Lummiga Lomma. Sofie Blomberg är medryttare till Domino och uppskattar läget. Det är närheten till natur, hav och storstad som gör Lomma så attraktivt.

Bäst att bo

Vinnande välstånd

Det hjälper att ha rika invånare, närhet till en storstad och vackra omgivningar. Men det krävdes också en rejäl satsning på skolan för att Lomma skulle vinna årets kommunrankning.

På lördag står femtio bokbord utanför det nybyggda biblioteket. Om man tröttnar på böcker ställer man sig i kön till ponnyridningen, får en ansiktsmålning eller går till båtmässan i hamnen. Invånarna ägnar sig åt de årliga Lommadagarna och kan samtidigt fira att de bor i Sveriges bästa kommun. Solen kommer säkerligen att stråla.

Det går bra för Lomma nu.

– Det är många här som är i samma situation, många barnfamiljer i villaområdet där vi bor. Så man pratar och träffas spontant på olika evenemang, säger Viola Lindgren som bor med sin familj i norra Lomma.

Kommunen Lomma består av den lilla orten Lomma och den lika lilla orten Bjärred, som båda ligger längs havsstranden norr om Malmö. Tillsammans har de 21 600 invånare och fjärde högsta medelinkomsten i landet.

Den därmed höga skattepotten har Lomma i flera år använt till att utveckla skola och barnomsorg, och det har gett resultat. Enligt Fokus undersökning är Lomma bäst på att ta hand om sina barnfamiljer och sina unga invånare, förutom att de vinner totalt när alla kategorier räknas in.

Kommunalrådet Anders Berngarn (m) är stolt.

– Vi har ansett att skola och barnomsorg är stommen i hela samhället och har gjort en aktiv satsning inom den sektorn. Men att barnfamiljerna vill flytta hit handlar inte bara om bra skolor, det som finns runt omkring måste också fungera, säger han.

Han lyfter fram andra pusselbitar. Hela samhället har hastighetsbegränsningen 30 km/h, föreningslivet är frodigt, kulturskolan utbyggd och det är en överväldigande majoritet villor i kommunen, vilket ger en grön och lummig känsla.

– Vi har högst inflyttning i hela Sverige, tre procent per år. Barnfamiljer väljer aktivt att flytta hit, det innebär att de flesta är aktiva även på andra sätt. De är intresserade av friluftsliv och engagerar sig i sina barn, säger Anders Berngarn.

Lomma vann utmärkelsen »Här är bäst att bo« redan första året undersökningen gjordes, 2006. Sedan dess har mycket hänt, både med undersökningen och i Lomma kommun. Antalet variabler i rankningen har utökats, framför allt med siffror som mäter kvaliteten i välfärden. Parallellt med detta har Lomma, sedan fem år, befunnit sig i en stor utbyggnadsfas. Biblioteket är en viktig del av ortens nya profil, som innehåller en helt ny strandpromenad kantad av lägenhetshus med havsutsikt. Den stora hungern efter bostäder ska stillas.

I början av 1900-talet var Lomma en industriort, med en skandal i sin eternitfabrik i registret. Fabriken stängde på 70-talet och det är det gamla industriområdet som idag omvandlas till bostadsområde.

Bjärred byggdes upp som en badort för Lunds övre skikt. Dit gick järnvägen och där låg de fina kallbadhusen. Idag har det blivit en villastad med fast boende som till stor del arbetar i Lund, Malmö och Köpenhamn.

Till de nya lägenheterna i Lomma flyttar par vars barn har flugit ut och som tröttnat på att sköta om ett hus, medan de lediga villorna intas av barnfamiljer. Det är ett kraftigt generationsskifte på gång.

– Både min man och jag cyklar till jobbet i Lund, läget är väldigt bra. Här har man skog och dammar och havet, och ändå är det bara åtta kilometer till Lund, säger Viola Lindgren som just nu är föräldraledig och har ställt cykeln i garaget.

De som flyttar in i Lomma kommun behöver en hög inkomst, eftersom husen är efterfrågade och hyresrätterna mycket få. De höga taxeringsvärdena drar ned Lommas betyg. Det betalas ut väldigt lite försörjningsstöd och brottsstatistiken är låg. På vissa sätt kanske en drömsituation, men den går att problematisera.

Oppositionsrådet Lisa Bäck (s) tycker att det finns negativa bieffekter.

– Jag tror att det är bra för människor att befinna sig i blandade sociala sammanhang, där inte alla har samma förutsättningar. Därför är det ett problem att det inte finns billigare bostäder som alternativ, anser jag, säger Lisa Bäck.

I kolumnerna i Fokus undersökning hittar man också mindre smickrande betyg vad gäller flyktingmottagande, vilket Lisa Bäck även det förklarar med bristen på billiga bostäder. Lomma må vara den kommun där det är bäst att bo – men det är inte den kommun det är lättast att flytta till. Och de gamla är inte nöjda med äldreomsorgen.

Kommunalråd Anders Berngarn håller med om att de äldre fått stå tillbaka vid satsningarna på barn och ungdom, men just därför håller kommunen nu på att slussa in nya pengar riktade till pensionärerna.

Ingen kan vara bra på allt och oavsett smolk i bägaren är det bara att konstatera att Lommas goda ekonomiska förutsättningar, attraktiva geografiska läge och en medveten satsning på skolan har tagit Lomma tillbaka till förstaplatsen.

Omkring biblioteket är det liv och rörelse hela helgen. De 25 000 nya invånarna man räknar med under de närmaste fem åren kommer att bo här intill, med stranden på frukostavstånd. Om de tröttnar på att bada kan de gå in och hänga på biblioteket. Det har öppet långa dagar hela sommaren eftersom strandorten får så många besökare som kanske kan önska sig en tidning att läsa eller bara en skuggig oas.

– När det är fint väder får man nästan paxa plats på stranden tidigt på morgonen. Sedan kommer det smockfullt med ungar från Lund med buss för att bada här. De nya bostäderna vid hamnen har verkligen blivit ett lyft för Lomma. Nu vill folk komma hit, säger Viola Lindgren.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera