Svepet: Kunder ratar plastpåsar och Bolsonaro har covid-symtom

Text: Redaktionen

Bild: TT

Luften gick ur plastpåsarna

Försäljningen av plastkassar har mer än halverats sedan skatten på bärpåsar i plast infördes den 1 maj i år, enligt en rundringning som SVT har gjort. Ica och Coop upper att försäljningen har halverats medan Willys och Hemköp noterar en nedgång på 70 procent. Regeringen har räknat med att skatten ska ge två miljarder kronor till statskassan i år.

U-båtar äter upp ökade försvarsanslag

Försvarets nya u-båtar blir långt dyrare än planerat och riskerar att, tillsammans med andra stora materialköp, gröpa ur den planerade ökningen av försvarsanslaget under 2020-talet, enligt en sammanställning som DN har gjort. Av planerade 100 miljarder i ökade anslag till och med 2025 har 46 miljarder redan ätits upp.

Bolsonaro har covid-19-symtom

Brasiliens president Jair Bolsonaro har covid-19-symtom och väntar på testsvar, enligt  CNN Brasil. Svaret väntas komma på tisdag. Bolsonaro säger att han tar malariamedicinen hydroyklorokin.

DEBATT

”Migrationskommittén träffas på nytt redan under tisdagen: kavla upp ärmarna och förhandla.” Dagens Nyheters Susanne Nyström vill se en bred uppgörelse.

”Färre möts i samförstånd. Ilskan har blivit politikens drivkraft. Polariseringen marginaliserar mitten.” Svenska Dagbladets Henrik Sundborn varnar för utvecklingen i västvärlden, men i USA främst.