Fredrik Lindström: En sång för folkölet

Folkölen har funnits i Sverige i över 30 år, ja, egentligen ännu mycket längre än så – den har nämligen samma alkoholstyrka som den gamla klassiska »pilsnern«.

Ändå lever folkölen ett skyggt, nästan hemligt liv; trots att det säljs en hel del av varan i affärerna – folkölen utgör ungefär 15 procent av den totala alkoholförsäljningen i Sverige – så lyser den nästan totalt med sin frånvaro på krogen. Få skulle ha civilkurage nog att servera folköl på sina restauranger eller barer – i Sverige ska man antingen bli full (starköl) eller köra bil (lättöl), några mellanting finns ingen anledning att krångla med.

Det är synd! Som framgår i välsorterade livsmedelsaffär går det i dag att få allsköns öler med folkölsprocent: holländsk ljus lager, tjeckisk mörk lager, böhmisk pilz, engelsk ale och irländsk stout – bland mycket annat. Många av dem är alldeles utmärkta och ligger inte sällan i sina 3,5-procentsversioner närmare alkoholstyrkan i deras orginalversionen är starkölsvarianterna (på dryga 5 procent) som brukar säljas på systemet. Danskarnas vanliga pilsner ligger också den närmre folköl än starköl.

Människor köper alltså en hel del folköl, men vågar inte skapa någon kultur kring den. De dricker den hemma – i smyg, och skäms lite om de blir ertappade. Jag har många gånger varit med om att folk ursäktar sig när de »måste« bjuda på folköl. Herregud, de har väl köpt den själva! Man undrar om den hoppat ner själv i vagnen när de handlat.

Den gamla svenska pilsnerkulturen – före mellanölets korta men glada mellanspel – blev brännmärkt som gubbig och hopplös. Ölkaféerna klappade igen och lokalerna blev i bästa fall pizzerior.

Jag tror vi skulle behöva skapa en ny svensk pilsnerkultur. Folk tycker om folköl – annars skulle den knappast säljas i åtskilliga miljontals liter! Servera den på krogen, det finns gott om folk som varken vill bli packade eller måste vara nollpromilliga! Finns det bara lätt eller stark tvingas man mer eller mindre välja sida.

Dessutom skulle det vara en utmärkt alkoholkontakt för ungdomar. De skulle kunna dricka ett par folköl på en pub eller bar från 15 eller 16 års ålder och få en mer naturlig integrering i vuxenvärlden – man blir nämligen inte redlös av folköl. Det skulle kunna vara ett bra sätt att bryta den trista svenska »traditionen« att unga tonåringar ska gå direkt från lördagsgodis och Disneyklubben ena veckan till intoxen nästa. Folkölen var förr – och är kanske fortfarande – tillåten från 16 år vid servering, men vad hjälper det när den nästan aldrig finns att beställa?

Kanske är det bara en utopi. Kanske finns det för få av de som dricker folköl hemma som skulle ha mod nog att våga beställa det på krogen? Men vi måste ju träna oss, träna oss på att stå för något! Vore det inte trevligt om vi kunde bygga upp sociala omständigheter som inte är beroende av alkohol, men där man inte heller måste avstå från denna helt?

Jag tror det skulle vara oerhört skönt för många av oss svenskar att upptäcka att det finns en värld mellan att i tysthet titta bort (lättöl) och ett tröstlöst fyllesnackande (starköl). Det finns en värld mellan att förneka en medmänniska (lättöl) och ligga med henne (starköl). Bara prata lite! Folköl! Kom ut ur garderoben med era sexpack och stå för de ni är! Det kan bli riktigt trevligt!

Text: Fredrik Lindström