Reinfeldt om De omänskliga

Text:

I Ekots lördagsintervju med Fredrik Reinfeldt pressade Tomas Ramberg statsminister Fredrik Reinfeldt ganska hårt med frågor om partipiska och politisk kultur. Ramberg citerade ur såväl Fokus intervju med den politiska vilden Göran Thingwall och ur boken "De omänskliga".

Särskilt intressant blev det när Reinfeldt fick frågor om FRA-lagen och sitt eget ledarskap. Utskällningen av Karl Sigfrid som avslöjades av Margit Silberstein i SVT Agenda och som jag tar upp i boken försvarar Fredrik Reinfeldt sin insats.

Som flera andra medier har påpekat så gör Reinfeldt en lam dementi av uppgifter. Han säger SVT:s och min beskrivning av mötet "inte är fullständigt korrekt", men utan att ge något exempel på en uppgift som skulla vara felaktig.

Mer intressant, tycker jag, är att Fredrik Reinfeldt plötsligt försvarar den utskällning som han själv utsattes för av Carl Bildt på 1990-talet. Trots att Carl Bildt inte var statsminister då och att Fredrik Reinfeldts argument om att kunna visa regeringsduglighet i en koalitionsregering inte var aktuellt, så försvarar han i dag Carl Bildt.

Det är en spännande vändning. Från valrörelsen 2006 när Reinfeldt gärna och öppet berättade om hur hemsk Bildts behandling var till att nu anse att Bildt gjorde helt rätt. Makt, ansvar och inflytande förändrar människor.