Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren

Efter IT-skandalen hos Transportstyrelsen: 2 av 3 saknar förtroende för regeringen

Problemen har hopat sig för den sittande regeringen med anledning av IT-skandalen hos Transportstyrelsen.  Efter att ha utsatts för missförtroendeförklaringar av oppositionen kommer nu även betungande uppgifter om att svenskarnas förtroende för att regeringen har kontroll över myndigheters datahantering minskar. Nu uppger 2 av 3 svenskar att de saknar förtroende för regeringen, detta visar resultatet av en färsk undersökning som Ipsos gjort på uppdrag av Sentor (https://www.sentor.se). 

It-skandalen som tog fart när det uppdagades att Transportstyrelsen läckt säkerhetsklassade uppgifter fortsätter kantras av en rad avgångar och missföretroendeförklaringar. Förutom att Transportsstyrelsens egen generaldirektör Maria Ågren fick avgå har även före detta inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) tvingats lämna sina poster. Senast i raden var Stefan Löfvéns högra hand, statssekreterare Emma Lennartsson, som för bara någon vecka sedan meddelade att hon avgår med omedelbar verkan.

Förra tisdagen framkom även uppgifter om att rikspolischef Dan Eliasson har brutit mot säkerhetsskyddsförordningen genom att ge ett privat företag åtkomst till säkerhetsklassad information från polisens personal- och lönesystem. Skandalen har fått flera riksdagspartier att höja rösten och ifrågasätta regeringens förmåga att leda myndigheters arbete med att hantera känslig information.

Nytt beslut trots låga förtroendesiffror

Nu visar Sentors undersökning att det politiska läget även avspeglar sig i svenska folkets förtroende för regeringens arbete. Hela 68 % uppger att de har lågt förtroende för regeringens kontroll över myndigheters datahantering. Var fjärde svensk har mycket lågt förtroende, medan bara 3 % har mycket högt förtroende.

- Det är tydligt att de uppmärksammade händelserna har påverkat svenskarnas ståndpunkt i den här frågan. Om det dyker upp fler besvärliga uppgifter som i fallet med Dan Eliasson, finns risken att opinionsläget förvärras ytterligare då det inte längre handlar om en enskild händelse utan kan tolkas som ett tecken på en längre tids misskötsel som nu kommer upp till ytan, säger Jörgen Elovsson, Senior Informationssäkerhetskonsult på Sentor.

Med ögonen på sig och mycket att bevisa meddelade regeringen nyligen att de har gett Försäkringskassan uppdraget att ta hand om samtliga myndigheters IT-drift i syfte att höja säkerheten efter Transportstyrelsens haveri. Något som Jörgen, både ser för- och nackdelar med:

- Om man vill hitta något positivt IT-skandalen har fört med sig är det att regeringen har tvingats behandla ämnet, fatta aktiva beslut och sedan agera utifrån dem. Förhoppningsvis kommer informationssäkerhet fortsatt prioriteras som det viktiga och i det här fallet samhällskritiska område det är.

- Å andra sidan kan man ifrågasätta om beslutet har tagits förhastat i ett försök att visa handlingskraft, och utan någon ordentlig analys som grund. Dessa processer är oftast utdragna, just för att inte begå några misstag. När det dessutom handlar om känslig information, som myndigheter besitter, är det av ännu större vikt att upphandlingen sker så säkerhetsenligt som möjligt. Annars är man snart tillbaka där man började. 

Om undersökningen:

Sentor ställde i augusti frågan ”Har du högt eller lågt förtroende för att regeringen har kontroll över myndigheters hantering av din känsliga data?” till 1000 svenskar mellan 18-74 år.

Svar: Mycket lågt förtroende: 25 %, lågt förtroende 43 %, högt förtroende 29 % och mycket högt förtroende 3 %.

Urvalet är riksrepresentativt och resultatet är statistiskt säkerställt.

Media

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News

Vill du också synas med dina nyheter på fokus.se? Läs mer om publicering på fokus.se

Läs fler pressmeddelanden på Fokus.se

Läs nästa artikel
Video: Read Proof Sharing

Nu lanserar Fokus ”Read Proof Sharing” – ett nytt sätt att dela med sig av nyheter på.

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera