Maktspelet.

Text: Kristof Vogel

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Det är inte alla europeiska projekt som krisar. I fotbollsvärlden lever Europatanken.

I förra veckan rapporterade en dansk tidning om att FC Köpenhamn var drivande i ett projekt där flera klubbar ville bryta sig ur sina nationella ligor och bilda en paneuropeisk liga.

Det är inte konstigt att det är just en dansk klubb som driver frågan. Fotbollsklubbar i små europeiska länder har haft det tufft länge nu.

När spelarmarknaden avreglerades 1995 fick spelare röra sig fritt över gränserna. Då skapades förutsättningar för ett fåtal klubbar att rekrytera de bästa spelarna. Katalysatorn blev betal-tv-marknaden som växte kraftigt. Lag i nationer som hade en stor och förhållandevis rik befolkning blev vinnare. Ju fler hushåll desto större tv-marknad.

I Holland delar klubbarna på motsvarande 750 miljoner kronor i tv-pengar. I England får klubbarna drygt 30 miljarder kronor.

För tre år sedan gjorde The international centre for sports studies en studie där Ajax fotbollsakademi, alltså ungdomsverksamheten, utsågs till den bästa i Europa. Trots det är den anrika storklubben långt från de stora arenorna. 1995 var Ajax högst rankat av alla lag i Europa. I dag ligger klubben på plats 34.

Bekymret för Ajax är att man spelar i den holländska ligan. I en större liga hade klubben troligen varit en stormakt än i dag.

Problemet med fotbollen i Europa är att arbetsmarknaden (spelarna) är avreglerad, medan produktmarknaden (ligorna) är reglerad. Talangen flyttar till de marknader där pengarna finns.

Det är också pengar som ligger bakom förra veckans utspel. Europas ledande storklubbar har lyckats manipulera Uefa till den grad att formatet för Champions League nu görs om: klubbarna från de fem största ligorna gynnas på de mindre fotbollsländernas bekostnad. Framgångsrika klubbar i de mindre nationerna  som FC Köpenhamn, Ajax och Celtic  har därför börjat positionera sig politiskt.

Men det finns andra anledningar till att bryta upp dagens system: de nationella ligorna håller på att bli alltmer förutsägbara. Bayern München är favorit till att vinna sitt femte raka mästerskap. Juventus rusar mot sjätte raka titeln i Italien. Basel leder den schweiziska ligan med 14 poäng efter bara elva omgångar och vinner troligen sitt åttonde raka mästerskap. Salzburg har sju titlar de senaste tio åren i Österrike. I Sverige är Malmö FF på väg att vinna allsvenskan för fjärde gången på sju år.

Orsaken är att ligorna i Europa är organiserade enligt en kapitalistisk modell: vinnarna belönas rikligt och förlorarna straffas hänsynslöst, i form av degradering och finansiella trångmål. Det leder till kapitalkoncentration. Stor blir större.

Enskilda klubbars dominans är inget nytt inslag i den europeiska fotbollen. Dynastier har skapats och brutits upp under många decennier. Men i takt med ökad kommersialisering blir det svårare att bryta enskilda klubbars dominans. Därför är det troligt att de nationella ligorna kommer att bli än mer ojämlika. Förr eller senare kommer det att krävas nya format för matchning av klubbar.

Det finns enorma kulturella hinder för att förstöra gamla institutioner som holländska ligan, allsvenskan och den skotska ligan. Å andra sidan: Vad var det som på 1980-talet talade för att Champions League skulle komma att ersätta Europacupen för mästarlag 1992?

Då kom förändringen som en reaktion när ledande klubbar hotade att starta en egen liga. Genom att skapa Champions League kunde Uefa behålla makten över fotbollen i Europa  och samtidigt erbjuda mer pengar till de största klubbarna.

Nu utmanas Uefa igen. Hittills har organisationen varit skicklig på att hålla ihop fotbollsfamiljen. Men det blir svårare för varje år.

Text: Kristof Vogel

Toppbild: TT