Om Fokus

Fokus är ett svenskt nyhetsmagasin grundat 2005 av Martin Ahlquist, Martin Ådahl, Lars Grafström och Karin Pettersson. Fokus papperstidning läses årligen av 62 000 människor, och Fokus.se har 140 000 besökare per månad.

Fokus – Sveriges nyhetsmagasin

Fokus förklarar, fördjupar och ger nya perspektiv till dig som vill se bortom det dagsaktuella och förstå Sverige och världen bättre. Vi ger dig ny kunskap och sår frön till nya insikter om politik, kultur, ekonomi, vetenskap och samhället i stort. Vi gör det med uppriktighet, även när den gränsar till det oförskämda. Vi beskriver världen som den är, snarare än att tala om hur den borde vara, och vi gör det med humor och självdistans.

Fokus är en självklar referenspunkt i samhällsdebatten och en arena för ett lustfyllt tankeutbyte som lyfter Sverige.

Vad har Fokus för politisk färg?

Fokus är oberoende i förhållande till de politiska partierna, men också i förhållande till andra organisationer och vår egen bransch. Vi har ett intresse för samtiden, utan att vara samtidens fångar. Vi eftersträvar uppriktighet, även när den gränsar till det oförskämda. Vi har en vilja att beskriva världen som den är, snarare än att tala om hur den borde vara. Slutligen strävar vi efter ett språk och en stilistik i klass med de bästa internationella förlagorna.

Fokus är medlem i Sveriges Tidskrifter som värnar om pressfriheten och pressetiken.

En prisbelönad tidning

År 2013 utsågs Fokus till ”Årets tidskrift” av branschorganisationen Sveriges Tidskrifter. Tidigare har tidningen även mottagit Publicistklubbens stora pris ”för att ha återskapat ett utrymme i svensk press för det berättande nyhetsreportaget”. Medarbetare i tidningen har fått utnämningar för ”Årets journalist”, ”Årets krönikör” samt ”Årets genombrott”. År 2018 fick Fokus priset för Årets Omslag på Tidskriftsgalan.

Fokus krönikörer

På Fokus är vi mer intresserade av nya perspektiv än av gamla sanningar. Vi tror på en djupgående, berättande och inkluderande journalistik som tar sig an världen, både inrikes och utrikes. Vårt stall av krönikörer är, vågar vi säga, det starkaste i landet.

Fokus ägare

FPG Media AB driver förlagsverksamhet och ger sedan 2005 ut nyhetsmagasinet Fokus, 45 tryckta nummer per år och artiklar på webben varje dag. FPG Media AB är ett fristående förlag som ägs av Nordstjernan Kultur och Media AB, Johan Björkmans Allmännyttiga Stiftelse för Ekonomisk Forskning samt efterlevande familj, Tagehus Holding AB samt Stenhyacinten Venture AB.

Ansvarig utgivare är chefredaktör Jon Åsberg.

Missa inte de senaste nyheterna

Missa inget och håll dig uppdaterad genom att prenumenera på vårt nyhetsbrev.