I samarbete med Matchbanker.se

Samlingslån – en nystart

För den som betalar av många olika mindre lån och krediter kan ett samlingslån vara en nystart.

Text:

I dagens konsumtionssamhälle är det väldigt vanligt att du blir erbjuden att köpa dina varor på kredit, då det även är till säljarens fördel om du väljer att ta en kredit i stället för att betala allt direkt. De olika kreditgivarna erbjuder ofta olika former av bonusar eller en viss procent ifall handlarna väljer just deras finansiering – och detta gör naturligtvis att de försöker få dig som kund att välja den som är mest fördelaktig för dem. För dig som kund kan det vara lätt att bara köpa vad de säger och du väljer att lita på handlaren och tar krediten utan att titta närmare på villkoren.

Många smålån och krediter

Det innebär att många betalar av många olika mindre lån och krediter som troligtvis har höga räntor och dåliga villkor. Då kan ett samlingslån vara en nystart och för att hitta samla lån alternativ är det bra att det finns jämförelser. De ligger redan klara på nätet för dig att ta del av. Dessa jämförelser är viktiga just för att om du bestämt dig för att starta om på ny kula och samla dina krediter plus smålån för att i stället bara ha ett lån – är det relevant att du får så bra villkor som möjligt. 

Samlingslån finns i olika former och går även under namnen nystartslån, refinansieringslån, hopbakslån eller omstartslån. Tanken bakom dessa är att du ska lösa dina tidigare lån och pressa ned kostnaderna för att ha lånen. Det är även bra att slippa många aviavgifter och i värsta fall många olika påminnelseavgifter. Det är mycket enklare att bara ha ett lån att hålla reda på i stället för många olika.

Inte bara räntan är viktig

Även om räntan är viktig att jämföra så är det även bra att titta på hur länge lånet löper, vad den exakta månadskostnaden blir, om det finns några extra avgifter men också hur tidigare kunder betygsatt kreditgivaren. Det är alltid bra att göra en sammanställning av dina befintliga lån där du anger summa, räntekostnader, avgifter, antal avbetalningar och total månadskostnad. När du väl gjort det jämför du på samma sätt ifall du i stället skulle ha ett samlingslån för att se vilken skillnad det kan göra för din ekonomi och dina löpande månadsavgifter.

Att låna pengar i dag är vanligare än man tror och de flesta hushållen har någon form av lån – så det är mer regel än undantag. Därför är det också viktigt att läsa på och jämföra olika villkor, men även fundera på ifall du behöver det du lånat till eller om det är mer ekonomiskt att avyttra eller sälja vissa saker i stället.