Lämnade USA för 20 år sedan: »Trump tvingar mig att välja sida, vilket är synd«

Text:

Bild: Marc Femenia

– Det fanns en tid när kongressledamöter från båda partier kunde slå sig ner och avnjuta en trevlig middag tillsammans. Min känsla är att det inte är möjligt längre.

David Landes kom till Sverige från Minneapolis strax innan millennieskiftet. När han flyttade var USA ett väldigt annorlunda land, säger han. Även om det politiska samtalet alltid har varit mer stridslystet jämfört med det svenska så kunde man mötas i att motståndarsidan hade en legitim synpunkt.

Allt fler utlandsamerikaner poströstar: »Trumps vinst har aktiverat väljarna«

Han liknar läget nu vid att det är som om ena sidan har hockeyklubbor och den andra en fotboll, och så ska de mötas för en match.

– Jaha, vad gör vi nu liksom? Om man inte kan enas om vad problemet är, då är det svårt att hitta en lösning. Det är som om anständigheten i det politiska samtalet helt har försvunnit, säger han.

David Landes vill inte identifiera sig politiskt. Innan Trump lutade han åt Demokraterna, men röstade inte strikt efter en partilinje. En gång i tiden fanns det gott om »respektabla« republikaner, men de har varit för tysta på sistone, och då återstår bara Demokraterna i det här valet.

– Jag känner att Trump tvingar mig att välja sida, vilket är synd.

Han ser att Donald Trump drar fram det värsta ur individer – men på ett sätt är han den president USA förtjänar: Trump tvingar landet att tvätta sin smutsiga byk.

– Vi tvingas konfrontera rasism, ojämlikhet och vit makt-frågor, underströmmar i samhället som nu har kommit fram i ljuset.

Vem vinner presidentvalet då?

– Om Biden vinner är jag mer optimistisk inför att vi kan hela den amerikanska själen, säger David Landes.

***

Här kan du läsa om amerikaner som bosatt sig i Sverige – och nu ska poströsta:

Elizabeth Dacey i Sollentuna: »Skulle kunna ta Bush på livstid i det här läget«

Därför röstar han på Joe Biden: »Det bästa av två ganska dåliga alternativ«

Lämnade USA för 20 år sedan: »Trump tvingar mig att välja sida, vilket är synd«

Flyttade från USA till Sverige 2003: »Jag känner inte igen mitt land längre«

Allt om USA-valet 2020: Blir Trump eller Biden vald som president?