I samarbete med Loanscouter

Att välja att samla sina lån

Att samla sina lån är ett sätt att få ner de fasta månadskostnaderna genom att lösa dyra lån.

Text:

Många funderar på att samla sina lån med dagens alla utmaningar som sker. Med samla lån menar man att man slår ihop flera lån med hög ränta till ett enda lån, för att på så sätt få ner den totala räntan man ska betala. Fördelarna är många så det är bra att börja med att prata med sin bank för att se om de kan erbjuda något bättre.

Det är ett perfekt sätt att få ner de fasta månadskostnaderna genom att lösa dyra lån. Om du har många olika lån och dessa har höga räntor, kommer du få en lägre kostnad per månad när du väljer att slå samman alla lånen till ett enda med lägre ränta. Detta leder även till att du har möjlighet att undslippa betala onödiga extra avgifter som fakturaavgifter och aviavgifter. Ofta har snabba lån en hög ränta och kort löptid. Om du önskar förlänga lånet ka du göra det med ett större lån.

När du samlar lånen har du bättre överblick över din ekonomi. När lånen är samlade är det enklare att få bättre koll på vad din månadskostnad för lånen faktiskt ligger på. På så sätt minskas troligen eventuell stress över din ekonomiska situation. Här kan du se översikt över samla lån.

Lånet blir anpassat till hur din ekonomi ser ut vilket resulterar i att beloppet för amortering hamnar på en lagom nivå. Det är positivt att betala av så mycket som möjligt, men det ska däremot inte innebära att du lever i en pressad situation varje månad.

Kan alla lån samlas oavsett vilka lån det är och vad är skillnaden?

En skillnad är att du inte kan använda de pengar du lånar till vad som helst.

Det finns samlingslån som vänder sig till dig som ska köpa något specifikt. Ibland kan det vara en del av lånevillkoren såsom i bostadslån. Detta för att långivaren ska kunna känna sig säker på att du kan betala tillbaka lånet.

I vissa fall kan du låna mer än vad du tjänar i inkomst och då står bostaden som säkerhet. Med detta innebär det helt enkelt att du riskerar att förlora ditt hem, om du inte lyckas fullfölja betalningarna som krävs för lånet. Ett samlingslån låter dig samla alla dina lån med dålig kreditvärdighet.

Att tänka på

Att samla lån leder i många fall till en sänkt ränta men det är inte någon garanti för att din lånekostnad faktiskt kommer att minska. Det är därför viktigt att du jämför de olika långivarnas villkor eller vänder dig till en låneförmedlare för att få hjälp med ditt sökande. Kontakta olika långivare och jämför ränta samt avgifter som ingår, det viktigaste är att se till att det i slutändan lönar sig för dig att samla dina lån.