Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren

Anders Sundström, styrelseordförande i KF.

Ekonomi / Kapitalet

Heta toppmöten i ”rörelsens” jättar

Två uppmärksammade härvor står i centrum när arbetarrörelsens ekonomiska giganter håller stämmor.

På tisdagen är det stämma i Teliasonera, som då vill byta namn till bara Telia. Men frågan är om inte veckans viktigaste stämmor i Sverige ändå sker i bolag och organisationer utanför börsen. Det är nämligen dags för stämmor i både KF – som huvudäger detaljhandelskoncernen Coop – och de båda företag som utgör Folksamkoncernen.

Klockan 13 på torsdag 14 april öppnas dörrarna på Hotell Rival på Mariatorget i Stockholm för delegaterna till Folksams sak- och livförsäkringsbolag.

Och saker att prata om lär inte saknas.

Till att börja med om koncernens viktigaste tillgång, Swedbank, där Folksamgruppen äger drygt 9 procent. Det har inte gått två veckor sedan bankens valberedning, där Folksams vd Jens Henriksson sitter, i sista stund före bankstämman bytte fot och drog undan mattan för Anders Sundström som ordförande. Än mindre tid sedan samme Sundström och vd:n Michael Wolf nekades ansvarsfrihet vid samma stämma.

Många av Folksamdelegaterna söker säkerligen svar från sin vd hur han egentligen tänkte. Folksam kontrolleras av ett antal institutioner från olika folkrörelser med KF i spetsen. Det är dessa som skickar 75 respektive 80 delegater till Folksam Sak och Folksam Liv. Härskare av denna sfär är fortfarande Anders Sundström i egenskap av styrelseordförande i KF.

Det andra stora samtalsämnet för Folksamfolket är Aftonbladets artikelserie om ledningen för fackförbundet Kommunal. Bevakningen har lett till att Kommunals ordförande Anneilie Nordström har signalerat sin avgång vid förbundsstämman i månadsskiftet maj/juni. Kassören Anders Bergström har också avgått och delgavs i förra veckan misstanke om mutbrott. Enligt Aftonbladet efter avslöjandet ”om vidlyftig representation, gratis semestrar och nakenshower på fackets egen krog”.

Kommunalaffären får återverkningar även på Folksam. Annelie Nordström avgår vid torsdagens stämma från styrelsen i Folksam Liv, där hon varit medlem sedan 2013. I övrigt är det inga stora styrelseförändringar i Folksambolagen. De övriga som är föreslagna till nyval i Folksam Liv är: Elisabeth Brandt Ygeman – förbundssekreterare på Handels och hustru till inrikesminister Anders Ygeman, Kommunals ekonomichef Niklas Rengen samt Journalistförbundets ordförande, Jonas Nordling. I Folksam Sak gör förre rikspolischefen Björn Eriksson, idag ordförande i Riksidrottsförbundet, ensam entré i styrelsen.

På toppen är det dock inga förändringar OKQ8:s ordförande Göran Lindblå föreslås vara kvar som ordförande i Folksam Liv, och LO-bossen Karl-Petter Thorwaldsson detsamma i Folksam Sak.

Kommunal är för övrigt ingen oviktig del i arbetarrörelsens bolagssfär. Ordförande för de valberedningar som föreslår styrelserna till Folksambolagen är Ylva Thörn, Nordströms företrädare på ordförandestolen i Kommunal.

Kommunalkassören Anders Bergström var tidigare även ordförande i valberedningen till KF, som alltså också håller stämma denna vecka – närmare bestämt på onsdag, den 13 april. Anders Bergström hann dock avgå innan valberedningen la sitt förslag till ny styrelse.

Till skillnad från i Swedbank får däremot Anders Sundström i KF förnyat förtroende som styrelseordförande. Därunder är det däremot desto större rörelse. Hälften av de tio ordinarie styrelseledamöterna föreslås bytas ut, däribland vice ordföranden Göran Lindblå - som alltså också bossar över Folksam Liv.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera