Kanske är det din tur att styra upp julen

Text:

Toppbild: Pexels

Toppbild: Pexels

Jag har inget gemensamt med min familj längre. Allt vi delar är lite minnen som jag, även om de inte var jättedåliga, inte är så sugen på att sitta och minnas. Våra jular är skittråkiga och ingen verkar vilja fira dem. Måste man verkligen "åka hem" över jul?

Anna Björklund svarar:

Att ha "glidit ifrån varandra" i en familj brukar betyda att man inte brytt sig om att lära känna varandras vuxna jag. Många föräldrar verkar ha denna bias, att fortsätta se sina barn i den variant de var när de bodde hemma och gick i skolan, och vara märkligt ointresserade eller oförstående mot den person det vuxna barnet blivit. 

Det plågsamt repetitiva i julfirande hos sina föräldrar verkar ofta ha med det att göra, att sättet att umgås inte uppdaterats efter vilka som faktiskt sitter runt bordet numera. 

Och om den äldre generationens energi inte räcker till kanske det är upp till någon annan att ta vid. Är det din tur att tvinga ut alla på långfärdsskidor, ta med dig ett avancerat brädspel eller tvinga i alla en hink champagne? Eller kanske rentav byta lokal, tvinga alla att fira hemma hos dig? Kanske är det du som sätter dig och broderar en julduk, nu bums.

För även om gnället säkert är välförtjänt är det en aning för lätt att skjuta ut sig ur sammanhanget utan att själv försöka förbättra situationen. Många som tar på sig att vara den samlande kraften i en familj, den som bjuder in, gör fint och köper laxsida åt tio personer (in this economy!) får en ny respekt för de som, med blandade resultat, ändå i alla år försökt. Kanske är det där ni kan förenas, i att svära över otacksamma släktingar och priset på äkta glaskulor.

***

Text:

Toppbild: Pexels