Gas viktigare än demokrati för Ryssland

Text: Anne Nivat

» Presidentvalet? Vem det blir har de redan bestämt borta i Moskva. Jag ska gå och rösta, men bara därför att vi har lokalval här. Det är det som avgör om vi ska få gas till det här gudsförgätna stället eller inte«, säger 23-åriga Oksana Polkovnikova.

Den »gudsförgätna« byn heter Petrochovo, består av 65 hus och ligger 25 kilometer från staden Kasimov som i sin tur ligger 270 kilometer söder om Moskva. Olga Polkivnikova säger det som alla människor här ger uttryck för: att ryssarna snart kommer utse 42-årige Dmitrij Medvedev till nästa president spelar mindre roll för den genomsnittlige invånaren ute i det stora landet. Här är människorna bra mycket mer upptagna av lokala frågor.

– Vi saknar knappast problem. Bilden av Ryssland i utlandet och debatten om den ena presidentkandidaten är mer demokratisk än den andre, är helt ointressant för mig. Jag önskar bara att mitt eget liv skulle vara mindre svårt och att vi kunde få ta del av rikedomarna som vi ser på tv, säger Oksana Polkovnikova.

Hon är gift och har två barn, 10 och 3 år gamla. Hennes make Sergej är 25 år och född i den lilla byn, vars magra åkermark har svårt att locka till sig unga lantbrukare. Arbetslösheten är roten till allt det onda här, säger Oksana och Sergej. Han jobbar på sågverket i grannbyn Giblitsy och tjänar ungefär en tusenlapp i månaden. Nu har sågverket dessutom lagt ner en stor del av sin verksamhet så Sergej letar desperat efter ännu ett jobb att dryga ut kassan med. Löner som långt ifrån räcker till att försörja en familj är en verklighet för många ryssar. Här, liksom i många andra byar, har datjorna, de ryska sommarbostäderna, blivit en viktig inkomstkälla för lokalbefolkningen.

Moskvabor spenderar sommarmånaderna tillsammans med familjen i datjan, och behöver ofta hjälp med målning och renovering.

Byarna i det här området har elektricitet till alla hushåll. Värre är det med vatten. Endast de hushåll som har haft råd har kunnat installera rinnande vatten. De flesta av husen har fortfarande sina traditionella ryska bad i trädgården. Badvattnet värms upp genom att elda med ved.

I Giblitsy är den unga och energiska borgmästaren Olga Orlova fullt upptagen med frågan om en gasledning. Byn fick gas för två år sedan, men fortfarande saknar grannbyn, där hon också är borgmästare, gas. Där är det fortfarande vedeldning som gäller för att värma upp husen, och invånarna drömmer om mer moderna gaselement.

– Petrochovo inkluderades inte när gasledningarna i regionen byggdes ut. Nu har byborna själva tagit initiativet och bidragit med 57 euro per hushåll till en anslutningsfond, utan minsta garanti för att de kommer få något för pengarna, säger Olga Orlova.

Hon är trött på politikerna i Moskva och har bestämt sig för att rösta på kommunisten Gennadij Ziuganov i presidentvalet, i ren protest mot att Putin redan utsett sin efterträdare.

– Det gör mig förbannad. Det är 2008 men det känns som att vi är tillbaka till Brezjnev-eran. Rysslands ledare har inte förstått att vi inte vill tillbaka till sovjettidens enpartistat, säger Olga Orlova.

Varken ute i byarna eller i huvudorten Kasimov med 35 000 invånare, syns några valaffischer med presidentkandidaterna. Trots att vi inte befinner oss särskilt långt från Moskva är det som om att människorna här inte bryr sig nämnvärt om söndagens val. En av dem som ställer upp i lokalvalet är den sittande kommunledaren Michail Koulikov, som är på Putins sida, och som många av invånarna anklagar för korruption och vanstyre.

– Dmitrij Medvedev är ung, lovande och kommer driva samma politik som Putin, det kan jag lova er, säger Michail Koulikov inför det 60-tal personer som samlats i det lokala kulturhuset för att lyssna på hans kampanjtal.

Snart glider han över på de rent lokala frågorna och påminner församlingen om att han sett till att 45 byar i regionen fått gas, byggt sjukhus och skolor. En kvinna i publiken muttrar att när hon en gång bad honom om några kronor för att kunna köpa medicin åt sin sjuke son, så fick hon ett nej.

– Vi kommer varken att rösta på honom eller någon annan. Alla politiker skiter fullständigt i oss, säger kvinnan och vänder argt på klackarna och marscherar ut ur lokalen.