Enron: Skandalen som förändrade världen

Text: Lennart Lundh

Toppbild: Pressens Bild

Toppbild: Pressens Bild

När rättegången mot Enrons båda toppchefer Kenneth Lay och Jeffrey Skilling inleddes i Enrons hemstad Houston, Texas, begärde Ken Lay att få sitta nära juryn för att kunna se jurymedlemmarna i vitögat.

Lays försvarsadvokater avrådde. De vet att i allmänhetens ögon är både Lay och Skilling redan dömda, och advokaterna tror inte att Lay kan dominera juryn så som han dominerade Enron. Men Lays krav säger mycket om hans attityd till ­rättegången och till vad som betraktas som den största affärsskandalen i USA:s historia, en ekonomisk katastrof som Lay enligt åklagaren själv orsakade.

För Lay och Skilling står mycket på spel. Skilling, Enrons före detta vd, är åtalad på 31 punkter och Lay, Enrons grundare och ordförande, på sju. Om de fälls kommer de att tillbringa resten av livet i fängelse. Rättegången beräknas pågå i fyra månader och kommer att följas av hela USA.
Historien har en såpoperas alla ingredienser. Där finns de kända företagsledarna, där finns girighet, lögn, bedrägeri, ett självmord och till och med lite sex. En av Enrons många mellanchefer som var klok nog att avgå innan Enron gick i konkurs, medger att han bedrog sin fru och använde företagets pengar för att förföra en stripteasedansös som han nu har gift sig med. Han lyckades få med sig 271 miljoner dollar och föder nu upp dressyrhästar utanför Houston. Han äger också en ranch på 35 000 hektar i Colorado.

Andra kommer att följa rättegången därför att den kommer att sätta en standard för framtiden – hur aggressiv kan en företagsledning vara, hur stora risker kan man ta och hur långt kan man tänja lagen?

Men för många handlar Enronskandalen och dess rättsliga efterspel inte bara om principer och spektakulära historier. När bolaget 2001 på några månader gick från att vara ett lysande exempel på innovativ och framgångsrik företagsamhet till det korthus Enron visade sig vara, så drogs tusentals människor med i fallet.

Oräkneliga småsparare förlorade tillsammans miljarder när Enronaktien snabbt blev värdelös. Bara i Houston blev över 4 000 personer av med sina jobb och dessutom sina sparpengar och pensioner som de flesta hade i Enronaktier. Den betrodde och beundrade grundaren av Enron, Ken Lay, uppmanade in i det sista de anställda att inte sälja utan i stället köpa.

Genom att så många blev både arbetslösa och ruinerade, så skadades också Houstons ekonomi med resultatet att Ken Lay och Jeffrey Skilling än i dag är föremål för mycken uppdämd vrede i Houston. Därför har försvarsadvokaterna två gånger försökt flytta rättegången från Houston med motiveringen att det inte går att hitta en opartisk jury där. Men domaren har sagt nej. Han anser att bland Houstons 2,3 miljoner väljare måste man kunna hitta 12 jurymedlemmar och fyra ersättare som inte har en förutfattad mening om de åtalade.

Både Lay och Skilling hävdar att de inte gjort något brottsligt. Dåliga affärer, javisst. Men det är inte brottsligt, säger försvarsadvokaterna som, inklusive konsulter av olika slag, beräknas kosta Lay och Skilling 20 miljoner dollar.

Därför är det inte helt omöjligt att åtminstone Ken Lay går fri. Det räcker med att en jurymedlem tvivlar på åklagarens argument. Om juryn inte kan enas, frias den åtalade. Så kanske var det för att vinna sympati som Ken Lay poserade framför tv-kamerorna med bibeln i handen utanför kyrkan i söndags.

En del cyniker menar att en annan faktor kan komma att få betydelse. Houston är olje-huvudstaden där generationer av aggressiva chanstagare tjänat och förlorat förmögenheter på olja och oreglerad markexploatering. Historiskt sett har Texas inte gjort sig känt för sin affärsetik. Hårda tag har skapat många rikedomar och det kända uttrycket »Don’t mess with Texas« har en reell bakgrund.

Text: Lennart Lundh

Toppbild: Pressens Bild