Kerstin Nordström skriver:

  Ang kriterier för bästa/sämsta kommun:
  Det är OK att ange ekonomiskt bistånd/inv, försörjningskvot, valdeltagande och ohälsotal men INTE andel utlandsfödda!

 16. John skriver:

  Pajasundersökning. All form utav brottslighet räknas som en punkt. Det är en viss skillnad på på ett mord och att cyckla utan cyckelljus. Stabiliteten år över år är inte direkt imponerande, Habo gick från Sveriges bästa kommun 2012 till bland de sämsta. Vissa parametrar är synnerligen subjektivt bedömda för vad som är positivt och vad som är negativt utan någon som helst förklaring. Vidare vad är den statistiska viktningen utav värdena? Har ni räknat på en poängskala 1-100 på varje ”parameter”? Är alla ”parametrar” lika mycket värda? Det går definitivt att räkna på ”hur bra det är att bo på ett visst ställe”, men att ni lyckats med det är knappast troligt. Nästa år bör ni i varje fall redovisa hur ni har räknat ut värdena så att de få som besitter någon form utav intelligens i Sverige kan skratta åt er.

 17. öhn skriver:

  Då flyttar man väl dit…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Video: Erik Fichtelius

Frågan som förföljt KD

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera