Svep: Hot mot samer efter Girjasdomen

Text: Redaktionen

Bild: TT

Migrationskommittén möts om uppehållstillstånd

Under onsdagen möts migrationskommittén, som har i uppgift att ta fram förslag på Sveriges framtida migrationspolitik. På mötesagendan finns att diskutera om Sverige ska ge ut permanenta eller tillfälliga uppehållstillstånd till de som behöver skydd, och vilka grunder detta behov av skydd ska bedömas efter. Sekretariatet har även tagit fram ett förslag på volymmål, rapporterar TT, men det är inte säkert att ett sådant förslag skulle få majoritetsstöd i riksdagen.

Hot mot samer efter Girjasdomen

Efter domen, som ger Girjas sameby ensam kontroll över jakt och fiske på sina marker, har hotfulla kommentarer mot samer börjat dyka upp på sociala medier. Särskilt på forumet Jodel har det förekommit uppmaningar att bland annat döda samernas renar. Lars-Ola Jannok, ordförande i en grannby till Girjas sameby, ska också ha fått motta hot i person.

– Det här kommer sitta i skallen så länge jag lever, säger han till TT.

Netanyahu förbereder för annektering av Jordandalen

Efter att USA:s president Donald Trump under tisdagen presenterade en fredsplan för Israel-Palestinakonflikten, enligt vilken flera ockuperade områden föreslås bli Israeliska, har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu börjat förbereda för annektering av Jordandalen. Inom det internationella samfundet ses detta förslag gå emot internationell rätt. Det rapporterar TT.

Nya coronaviruset framgångsrikt odlat i Australien

Forskare i Australien har lyckats odla fram det levande coronaviruset i ett laboratorium, enligt TT. Det kan vara till hjälp i framtagningen av vaccin och läkemedel, och kan också användas för att antikroppstester, för att testa personer med milda symptom. De australiensiska forskarna kommer att dela med sig av viruset internationellt.

Debatt:

”Jag är den främsta försvararen av frihet och marknadsekonomi, men det är inte rimligt att friskolor kan göra miljarder kronor i vinst på skattebetalarnas bekostnad utan att leverera mycket hög kvalitet. Det har gått 28 år sedan genomförandet av friskolereformen, och det är hög tid att de styrande politikerna faktiskt tar tag i de problemen som uppstått. Annars finns det risk att den extrema vänsterkanten, som helt vill förbjuda friskolor, ökar i styrka och lyckas begränsa människors valfrihet”, skriver Benjamin Dousa, förbundsordförande Muf, i Aftonbladet Debatt.

”Riksdagen kan åtala statsråd för brott i tjänsten. Det är vår närmaste motsvarighet till riksrätt. Men den allmänna frågan är hur den lagstiftande makten kan kontrollera den verkställande makten. Och i dag sysslar riksdagen delvis med fel saker. I stället borde den utveckla de viktiga uppgifter som grundlagen föreskriver”, skriver statsvetaren Olof Petersson i DN Debatt.

”Sveriges viktigaste bidrag i kampen för klimatet är att ge näringslivet möjlighet att fortsätta leda omställningen. Men då krävs en uppdatering av miljöbalken, som bland annat ledde till att 80 procent av ansökningarna om nya vindkraftverk fick nej 2018”, skriver Svenskt Näringslivs ordförande Fredrik Persson och vd Jan-Olof Jacke i Di Debatt.