På jakt efter paketerad natur

Text: Linda Eriksson

Toppbild: Andreas Apell

Toppbild: Andreas Apell

Det enda som hörs i den kolsvarta natten är knarr och gnissel när längdskidorna skär igenom den orörda snön. Alla måste vara knäpptysta för att inte vinden ska föra med sig ljud.

Nattutflykten är en del av ekoturismföretaget Skogens Konungs nya attraktion lodjursspårning. Provturen börjar med lunch och föreläsning på Grimsö forskningsstation utanför Lindesberg i Örebro län. Rovdjursforskaren Jens Karlsson berättar för deltagarna om lodjurens revirbeteende, matvanor och hur man fångar in dem för märkning.

Västeråsaren Marcus Eldh startade Skogens Konung för snart åtta år sedan och föreläsningarna är en del av konceptet i verksamheten. Han vill att människors kunskap om rovdjuren ska öka.

Majoriteten av deltagarna på arrangemanget är själva verksamma inom turism.

– Jag är entreprenör! presenterar sig Kenneth Broberg. Han har köpt ett mejeri utanför Flen med kanotuthyrning och är här för att kolla in verksamheten och få inspiration. Drömmen är att anordna turer på sjön Båven och titta på storlommen.

Många är intresserade och vill utbyta erfarenheter, för historien om Skogens Konung är lite av en framgångssaga. Utan riskkapital, lånade pengar eller erfarenhet har Marcus byggt upp av ett av Sveriges bästa ekoturismföretag.

Marcus Eldh studerade tidigare data och systemvetenskap i Holland och England.

– När jag var klar gav jag mitt examensbevis till min mamma och bestämde mig direkt för att inte gå in i arbetslivet genom att jobba med datorer, säger han.

Sedan gav han sig ut i världen. Under ett stopp på ön Sumatra i Indonesien följde han med på en guidad orangutangtur. Boendet var enkelt och guiderna engagerade.

När han som 24-åring kom tillbaka till Västerås var han inne en sväng på stadens turistbyrå.

– En österrikare frågade hur man skulle göra för att få se älgar. De hänvisade honom till Skansen. Vi som har så mycket älg i Västmanland, tänkte jag, och bestämde mig för att göra något liknande det jag såg i Indonesien.

Han fick nytta av sin utbildning när han lade upp en hemsida för sitt nya företag, och kallade sig »moose-expert«. En vecka senare började bokningarna komma in. Verksamheten utökades till bäver- och vargturer och blev kvalitetsmärkt – Naturens bästa av Svenska Ekoturismföreningen. Han flyttade ut till den lilla tätorten Ramnäs och blev erbjuden att ta över en samling kolarkojor av Skinnskattebergs kommun. Det resulterade i »världens mest primitiva vandrarhem« där de flesta gästerna övernattar.

I början av året belönades Skogens Konung med Grand Travel Awards Ekoturismpris 2009, för att vara den arrangör som bäst levandegör svensk ekoturism.

Försöket med lospårning görs i samarbete med Thomas Sundqvist och hans sambo Hellen Wistrand som driver bed & breakfast med olika naturaktiviteter på Ulvsbomuren. Men Marcus Eldh vill ha fler samarbeten. Därför har han i samarbete med Västmanlands kommuner och landsting gett kursen »Ekoturism i praktiken« under vintern och våren. Utöver det åker han ofta och föreläser runt om i landet.

Deltagarna ömsom vandrar, skidar och försöker hitta spår efter lodjur ända fram till två på natten. Vid ett stopp dyker whiskyn fram till termoskaffet för att hålla värmen. Vid hemkomsten till boendet på Ulvsbomuren är många blöta, lite frusna och slänger sig på sängarna. Om bara två timmar är det dags att gå upp. Det gäller att vara på plats i ett gömsle vid gryningen om man vill få syn på några spår.

Läs mer: Den nya basnäringen, Vill inte satsa på hela landet.

Text: Linda Eriksson

Toppbild: Andreas Apell