Ekonomi / Kapitalet

Kraftkämparna

Den knakar i samarbetet mellan Investor, Cevian och ABB:s ledning.

slutet av januari bjöd ABB:s vd Ulrich Spiesshofer och ordförande Tom Voser in till cocktail på det anrika Morosani Posthotel i centrala Davos. Där hälsades samtliga gäster välkomna av den tvåarmade ABB-tillverkade roboten Yumi. I vimlet syntes företagets kunder och leverantörer, liksom dess större aktieägare. Det var egentligen bara en central person som saknades. Lars Förberg.

Han är tillsammans med Christer Gardell grundare av aktivistfonden Cevian, som förra sommaren köpte aktier i ABB. I dag äger man 5,2 procent av bolaget och är näst största ägare, efter Investor som äger drygt 10 procent.

Företagsaktivister är inte alltid uppskattade bland företagens övriga ägare. De ställer stora krav på snabb förändring och utmanar dem som dittills hållit i rodret. När det blev känt att Cevian hade köpt ABB-aktier talades det därför inledningsvis om maktkamp och ägarstrider. Men ganska snart skrev Dagens Industri om »hemliga möten på Investor«. Bilden utåt blev plötsligt att Investor och Cevian samarbetade för att tillsammans försöka få fart på ABB:s sömniga aktie, något Fokus skrev om i en längre artikel häromåret.

I Cevians plan ingick bland annat att sälja av verksamheten inom kraftnät och kraftdistribution, en verksamhet som har sämre lönsamhet än resten av koncernen. Den då ganska nytillträdde vd:n Ulrich Spiesshofer var tveksam till en sådan avyttring. Att dela ABB i två delar vore lika smart som att dela på navet och ekrarna i ett cykelhjul, sa han till tidningen VLT.

Men när ABB i september 2015 höll kapitalmarknadsdag hade han placerat all verksamhet inom infrastruktur för kraftbolag i en separat division, Power Grid, och skrev i ett pressmeddelande att han skulle göra en strategisk portföljgenomgång. Han ville under dagen inte utveckla tanken vidare, men det tolkades av de flesta som att det var upplagt för försäljning. Diverse ägare och ledning – alla såg ut att marschera i takt.

Men så på cocktailen i januari var Lars Förberg inte längre med. Och nu är det mycket som tyder på att samarbetsklimatet inte är på topp.

Vd Ulrich Spiesshofer har lyckats få viss ordning på Power Grids siffror, men för Cevian är resultatet inte tillräckligt bra. De vill sälja verksamheten. Spiesshofer däremot är fortsatt negativt inställd till en delning.När han presenterade kvartalsrapporten i förra veckan och ämnet kom på tal vägrade han att svara.

Det har fått Cevians frustration att växa. De kan inte genomföra sin plan om de inte får ledningen med på tåget. Den tyska tidningen Manager Magazine skrev i april att Förberg sagt att Spiesshofer är »fel man på fel plats«, enligt en källa, något Cevian avböjt att kommentera. Det är knappast bra för relationen.

Och den har inte blivit bättre av att det nyligen framkommit att Cevian anlitade Boston Consulting Group, BCG, i Stockholm, för att underbygga sina argument för ett styckat ABB. Det samtidigt som BCG hjälpt ledningen i Schweiz att ta fram den nya strategin. Spiesshofer blev enligt Manager Magazine rasande. Han tog kontakt med BCG:s högste chef Hans-Paul Bürkner och hotade med att aldrig mer arbeta med BCG. Därefter bröt BCG samarbetet med Cevian.

ABB:s ordförande Peter Voser backar upp Spiesshofer och har bland annat sett till att Cevian inte får plats i styrelsen. Även Investor har uttryckt att de ställer sig bakom styrelsens och ledningens arbete. Wallenbergarna arbetar sannolikt för att få upp Power Grids lönsamhet i ABB:s ägo. Den trolige köparen till kraftverksamheten är State Grid Corporation of China.

För Cevian är det goda nyheter. Kineser är kända för att betala bra, många gånger överpriser, för att komma åt västerländsk teknologi.

Men Wallenbergarna, som har ett mer långsiktigt perspektiv, drar sig säkerligen för att sätta sin spjutspetsteknologi i kinesiska händer.

Mycket tyder på att det blir svårt för Cevian att genomföra sin plan.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera