Veckans Fokus

OS 2014: Putins prestigeprojekt

Putins lyckade lansering av ryska Sochi som OS-värd lyfter ryssarnas skamfilade självförtroende.

Rakt ut i Svarta havet, 100 meter från stranden, vilar en oljeplattform stadigt på fyra betongpelare. Det är i alla fall vad det ser ut som. I själva verket är det Sochis hetaste nattklubb Platforma som tronar ute till havs, som en hyllning till de oljepengar som spenderas på semesterorten. Nattklubbens golv är av glas och från dansgolvet ser man ett tiotal meter ner på fyra röda dubbelsängar.

Ovanpå åmar sig lättklädda sjöjungfrur. Det här är Sochi – staden där unga och hippa Moskvabor med gott om pengar samlas under de heta sommarmånaderna. Men det är också här som vinter-OS 2014 ska gå av stapeln.

Landet som för många är synonymt med snö, björnar och kyla har lyckats vinna kampen om att få arrangera ett vinterspel. I Rysslands varmaste stad och enda sommarort, dessutom. Palmerna vajar, havet glittrar och uteserveringarna är fulla av folk. Barnskrik blandat med kändisar. Kyla och skidåkning känns mycket långt borta, men tack vare president Putin, som försäkrade den olympiska kommittén att »riktig snö ska finnas«, kommer den ryska OS-drömmen snart att bli verklighet. Mindre än en timme från stranden ligger Krasnaya Polyana, skidorten med bergstoppar som ofta är snötäckta även mitt i sommaren. På ena sidan berget vita vidder, på den andra stekande strandliv.

Sochis exceptionella geografiska läge har knappast undgått de tidigare ledarna i Kreml. På 1930-talet beordrade Stalin bygget av en kurort vid Svarta havskusten med flera sanatorier. Han brukade själv semestra i Sochi, både officiellt och i största hemlighet, för att vila upp sig i sin egen datja, sommarbostad, och genomgå stärkande kurer.

Spåren från det förflutna syns tydligt än i dag. Parker, teatrar och sanatorier bär spår från Stalintidens arkitektur, trots att de senaste årens intensiva byggande i viss mån har slipat ner den gamla karaktären. Ändå har Sochi fortfarande en speciell plats i Kremls hjärta.

– President Putin är vår lagledare. Han står i projektets centrum, understryker Dmitri Tchernitjenko, som är ansvarig för Sochis OS-satsning 2014.

Vladimir Putin syns ofta på skidor i Krasnaya Polyanas branta backar.

– Men han kommer inte bara hit på semester, han förlägger också ofta viktiga regeringsmöten här, förklarar Alexej Khabran, Sochis vice borgmästare.

Just nu pågår det en febril verksamhet. Både Sochi och Krasnaya Polyana påminner mest om en stor byggarbetsplats. OS-budgeten ligger på 12 miljarder dollar och projektet innefattar vägbyggen, en flygplats, en högbana på räls uppe i luften mellan de bägge orterna, och nya tävlingsarenor. Kreml står förstås bakom spakarna, men också de gamla oligarkerna och miljardärerna har engagerat sig i det ryska OS-projektet.

En av dem är Vladimir Potanin, god för 13,5 miljarder dollar, enligt magasinet Forbes. Han har investerat 1,5 miljard dollar i nya sportanläggningar. Och aluminiumkungen Oleg Deripanska, med en nästan lika stor förmögenhet som Potanin, har låtit konstruera en helt ny flygplats och är ansvarig för byggandet av OS-byn. Energijätten Gazprom har satsat på ett hotell i närheten av backarna med 7 000 bäddar, samt ett nytt liftsystem.

– Det är inget konstigt, under sovjettiden hade alla stora industrier sina sanatorier i närheten av Sochi. Historien upprepar sig, säger Alexej Khabran.

Det som nu sker är ett möte mellan Sovjetunionens historia och den nya ryska kapitalismen. De jättelika lyxhotellen som växer fram är till för den nya tidens ryska makthavare. Stalin och oligarkerna, sida vid sida i Sochi. Och president Putins engagemang har fått den nationella stoltheten att svälla hos många ryssar. I dag är det högsta mode att bära jackor av märket Bosco, den officiella sponsorn av OS 2014. Med stora bokstäver står det skrivet »Russia« på ryggen.

– För tio år sedan var man tvungen att be om ursäkt för att man var ryss. Nu är vi ett rikt land med olja och metaller och vi spenderar miljoner i London och Saint-Tropez. Därför är det konstigt att det fortfarande är så svårt att få visum till Frankrike och Spanien, säger en anonym rysk affärsman i Sochi.

Många ryssar är ilskna och besvikna över hur västländerna ser på det ryska folket. Den anonyme affärsmannen förklarar med ilska i rösten:

– I väst så tror de att alla ryska män tillhör maffian, och att alla ryska kvinnor är prostituerade. Ibland har jag bara lust att säga »fuck the West«.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera