Analys

Annies tuffa krav – en öppning

Framtiden för regeringsbildningen ser ljusare ut. Om Annie Lööf är beredd att diskutera.

Vad vill Annie Lööf?

Det frågar sig nog många svenskar. I en intervju med DN öppnade hon för att släppa igenom en socialdemokratisk regering, i utbyte mot inflytande i budgetarbetet.

Men hon lovade inget!

Tvärtom konstaterade centerledaren att det trots ett samarbetsvilligt S är »osannolikt« att C skulle släppa igenom Löfven i en statsministeromröstning. Och några förhandlingar inför statsministeromröstningen, det tycktes hon inte vara beredd på.

Så vad vill hon, egentligen?

I intervjun krävde hon bland annat sänkta skatter på jobb och företag. En liberaliserad bostadsmarknad och arbetsmarknad. Hon ville »säkra valfriheten« i vården och liberalisera arbetsrätten och bostadsmarknaden.

I en del medier hette det att kraven var alldeles för tuffa för S-ledaren att svälja. Och nog är det en marig lista hon dumpade i hans knä, som helt riktigt går på tvärs mot socialdemokratisk politik i flera avseenden. Hur ska en S-ledare exempelvis baxa förändringar av Las förbi LO? Eller för den delen få en »en liberalisering av bostadsmarknaden« förbi Hyresgästföreningen? För att inte tala om den allt mer högljudda vänsterfalangen i S?

Från S-håll medges att det är just i de frågorna det skulle kunna bli klurigt. Men flera av de andra kraven hon lägger fram går det att nå lösningar kring, menar källor nära Stefan Löfven.

– Är det arbetsgivaravgifter, värnskatt eller strandskydd och äganderätt för skogen så går det att lösa. Det är möjligt att vi kan tillsätta en Las-kommitté med alla arbetsmarknadens parter i. Självklart är det så att C i det här läget vill att det ska göra ont på oss, men det är ändå en öppning till samtal, säger en socialdemokrat.

Frågan är bara, återigen, vad Annie Lööf vill?

Anta att man som centerledare vill dra sig ur hela regeringsbildningskarusellen – och med stoltheten i behåll lasta över regeringsansvaret på S och M – ja, då är en stenhård kravlista i nyllet på Löfven en perfekt exit. Men om det är inflytande centerledaren söker får hon nog vara beredd att sätta sig och prata med S-ledaren. För att svälja kravlistan hel, det lär han inte göra.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera