Tillverkare av röstmaskiner stämmer Trumps advokat på 1,3 miljarder dollar

Text:

Bild: TT

I slutet av januari stämde Dominion Voting Systems Donald Trumps personliga advokat Rudy Giuliani som ledde försöken att ifrågasätta valresultatet och hävda att valfusk skulle ha förekommit i valet i november.

I stämningsansökan vill tillverkaren av röstmaskiner ha 1,3 miljarder dollar i skadestånd.

”För Dominion – vars affärsidé är att tillverka och tillhandahålla röstmaskiner för val – finns det inga anklagelser som kan göra större skada för Dominions affärer eller för att ifrågasätta företagets integritet, etik och ärlighet… Giulianos uttalanden hade som syfte att – och fick till följd – orsaka upprördhet och orsakade Dominion oerhörd skada”, heter det i ansökan.

Bolaget hänvisar till ett uttalande Giuliano gjorde i en podcast där han sa att ”Dominion har stulit valet teknologiskt”.

En liknande stämning har lämnats mot Trumpadvokaten Sidney Powell som hävdade att Dominions röstmaskiner utvecklat i Venezuela för att säkra valsegern för den nu avlidne presidenten Hugo Chavez.

Speciellt en person på Dominion är extra drabbad av anklagelserna. Eric Coomer, vice vd och produktchef, har pekats ut av Trumpanhängare som den som skapat teknologin som enligt dem möjliggjort valfusk.

Coomer har sedan valet utsatts för en massiv förföljelse och har sedan dess hållit sig gömd. Trumpanhängare ska ha utlyst en belöning på en miljon dollar om han mördas. Även i hans namn har en stämning lämnats in som riktar sig mot Trumpkampanjen och altright-media som upprepat anklagelserna mot Coomer.

Smartmatic som utvecklar teknologiska lösningar för val och anklagats för att vara delaktiga i valfusk stämmer däremot Fox News, liksom Donald Trump och Rudy Giuliano. Skadan enligt deras ansökan uppgår till 2,7 miljarder dollar.

”Jorden är rund. Två plus två är lika med fyra. Joe Biden och Kamala Harris vann valet 2020 om att bli president och vice president i USA. Valet är inte stulet eller manipulerat. Det är fakta”, skriver de i ansökan.

De hävdar att Fox News i sammanlagt 13 inslag påstått eller antytt att Smartmatic varit delaktiga i valmanipulationer i sex delstater. Men, påtalar de själva, så var de faktiskt bara delaktiga som företag i valprocessen i Los Angelses Count i Kalifornien.

I en kommentar från Fox News säger de att stämingsansökan är grundlös och att de strävar efter att i alla sammanhang presentera information i ett rättvisande sammanhang och ”med bakgrund i djupgående journalistik och klara hållningar”.

Samtidigt har en förundersökning startats i delstaten Georgia som ska granska Donald Trumps försök att få valutgången i delstaten omprövad. Den 2 januari ringde Trump till statssekreteraren Brad Raffensperger och försökte få honom att ”hitta” nog röster för att delstaten skulle tillfalla honom.

Fani T Willis, nyvald demokratisk åklagare i Fulton County har skickat ett brev till ett antal tjänstemän och politiskt valda företrädare i delstaten där hon uppmanar dem att bevara alla dokument som kan relateras till försöken att påverka valutgången.

I det bandade samtalet säger Trump att ett stort antal väljare i Georgia av olika skäl inte fått rösta.

”Och det är ett stort antal. Det är långt fler än de 11 779 – den nuvarande skillnaden är bara 11 779 röster. Brad (Raffensperger), du måste hålla med om det, eller hur? Det är något jag tror alla… åtminstone är det ett antal alla kan hålla med om”.

Och lite senare i samtalet:

”Du vet, jag menar, jag uppmärksammar dig på att du låter det hända. Så hör nu, allt jag vill att du ska göra är detta: Jag vill bara att du hittar 11 780 röster, vilket är en mer än vi har, för vi vann delstaten”.

När hotet om riksrätt tvingade bort Richard Nixon: »Denna bisarra incident«