Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Ekonomi / Kapitalet

Ericssons dilemma

Tre allvarliga rykten resulterar sannolikt i att Hans Vestberg får gå.

»Kom igen nu.« Hans Vestberg peppar folk i korridorerna, ger de anställda en dunk i ryggen. Han leder Ericsson som det handbollslag han en gång spelade i. Alla ska ha sikte på samma mål, tillsammans är de starkare.

Det är ett ledarskap som är uppskattat av många. Men det har inte riktigt räckt för att få fart på tillväxt och lönsamhet. Och eftersom Hans Vestberg haft en tillväxtstrategi är det illa att företaget inte växer.

Nu cirkulerar uppgifter om att Ericsson ska säga upp personal och sälja av enheter. Enligt Svenska Dagbladet kan Ericsson komma att minska personalstyrkan med så många som 25 000 personer. Och det är inte det enda bekymret i spalterna.  Det har också skrivits om att Ericsson är inblandade i flera korruptionshärvor. Ericsson har bekräftat att den amerikanska finansinspektionen SEC håller på med en utredning. Och i  förra veckan häktades sju personer misstänkta för att vara inblandade i en situation där en agent betalat mutor i Grekland.

De ovanstående händelserna är helt disparata. Men som så ofta när företag får problem, blir rubrikerna kring det som går snett allt större. Det stjäl tid från vd Hans Vestberg, när han behöver kraft till att ta bolaget framåt.

Ändå har han under våren valt att ta på sig ytterligare ett uppdrag, ordförandeskapet i Sveriges Olympiska Kommitté, SOK. För det har han fått kritik. Liksom för sin bonus, som förra året uppgick till 16,2 miljoner kronor, trots att aktiekursen backade kraftigt. Den gick ner 15 procent förra året då börsen steg med 6 procent.   

Incitamentsprogram är komplicerade historier. De kan konstrueras på olika sätt, och riskerar alltid att ge skeva utfall. Knyts de till börskursen kan programmen ge god utdelning i goda börstider, utan att vd åstadkommit särskilt mycket. Hans Vestbergs bonus är knuten till intäkter, vinst och kassaflöde. Och eftersom Ericsson under 2015 förbättrade intäkter och resultat blev bonusutbetalningen stor. Det kan man förstås ha synpunkter på, inte minst för att valutakurserna spelat stor roll. Men det är ändå ett bevis på att Hans Vestberg gjort något rätt.

Vad bottnar då kritiken i egentligen?

Främst i att Ericsson inte hittar det som ska ta bolaget in i framtiden.

Konkurrensen på kärnområdet mobilsystem är stenhård, i synnerhet från kinesiska Huawei. Ericsson gör vad de kan för att matcha kineserna prismässigt, men Huawei har tagit marknadsandelar. För att kompensera för det har Ericsson satsat på att installera och driva kundernas nät. Men tjänster är inte high tech och nu syns tecken på att konkurrensen hårdnar även där. Första kvartalets rapport visade på sjunkande lönsamhet för det affärsområdet, något som fick marknaden att reagera negativt.

Ericsson har också lagt mycket tid, kraft och pengar på att satsa framåt. Och framtiden stavas 5G, »Internet of Things« och molnteknik. Men hittills har de stora genombrotten uteblivit. Bolaget har, enligt Svenska Dagbladets beräkningar, lagt 400 miljarder kronor på forskning, utveckling och förvärv de senaste tio åren.  Ändå är börsvärdet bara 200 miljarder. Under tio år har Ericsson förvärvat bolag för 81 miljarder kronor, ändå har vinsten nästan halverats.

Det finns områden som går åt rätt håll, inte minst försäljningen av drift- och affärsstödsystem växer och visar god lönsamhet. Där är Ericsson också marknadsledande. Men försäljningen är för liten i förhållande till helheten. Därtill finns många projekt som kostar mer än de smakar. De områdena tvingas Ericsson sannolikt nu att göra sig av med.

Framtiden är inte nödvändigtvis mörk. Ericsson har många pågående projekt, något av dem kan bli vinnare i framtiden. Men aktiemarknaden har sällan så stort tålamod. Hans Vestberg lär få sluta innan dess.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera