Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren

Lorenzo Grabau, vd Kinnevik.

Ekonomi / Kapitalet

Se upp för dödhörningar

Kapitalbristen slår mot startup-världen. Men bara en del av den.

För ett år sedan fick allmänhet och politiker lära sig ett nytt ord från näringslivet: enhörning. Ordet syftar på nystartade företag som har värderats till över 1 miljard dollar.

I ett reportage för ganska precis ett år sedan berättade Fokus om de fem svenska enhörningarna: Spotify, King, Skype, Klarna och Mojang. Rubriken på artikeln var »Det regnar pengar«, och syftade på investerarnas bottenlösa vilja just då att investera i företag som hade chans att bli nästa enhörning. Inte minst svenska startupföretag stod särskilt i fokus.

Nu, ett år senare, finns skäl att lära sig ett par nya ord från samma värld. Men de är inte lika mytiskt vackra.

Det regnar nämligen inte längre pengar. Sedan i höstas talar man i startupvärlden allt oftare om »unicorpse« vid sidan av »unicorns«. Ett »unicorpse« är ett bolag som varit värderat till 1 miljard men som stått på näsan. (Svenska it-sajten IDG.se har föreslagit en svensk översättning: dödhörning).

Någon dylik har ännu inte synts i Sverige, men mängden dåliga nyheter från startupvärlden har just nu en oroväckande hög frekvens.

Förra tisdagen berättade Dagens Industris dottersajt Digital att det omskrivna svenska e-handelsbolaget Tictail säger upp tio av sina 76 medarbetare. Det är inte många i antal, men att ett bolag som tagit in ett par hundra miljoner och tidigare bara har visat tillväxt drar ned är anmärkningsvärt.

Någon vecka tidigare berättade nyhetssajten Breakit, som bevakar startup-scenen, att e-handelsföretaget Fyndiq la ned sin tyska verksamhet och sparkade 28 personer. De båda nyheterna fick Breakits grundare Stefan Lundell att slå fast att ett skifte hade inträffat på marknaden:

»Tidigare formligen kastade riskkapitalisterna pengar efter bolag som växte aggressivt och satsade allt på att bygga sin användarbas. /…/ nu vill investerarna också att det finns en bevisad affärsmodell.«

Med »bevisad affärsmodell« menas i praktiken lönsamhet.

Lorenzo Grabau, vd för investmentbolaget Kinnevik som är en av de största investerarna i nya tillväxtföretag, var inne på samma linje i delårsrapporten härom veckan:

»Värderingarna av privata tillgångar har pressats nedåt av en kraftig minskning i tillgången på tillväxt- och riskkapital«, skrev han.

Men det gäller inte allt kapital. För yngre företag som fortfarande är i uppbyggnadsfas är det, åtminstone i Norden, fortfarande relativt lätt att hitta kapital. Problemet är mognare, äldre startupföretag. Som kanske växer och har fina intäkter, men där lönsamheten fortfarande inte är i sikte.

Investerarnas attitydskifte är en stor orsak till att bolag nu drar ned på flera håll. Det sker inte nödvändigtvis för att man är på väg att gå under, Fyndiq verkar till exempel ha en sund verksamhet i Sverige. Mer på grund av att företagen ska slippa be om nytt kapital. Och det leder oss till ännu ett finansiellt nyord som beskriver glåmigheten på marknaden just nu: »down rounds« – nedrunda på svenska.

Med det menas att göra en nyemissionsrunda till lägre aktiekurs än vad man tidigare har gjort. En sådan får massor av konsekvenser. Möjligheten att få ut ett högre pris när man säljer bolaget senare minskar drastiskt. Befintliga ägare tvingas också sänka värderingen i sin redovisning. Detta drabbade just Kinnevik härom veckan när de tvingades till en »nedrunda« i Global Fashion Group, GFG, och fick skriva ned innehavets värde med 1,5 miljarder kronor i kvartalsrapporten. Inte heller här handlar det om ett bolag i kris. GFG växer så det knakar. Men det har ännu långt till vinst.

Frågan är hur dessa nedrundor och dödhörningar ska tolkas. Är det bara en naturlig tillnyktring av pengaregnet i fjol? Eller en föraning om en större kollaps för startup- och techvärlden? Det återstår att se. Men räkna med att de glåmiga buzzorden inte försvinner i första taget.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera