Fem frågor till Anna Björklund, ny krönikör i Fokus

Text:

Vem är du?

»Poddare och programledare för Della Q som finns på Spotify och satirprogrammet Tankesmedjan som finns på P3. Jag jobbar hemifrån vår lägenhet på Östermalm samtidigt som jag tar hand om två barn och arbetar med händerna. Ikväll ska jag blanda limfärg.«

Vad har du arbetat med tidigare?

»Jag har börjat på och hoppat av de flesta prestigefulla högskoleutbildningar i Stockholm, särskilt psykolog- och arkitektprogrammet. Jag har varit barnflicka, stallskötare, suttit i kassan på Ikea och jobbat praktiskt med byggnadsvård. Sedan några år jobbar jag med poddar och skriver på min bok Kvinnomanualen«.

Vad kommer dina texter på Fokus att handla om?

»Allt som är fel och rätt med samtiden och internet och hur folk beter sig«.

Hur kommer dina tidigare erfarenheter att forma dina texter?

»Jag var en nattklubbstjej tills jag gifte mig och fick barn. Då förstod jag att jag behövde skaffa en ny uppfattning om vad som är ett bra liv, både i karriär och relationer. Jag kände mig lurad av omvärlden på vad självförverkligande egentligen innehåller. Mycket av det jag skriver och pratar om handlar om att försöka se igenom indoktrinering och kortsiktiga trender, att hitta ett sätt att må bra trots att omvärlden är så konstig«.

Just nu, vad tycker du är det mest intressanta ämnet att skriva om?

»Min första krönika i Fokus handlar om hur internet påverkat spelet mellan könen i min generation. Både mina föräldrar och svärföräldrar träffades och blev ihop i tonåren, varför känner jag ingen i min ålder med den historian? Mänskligheten har gått igenom ett skifte i parbildningsritualer och det har större effekter än någon förutsett«.

Du kan läsa Anna Björklunds första krönika i Fokus 2020/04 som kommer ut 23 januari.