Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Ekonomi / Kapitalet

Fondspöket går igen

Ideologiska skygglappar hindrar en sansad diskussion om ägande.

Ossian Ekdahl har haft en intressant månad. Den fromme licentiaten från Handels i Stockholm har jobbat på statliga Första AP-fonden i sexton år utan att ha exponerats på rikets scen i någon större omfattning. Men 30 mars ändrades allt.

På kvällen stod han i SVT:s Aktuellt och ordfajtades mot Swedbanks nyligen avpolletterade ordförande Anders Sundström. Ekdahls AP-fond tillhörde en grupp ägare som hade agerat för att få Sundström avsatt.

En dryg vecka senare, förra måndagen, blev Ekdahl sågad av Jonas Sjöstedt i Sveriges Radio. Det visade sig att Första AP-fonden är delägare (med 3 procent) i det riskkapitalbolag som i sin tur äger 6 procent i Nomad Foods som i sin tur äger svenska Findus (riskkapitalbolaget kontrollerar också fonder som äger i Nomad, men där äger AP-fonden inget). När nu Nomad Foods aviserade nedläggningen av Findus verksamhet i Bjuv riktade vänsterledaren skarp kritik mot att Ossian Ekdahl inte ansåg sig kunna påverka processen.

Det var en märklig position Ekdahl hamnat i.

Sundström hade utmålat honom och hans fondvänner som ett slags politiska aktivister som gått utanför sitt uppdrag i ordförandefrågan. Detta alltså samtidigt som Ekdahl, i Findusfrågan, av vänsterledaren gjordes till nidbilden av en kallhamrad finanskapitalist.

Swedbank är inte det enda stora företag där fonderna gjort avtryck. När ledningarna i både SCA och dess huvudägare Industrivärden försvann härom året, låg en flerårig konflikt med fonderna bakom. 2013 hade fondägare i Scania varit på vippen att stoppa tyska Volkswagens bud.

På sina håll knarras det rejält om fondernas nyväckta aktivism. Liksom Sundström tycker många dominerande ägare i storföretag att »det ansiktslösa« kapitalet ska förbli tyst och lämna över till de stora farbröderna »av kött och blod« att sköta företagen.

Och visst är det svårt att se Ossian Ekdahl och hans fondvänner beträda ordförandestolar och agera huvudägare. Men samtidigt är mycket av knarrandet hycklande maktspråk. Anders Sundström och gänget på Industrivärden är lika lite privatkapitalister som fonderna och deras representanter.

Men ilskan mot fondmakten har också andra rötter. Minsta prat om att statliga eller fackföreningsägda pensionsfonder ska vara annat än ansiktslösa, vinstmaximerande robotar väcker hos vissa ett minne värre än döden: nämligen om löntagarfonder.

Motståndet mot fonderna är högerns frihetskrig. »Borgerlighetens bästa dag« som nyligen bortgångne SAF-gurun Sture Eskilsson kallade demonstrationerna 4 oktober 1983.

Den taggen sitter djupt. Att fondmakten i dag mest agerar i ägarstyrningsfrågor, som städtanter när ledningar dabbar sig, och inte utgör förtrupper för socialism, tycks inte hejda känsloreaktionen. Minnet av fondskräcken är allt för starkt. Men också insikten om dess mobiliserande kraft. Som av en händelse publicerar i dagarna moderaternas förre partisekreterare Lars Tobisson en bok om löntagarfondernas historia.

Samtidigt finns faktiskt en vänster som med allt högre tonläge kräver politiskt styrning av AP-fonderna. Det förslag till nya regler som regeringen nyligen tvingades dra tillbaka doftade också politisk klåfingrighet av en art som är väsensskild från den utvidgade - och fortfarande vinstmaximerande - bolagsstyrning som Ekdahl och fonderna idag håller på med.

I dagarna presenterar Sophie Nachemson-Ekwall, forskare vid Handelshögskolan, en rapport vid tankesmedjan Global utmaning med 50 förslag för att skapa »En hållbar ägararkitektur för Sverige«. I rapporten efterlyses allt från friare placeringsregler för AP-fonderna och ett allmänt mer aktivt institutionellt ägande, till lägre skatter - bland annat för personaloptioner.

Diskussionen lär fortsätta. Och då, får man hoppas, på en högre nivå än i de ideologiska ytterligheternas skyttegravar. 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera