I samarbete med hittadittlan.se

Så klarar du höjda räntor – tips för en bättre ekonomi

Text:

Anledningen till att Riksbanken, med Stefan Ingves i spetsen, tar de här besluten är att dämpa inflationen som drabbat Sverige och resten av världen. Att räntan höjs innebär kort och gott att vi människor får mindre pengar att röra oss med. För många hushåll kommer det kännas markant i plånboken. För att inte drabbas för mycket av de höjda räntorna finns det saker man kan göra.

Varför höjer Riksbanken styrräntan?

För att förklara det enkelt kan man säga att styrräntan höjs för att pengar ska få ett högre värde. När det är inflation sjunker pengarnas värde, och det är alltså det som Riksbanken vill stoppa. Sverige har ett inflationsmål på 2 procent, men i augusti låg den enligt KPIF på 9 procent. När inflationen slår till innebär det att varor och tjänster blir dyrare. Allting kostar helt enkelt mera. Det blir dyrare att handla mat, det blir dyrare att betala för låneräntor och att tanka bilen.

Anledningarna till varför vi nu har en inflation är något de lärda tvistar om. En del hänvisar till att det beror på situationen i Ukraina, Rysslands strypta gasleveranser och pandemin – medan andra menar att Riksbanken har bäddat för inflation genom att ha nollränta på tok för länge. Orsakerna bakom situationen vi nu befinner oss i tillsammans med stora delar av världen är alltså inte glasklara, och egentligen är det enda man som vanlig konsument kan göra att fundera över hur man ska agera för att klara sig så bra som möjligt ur situationen.

Få en bättre ekonomi trots de höjda räntorna

Att vi står inför höjda levnadskostnader är ingenting gemene man kan komma undan. Vi behöver förbereda oss och anpassa oss till en annan verklighet där det kostar mer att leva. För att ens privata ekonomi inte ska drabbas gäller det att tänka smart, och att ta sig tid att gå igenom sin ekonomi för att se över hur den kan förbättras.

Större inköp och utgifter

Vi behöver onekligen tänka över alla inköp vi gör. Oförutsedda utgifter kan bränna till extra i månadsbudgeten som läget ser ut. Du ska naturligtvis som alltid sträva efter att spara ett belopp varje månad, litet eller stort, men om det inte går och du inte har ett kapital att använda ifall kylskåpet går sönder eller om bilen behöver repareras kan det precis som tidigare vara nödvändigt att ta ett lån.

Med tanke på att räntorna har stigit är det viktigare än någonsin att faktiskt jämföra lån. Anlita en låneförmedlare för att få hjälp att samla in flera erbjudanden. Det är det enklaste sättet för att få lägsta möjliga ränta. Hos oss på lånen.se kan du enkelt jämföra flera långivare med varandra utan någon som helst kostnad.

Räntan på bostadslån

Jämfört med många andra länder har vi i Sverige en hög skuldsättning, och den beror till stor del på bostadslån. Skenande bostadspriser och tidigare låga räntor har gjort att många som äger en bostadsrätt kommer känna av den nya verkligheten tydligt när räntorna ska betalas. Vad gäller just bostadslån ska man inte vara rädd för att konkurrensutsätta sin bank. Se vad andra banker har för erbjudanden och flytta bolånet om det blir billigare. Du kan använda vår tjänst för att få erbjudanden från 19 banker och 2 bolåneförmedlare.

Många undrar om man ska binda räntan nu, eller om man fortsatt ska ha den rörlig. Det här är ingenting man kan ge ett enkelt svar på. I korthet kan man säga att det inte nödvändigtvis behöver vara lönsamt att binda hela lånet på en längre tid, eftersom räntorna på de längre löptiderna redan har skjutit i höjden. Däremot kan man överväga att binda en del av lånet för att på det sättet ha en chans att bättre planera sin ekonomi.

Sparkonton med sparräntor

Nu om någonsin är det viktigt att ha en buffert. Om du har sparpengar liggande på ett sparkonto behöver du kontrollera om du får ränta på pengarna. När räntorna höjdes var det flera banker som följde efter och även höjde sparräntan. Om du inte har ett konto där du får ränta på ditt sparkapital ska du byta bank. Sträva efter att föra över ett belopp till sparkontot varje månad, även fast det bara skulle handla om ett par hundralappar. Om du kan spara mindre än så är det inte heller någon fara, huvudsaken är att du tänker på att alltid när du har några kronor över så ska de in på sparkontot och inte spenderas.

Tips för att spara pengar i vardagen

Sist och slutligen – tänk på att alla bäckar små kan bli en flod. Du behöver se över dina vardagliga utgifter. Vilka abonnemang har du? Kan du säga upp en streamingtjänst för att spara en hundralapp i månaden? Hur mycket kostar din hemförsäkring och finns det någon som har ett bättre erbjudande?

Det kan vara en bra idé att en dag i veckan lägga ner en timme på att jämföra affärers veckoerbjudanden för att kunna planera matinköpen. Skippa uteluncherna och gör matlåda, promenera istället för att åka kollektivt och cykla istället för att ta bilen. Det här kan kännas som små saker att göra, men faktum är att de kommer hjälpa dig att få en mer stabil ekonomi när det blåser runt alla kronor och ören.

Vi går mot svårare tider, men med planering och eftertänksamhet kan du klara dig utan att det ska hålla dig vaken om nätterna. Och kom ihåg att alltid när du behöver ett extra kapital i form av ett lån, antingen stort eller litet, så är du välkommen att vända dig till oss för att få hjälp med att hitta de allra bästa låneerbjudanden som finns på marknaden.