Då får du tillbaka på skatten

Text:

Bild: TT

28 februari – sista dagen för e-brevlåda

För den som vill ha sin deklaration digitalt i år gäller det att skaffa en digital brevlåda. Sista datumet är den 28 februari 2019.

4 mars – fastighetsdeklarationen ska in

Fastighetsdeklaration till 2019 års särskilda fastighetstaxering ska vara lämnad till Skatteverket. Deklarationen omfattar ”nybildade eller förändrade fastigheter av typerna småhus eller lantbruk”, skriver Skatteverket på sin hemsida.

12 mars – kvarskatten ska in

Om du fick besked av Skatteverket i december att betala in kvarskatt är sista dagen summan ska vara bokförd på Skatteverkets konto 12 mars.

13 mars – skattebeskedet kommer digitalt

De som skaffat digital brevlåda får sitt skattebesked som PDF mellan den  7 – 13 mars.

19 mars – dags att deklarera

Nu öppnar E-tjänsten för inkomstdeklaration 1. Se till att ha e-legitimation fixad så att du kan logga in på Skatteverkets webbplats.

2 april – sista dagen

Sista dagen för den som önskar sin skatteåterbäring redan i april (och som inte har något att ändra eller lägga till) att godkänna deklarationen i Skatteverkets app eller e-tjänst.

12 april – prisa gud!

Skatteverket skickar ut slutskattebesked och betalar ut skatteåterbäring (mellan 9–12 april) till alla de som godkänt sin deklaration digitalt senast den 2 april. De som saknar digital brevlåda får sitt slutskattebesked 1–2 veckor senare, men skatteåterbäringen kommer även till dem 12 april.

2 maj – deadline för alla

För den som väljer att deklarera på papper (gäller även digitala människor som missat föregående datum) bör detta datum vara allsmäktigt – det är nu deklarationen senast ska vara Skatteverket tillhanda. För den som sålt bostad, värdepapper eller är företagare ska en bilaga lämnas tillsammans med deklarationen.

7 juni – prisa gud, igen!

Skatteverket skickar ut slutskattebesked och betalar ut skatteåterbäring (mellan 4-7 juni) till alla de som deklarerat senast den 2 maj och har pengar att få tillbaka, men inte redan fått pengarna i april. Detta gäller både de som deklarerat digitalt och på papper.

9 augusti - slutskattebesked och skatteåterbäring 

Skatteverket skickar ut slutskattebesked och betalar ut skatteåterbäring (mellan 6-9 augusti) till de som hade byråanstånd och deklarerade senare än den 2 maj. Gäller också privatpersoner och företagare som har kvarskatt att betala.

De som har kvarskatt att betala gör det senast den 12 november 2019.