Teorin bakom att Boris Johnsons viktigaste rådgivare lämnar

Text:

Bild: TT

Den brittiska premiärministern Boris Johnsons viktigaste rådgivare, Dominic Cummings, går på fredagskvällen ut med en pappkartong i händerna från 10 Downing Street. Hans informella ersättare, sägs det, finns redan på insidan i premiärministerns hem: Queen Carrie.

Carrie Symonds är premiärministerns sambo, och de har en dotter ihop. Men i vilken utsträckning påverkar hon vilka beslut Boris Johnson fattar?

Enligt en del källor är det starka påtryckningar från henne som gjort att både Dominic Cummings och kommunikationschefen Lee Cain fått lämna 10 Downing Street.

Carrie Symonds ska ha beskrivit de båda som ”bindgalna mullor” och ”kvinnohatare” och hon beskylls å andra sidan för att ha avbrutit möten om coronakrisen för att inför sin sambo beklaga sig om vad tidningarna skriver om hennes hund.

”Vi har nu sett vem som är drottning”, säger en anonym brittisk minister till The Times. För både Cummings och Cain har lämnat som Boris rådgivare.

Då sägs ändå Lee Cain så sent som förra onsdagen varit tilltänkt som Johnsons nya stabschef.

[caption id="attachment_648365" align="alignnone" width="991"] Boris Johnson med sambon Carrie Symonds, som båda bär en Poppy Flower för att hedra militärveteraner. FOTO: TT[/caption]

LÄS OCKSÅ: Hakelius: Drevet mot Cummings är en ljuv hämnd för brexit

Allt skylls, naturligtvis, på coronakrisen. För innan den fanns ingen kris runt Boris Johnson, heter det. Och ingen maktkamp. För vid sidan av Boris själv fanns bara två självklara makthavare: Cummings och Cain.

De var strategerna inför Brexitomröstningen 2016, de ledde den interna partikampen för att göra Boris till ledare 2019 och till segern i valet i december förra året.

Så kom viruset och Storbritannien visade sig inte så stort och starkt. Med högst antal döda i Europa, och först en svensk attityd med begränsade restriktioner och sedan en total nedstängning. Och så den 27 mars när Boris Johnson diagnostiserades med covid-19 och Dominic Cummings fru samma dag visade liknande symptom. Den natten bestämde sig Cummings och frun att åka till Durham, 42 mil bort, och där bo hos hans föräldrar för att få hjälp att ta hand om den fyraårige sonen. Detta trots regeringens några dagar gamla reseförbud.

Men Cummings var isolerad i sitt hem i London, hette det. Men när sanningen kröp fram utvecklades det till en Cummingsaffär, fast allt kring resan till Durham och omständigheterna runt den var föranrade med premiärministern förklarade rådgivaren.

BBC funderade rent av att göra drama av affären, men i stället fortsatte dramat på insidan av 10 Downing Street.

Upplägget var att Cummings och Cain skulle stärka sin makt genom att den senare blev stabschef.

Cummings skulle fortsätta som rådgivare, även om han hade kastat ur sig något om att han nog skulle sluta senast årsskiftet 2020-2021.

Denna oberäkneliga politiska kraft som skildrades i filmen ”Brexit-The Uncivil war” av Benedict Cumberbacth som en opolerad Machiavelli.

Men premiärministersambon Carrie Symonds har själv jobbat som kommunikationschef i Tories och har sina förtrogna, som inte gillar Cummings.

– Cummings är inte något ont politiskt geni, han är i grund och botten en ganska tragisk figur, säger en av dem till Politico, och fortsätter med att beskriva honom som just den figur som Benedict Cumberbacth tecknar av honom i filmen, oförutsägbar och plötsligt frånvarande vid centrala tillfällen.

Cummings och Cain fyllde partiapparaten av »sykofanter, ja-sägare och märkliga män utan sociala färdigheter som gjorde sig ovän med ämbetsmän och kollegor och som bidrog med noll och intet«, som en av Politicos källor uttrycker det.

Cummingsduon bidrog i stället med uppgifter om att Symonds kunde skicka Boris 20 SMS på en timme och kräva svar även om han satt i möte liksom att hon skulle få en egen pressekreterare, den tidigare BBC-journalisten Allegra Stratton, som hörde till hennes förtrogna.

Särskilt upprörd ska Symonds ha varit över en artikel i The Times där hon påstods vilja göra sig av med deras hund, Dilyn, och ska ha avbrutit ett möte om coronakrisen för att beklaga sig om uppmärksamheten inför Boris Johnson.

Det var för att behålla husfriden, rent bokstavligt, som Boris Johnson ska ha tvingats be både Cummings och Cain att lämna 10 Downing Street.

Och så kom, naturligtvis på brittiskt vis, också en klassaspekt in i bilden.

Cummings och Cain kommer från fattiga norra England, Symonds och Stratton från rikare södra England.

– Två kvinnor från det sydengelska borgerskapet, som det sammanfattades.

– Hämnden mot Symonds är ett typiskt exempel på en osund machokultur, kontrade andra sidan.

Här finns ingen tydlig vinnare, men däremot en glasklar förlorare: Boris Johnson.

Och ett BBC-drama blir det nog, förr eller senare.