Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Utrikes

Falang i Vita Huset vill ta in rekordfå flyktingar

Ännu färre flyktingar i USA kan snart bli verklighet.

Trumpadminstrationen överväger att ta in färre flyktingar nästa budgetår, rapporterar New York Times. Enligt tidningens källor finns det personer inom Vita Huset, pådrivna av Trumps politiske rådgivare Stephen Miller, som vill se ett tak på 15 000 människor.

President Trump har till första oktober på sig att fatta beslut. Då inleds nästa budgetår. Tidigare har USA bestämt att högst 50 000 kvotflyktingar ska kunna komma in i landet vilket är det lägsta antalet sedan 1980.

Samtidigt har Högsta Domstolen (HD) i USA gett grönt ljust för att Donald Trump tillfälligt ska kunna fortsätta med sitt inreseförbud. Det betyder att USA kan stoppa 24 000 kvotflyktingerar från att resa in i landet före den sista oktober. Beslutet gäller den presidentorder som undertecknades i början av januari, som sedan överklagades, och nu alltså gått igenom – tillfälligt.

Men sista ordet är ännu inte sagt. I oktober kommer HD ta ställning om Trumps inreseförbud, som framför allt riktar sig mot sex länder med muslimsk befolkning, strider mot konstitutionen.

Frågan är vad det är som finns kvar för domstolen att ta ställning till. Inreseförbudet löper ut i slutet av september och flyktingstoppet upphör månaden därpå.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera