Fem frågor / Utrikes

»Vi har nära relationer med den svenska regeringen«

Fokus har pratat med David Cairns, brittiska ambassadören i Sverige, om brexituppgörelsen.

Vad betyder uppgörelsen?

– Morgonens brexituppgörelse betyder att EU anser att vi har gjort »tillräckliga framsteg« för att kunna gå vidare till nästa steg. Nu ska det förankras på EU-toppmötet nästa vecka, jag är säker på att de kommer acceptera det här. Det viktigaste är att vi kan gå vidare och prata om vår framtida relation.

Hur ska relationen se ut?

– Vår ambition är att den blir så bred och djup som möjligt. De förhandlingarna lär starta 2018. Alla pratar om handel men det handlar inte bara om handel. Det handlar även om säkerhet, vetenskap och annat. Det har hela tiden varit fokus på pengar, medborgare och Irland. Nu kan vi prata om andra saker.

Vilka hinder finns?

– Det finns många väldigt tekniska detaljer. Vi försöker skapa något unikt, det här är något nytt för alla inblandade. Vi vill ha det så brett som möjligt och varje område har sina egna tekniska utmaningar.

Hur påverkar det här Sverige?

– Varje medlemsstat har sina åsikter. Vi har nära relationer med den svenska regeringen för att förklara hur vi tänker och vad vi vill. Och uppmuntra dem att vara en hjälpsam röst i EU. Sverige påverkas av delen »medborgarna«. Det bor 100 000 svenskar i Storbritannien och 30 000 britter bor i EU.

Finns det någon tidsram för allting?

– Vi håller oss till EU-toppmötena. Jag förväntar mig att vi kommer att ha en plan så att vi har kommit överens om något på varje råd. Men det är min gissning, inget jag vet. Sommaren och hösten har varit ganska tuffa. Inte nödvändigtvis bland de viktigaste personerna utan mer den övergripande stämningen. Vi visar att vi kan jobba tillsammans och vår premiärminister lägger ned mycket tid på att i rätt anda.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera