Därför röstar han på Joe Biden: »Det bästa av två ganska dåliga alternativ«

Text:

Bild: Marc Femenia

Tidigare har Billy McCormac tillhört republikanerna, eller åtminstone som libertarian kunnat sorteras in under det paraplyet. I dag beskriver han sig som partilös.

– Jag har röstat på Hillary Clinton och Joe Biden i de senaste två valen. Men jag skulle inte kalla mig själv för demokrat heller.

Sedan han lämnade Kalifornien för Sverige 1995 har han sett hur pendeln i amerikansk politik har svängt mot en exkluderande politik. Partierna har gått åt var sitt håll, och det är skarpa kontraster som råder. De som står i mitten tar väldigt liten plats i det politiska samtalet i dag, säger han.

– Det finns inga nyanser längre, det är få kompromisser över partigränserna. Det finns ingen impuls att hitta en gemensam grund att stå på.

Han tror att en stor del av väljarkåren känner sig utanför, och snarare röstar mot politiker, än för. Själv går han »inte i gång på Joe Biden direkt«.

– Men det är nog det bästa av två ganska dåliga alternativ.

Allt fler utlandsamerikaner poströstar: »Trumps vinst har aktiverat väljarna«

Hur har USA blivit så polariserat? En förklaring kan vara att vissa amerikaner fick känslan av att Barack Obama genom sin politik bad omvärlden om ursäkt för den politik George W Bush hade fört, funderar McCormac.

– Det blev ett perfekt tillfälle för någon som Trump att kliva in och säga till en grupp som kände sig utanför, »nej, jag ber inte om ursäkt för USA«. Och det skapade en identitetskris – vad är USA i dag?

En annan förklaring är att sociala medier har drivit på en brutalisering av det politiska samtalet: 140 tecken, anonymt, ger inte mycket utrymme till nyans. Billy McCormac är inte övertygad om att USA kommer att hitta tillbaka till dit man en gång var.

– Kommer vi att tröttna på sociala medier? Kommer vi fortsätta banka varandra i huvudet dagarna i ända? Det känns som att vi har passerat tiden där man kan vara nyfiken och intresserad av vad andra tycker.

***

Här kan du läsa om amerikaner som bosatt sig i Sverige – och nu ska poströsta:

Elizabeth Dacey i Sollentuna: »Skulle kunna ta Bush på livstid i det här läget«

Därför röstar han på Joe Biden: »Det bästa av två ganska dåliga alternativ«

Lämnade USA för 20 år sedan: »Trump tvingar mig att välja sida, vilket är synd«

Flyttade från USA till Sverige 2003: »Jag känner inte igen mitt land längre«

Allt om USA-valet 2020: Blir Trump eller Biden vald som president?