Corona krossade inte drömmen om ett OS-guld i gång: »Måste vara målet«

Text:

Bild: Johanna Lundberg

Det har varit en knepig vår för Perseus Karlström, 30 år. Enligt tidsplanen skulle han redan för två veckor sedan ha varit färdigtävlad i Japan, tillbaka i Sverige och känd för hela svenska folket efter att ha tagit landets första gångmedalj i ett olympiskt spel sedan John »Mix« Mikaelsson knallade hem guldet i Helsingfors 1952. Men så blev det inte. Corona kom och ställde allt på ända.

Perseus Karlström brukar inte vara i Sverige särskilt länge varje år. Oftast är han hemma 5–6 veckor i stöten och bara under sommarhalvåret. All övrig tid delar han mellan Australien och andra länder med bättre klimat som Mexiko, Italien eller Spanien. I år har han tvingats sitta hemma i Eskilstuna sedan början av april, och han börjar bli trött på det.

Nu har han sagt att han blir kvar i Sverige som längst till november, några tävlingar borträknat. Sedan sticker han, för då kommer svartisen på cykelbanorna. Svartisen är kanske inte något som icke-gångare tänker lika mycket på, men för Perseus Karlström betyder is på cykelbanorna skador. Går man en mil på under 40 minuter är det helt enkelt viktigt att greppet är bra, annars kan man slå sig illa. Det vill man inte som gångare, särskilt inte under ett OS-år.

– Om jag blir kvar är alternativen antingen att gå inomhus, på löpband eller längs med Centrumringen i Västerås. Den är uppvärmd, så den är isfri året runt, säger han.

[caption id="attachment_645018" align="alignnone" width="991"] Perseus Karlström under Finnkampen 2017.[/caption]

Men sedan april är han alltså tillbaka i hemstaden Eskilstuna. Som en av två söner i en av få svenska gångarfamiljer har han gått längs stadens gator mer än de flesta. Hans mamma Siv Karlström är förbundskapten och under många år bestod landslaget i stort sett bara av Perseus Karlström och hans bror Ato Ibá˜nez. Nu har Ato lagt av, så Perseus Karlström är ensam kvar.

Och ensamt kan det bli. I vanliga fall bryts träningsperioderna av tävlingar runt om i världen. Men i och med coronasmittan kan han varken träna eller tävla med andra gångare. Sina 100 kilometer i veckan fick han riva av i hemstaden i stället, i alla fall innan skadorna. Nu har två fotskador och en ryggskada hållt honom borta från trottoarerna de senaste månaderna. I stället har han fått träna på träningscykeln hemma.

Mängdträning är A och O för en gångare. Det är mycket tråkigare om man behöver göra det ensam.

– Jag var ganska inställd på att det inte skulle bli något OS när beslutet togs, så jag är inte förvånad. I Kina tog det tre månader innan landet kunde öppna upp någorlunda igen, och den tidsramen gällde med stenhårda restriktioner. Om man började räkna på hur lång tid det skulle ta innan smittan var under kontroll i hela världen så insåg man att det nog inte skulle gå. Det går inte att ha ett OS utan deltagande länder från alla kontinenter, säger han.

Vissa idrottare har pratat om att det uppskjutna olympiska spelet i Tokyo har inneburit att man fått mer tid på sig för förberedelser och träning, men Perseus Karlström tycker att träningen har blivit svårare nu när 2020 blev ett mästerkapslöst år.

– Det är tufft att inte ha haft några kortsiktiga mål. Jag behöver det. Nu är nästa stora tävling ett år bort, det är långt dit. Ett år känns så diffust, det behövs kortare mål för att orka motivera sig under de allra tuffaste passen, säger han.

Nu får han i alla fall börja tävla igen. Det blir minst två tävlingar under hösten och vintern, en i Litauen och en i Italien. För trots skadorna fortsätter satsningen mot OS nästa år. Där går han för guldet.

– Det måste vara målet. Vissa säger att man siktar på medalj, men om man siktar på medalj kan man ju lika gärna sikta på guldet, säger han.

***

Namn: Perseus Karlström

Ålder: 30 år.

Bakgrund: Mångfaldig svensk mästare i gång. bronsmedaljör i VM i Doha 2019. Son till Siv Karlström, förbundskapten för gånglandslaget.

Aktuell: Ett av Sveriges största medaljhopp i OS i Tokyo 2021, men fast i Eskilstuna sedan april på grund av covid-19.

Åt: Pasta med pesto, soltorkade tomater och mozzarella på Mocca Deli i Eskilstuna.