Inrikes

Solna solklar segrare

Det väller in folk till kranskommunen som vill bli stad. Allra bäst är det för de unga.

För första gången tar en storstadskommun hem Bäst att bo-titeln. Om nu Solna är en stad vill säga. Politikerna här snackar faktiskt en hel del om det, att förortskaraktären måste bort från den till kungliga huvudstaden gränsande kommunen.

– Vi har jobbat väldigt mycket med det, att skapa mer stadskänsla. Och jag tror att det är uppskattat, säger Pehr Granfalk, moderat ordförande i kommunstyrelsen.

Det har onekligen hänt en hel del i Solna de senaste åren: ny mastodontarena och en uppmärksammad muthärva vid bygget av denna, byggstart för ett nytt storsjukhus och så bostäder, bostäder, bostäder. På tio år har Solnas befolkning ökat med en fjärdedel, till över 70 000 invånare. Ingen kommun i länet har byggt så många bostäder om man räknar utifrån antalet invånare.

Man skulle kunna säga att Solna knipit åt sig en stor del av den tillväxt som skett i Stockholmsregionen de senaste åren. Medan övriga kommuner sovit har Solna fått en drös nya skattebetalare. Och en hel del nya företag. Det har hållit arbetslösheten låg, och gjort det lättare för kommunen att lösa andra frågor. Samarbetet mellan företagen och kommunen för att integrera nyanlända invandrare går nu under namnet Solnamodellen som ett exempel på framgångsrik integration.

Men den starka utbyggnaden har inte skett smärtfritt. När naturområdet kring Råstasjön ska få nya bostäder växer protesterna sig starka. Och kanske har mjuka frågor som personaltätheten i förskolan och resultaten i grundskolan fått ta lite stryk. De måtten är knappast katastrofala men inte heller vad man kan förvänta sig av en välbärgad kommun.

Just nu ägnar sig politikerna åt att få regeringens förhandlare att ge Solna mer infrastruktur. På önskelistan står ny tunnelbanelinje, biltunnel och en ny pendeltågsstation. Problemet är bara att regeringen vill byta infrastruktursatsningar mot kommunala investeringar i nya bostäder. Granfalk och hans kolleger hoppas nu att förhandlarna ska ta hänsyn till att Solna redan byggt en hel del.

– Vi har redan gjort jobbet, vi borde få lönen. Ska regeringen ha trovärdighet i det här måste de belöna dem som redan har levererat.

Läs mer:

Här är det bäst att bo 2013

Storuman klättrar

Går det verkligen att mäta boendekvalitet i siffror? 

Listor och reportage från tidigare år.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera