Rysslands näste president

Text: Marc Nexon och Katia Swarovskaya

Bild: Scanpix

Den har redan blivit en attraktion dit nyfikna vallfärdar. Inklämd mellan skrovliga flerfamiljshus och en fotbollsplan i en av St Petersburgs södra förorter ligger skola 305, vars mest kände elev snart blir Ryssland president. Redan i entrén, där den nya målarfärgen knappt hunnit torka, möter besökaren Dmitrij Medvedev. Han blickar ner från ett svartvitt fotografi, en sjuåring i kortbyxor och välkammat hår som håller lärarinnan i ena handen och en blombukett i den andra.

35 år senare tycks lärarinnan på fotot, Vera Smirnova, inte nog kunna prisa sin före detta elev. Hon är klädd i en svart klänning, har omsorgsfullt målade röda läppar och blond permanent, och hon beskriver den lille pojken som ett geni.

– Han kunde läsa innan de andra barnen och jag var tvungen att ge honom extra hemläxor så att han skulle ha något att göra. Redan som sjuåring sa han att han ville bli jurist när han blev stor, eftersom det alltid finns behov av duktiga jurister. Kan du ens föreställa dig en sjuåring som uttrycker sig så?, utropar Vera Smirnova förtjust.

Även rektorn berättar i mycket smickrande ordalag om Dmitrij Medvedev, som besökte sin gamla skola för ett år sedan.

– Det regnade den dagen, men det struntade han i och gick utan paraply runt på skolgården för att hälsa på eleverna, berättar rektor Nina Mouzikantova.

Hela Ryssland tycks ha ögon bara för honom. Den 42-årige före detta universitetsläraren som i dag är förste vice premiärminister, efterträder, om inget exceptionellt inträffar, snart Vladimir Putin på presidentposten. Valutgången den 2 mars tycks redan på förhand vara dikterad av Putin. Själv är Putin förhindrad av landets konstitution att väljas till president en tredje gång. Efter åtta år vid makten är han mer populär än någonsin bland väljarna och erbjuder dem nu sin kronprins, medan han själv har för avsikt att inta premiärministerposten.

Återstår nu bara att installera Medvedev. Och det är många som erbjuder en hjälpande hand; allt från tv-kanaler till religiösa ledare. »Må ditt liv lysas upp av Betlehems stjärna« förkunnade den ortodoxe patriarken Alexis II vid en julmässa som kablades ut över hela landet.

Manegen är krattad och om mindre än tre månader tar det ryska folket emot sin nye tsar. Tre män utklädda till politiska motståndare konkurrerar med Medvedev om presidentposten: ultranationalisten Vladimir Jirinovskij, som sagt sig vara redo att kapa gasleveranserna till Europa; gammalkommunisten och Stalindyrkaren Gennadij Ziuganov; samt Andrej Bogdanov, den okände ledaren för det demokratiska partiet. Medvedev bemödar sig inte ens att möta dem i tv-sända valdebatter.

Ändå var Medvedev inget självklart namn och många, även i Putins närmaste krets, blev förvånade över presidentens val av efterföljare.

– Vi trodde inte att det skulle bli han, avslöjar en högt uppsatt tjänsteman i Kreml.

Dmitrij Medvedev har visserligen ingått i de tänkbaras skara de senaste två åren, men hans rykte som liberal och västvänlig gjorde länge att han inte ansågs ha någon chans mot Sergej Ivanov, den före detta försvarsministern som precis som Vladimir Putin har ett förflutet inom KGB. Nu blir det i stället två helt olika personligheter i toppen.

Som tonåring brukade Vladimir Putin jaga råttor och ägna sig åt favoritidrotten judo. Dmitrij Medvedev grävde ner sig i böcker redan som liten pojke, med stöd från sina två lärarföräldrar. Några år senare valde den förre en karriär som KGB-agent, mitt under kalla kriget, medan den senare anställdes vid universitetet i Sankt Petersburg då järnridån fallit. Våghalsen och teknokraten.

De bägge lärde känna varandra 1991 i Sankt Petersburg då Putin ledde en investeringskommitté och behövde en juridisk rådgivare. Valet föll på Dmitrij Medvedev.

– Putin blev som en storebror för Medvedev som dyrkade honom och gjorde allt han blev tillsagd. De kom mycket väl överens, säger Ludmila Fomitcheva, som var talesperson åt stadens dåvarande borgmästare.

Medvedev blev snabbt oumbärlig och mycket omtyckt, både för sin juridiska kompetens och för sina personliga egenskaper.

När Putin valdes till president för åtta år sedan visste han först inte hur hans protegé bäst skulle komma till användning. Men inom loppet av ett halvår utsågs Medvedev till styrelseordförande i jätten Gazprom. 2003 gav president Putin honom förtroendet att bli hans nya stabschef.

Vem är han då, denne Medvedev?

Ung, liberal och lojal. Så beskrivs han ofta. Ludmila Fomitcheva tycker att han är konflikträdd, närmast vek.

– Han är noggrann och väger de juridiska avgörandena på guldvåg i varje enskilt ärende. Därför var han motståndare till att oljebolaget Yukos före detta ägare Michail Chodorkovskij sattes i fängelse 2003, och han har även stoppat Putins försök att fängsla ett dussin andra oligarker, säger Igor Yurgens som är vice ordförande för de ryska industriföretagarna.

Och enligt Alexej Venediktok på Radio Moskva så var det Dmitrij Medvedev som under tre dagar argumenterade mot Putins försök att låta statliga Gazprom lägga vantarna på en av Yukos främsta filialer. Han lyckades till slut, med motiveringen att det riskerade att slå tillbaka på presidenten själv. Det är denna nitiska inställning som imponerat på många, även utanför Ryssland. På forumet i Davos fick han i fjol stående ovationer när han på felfri engelska hyllade demokratin som den enda styrelseform som kan skapa välstånd. Tysklands förbundskansler Angela Merkel lät till och med undslippa sig att hon kunde tänka sig att samarbeta med honom.

På det personliga planet är Rysslands näste president passionerat intresserad av rockmusik. Favoritbandet är Deep Purple, han har alla deras vinylplattor och bjöd för bara ett par veckor sedan in brittrockarna att spela då Gazprom firade sin 15-åriga födelsedag. Medvedev stampade takten när de drog i gång den gamla hitlåten »Smoke on the water« och efter konserten var han alldeles uppspelt.

– Det här hade jag aldrig kunnat föreställa mig! När jag var 13 år och lyssnade på Deep Purple så var de bannlysta i Ryssland.

Men det finns också de som hävdar motsatsen. Att Dmitrij Medvedev inte alls är så avslappnad och medgörlig.

– Den som tror att han är vekare än Putin misstar sig grovt, säger Dmitri Peskov, Putins nuvarande talesperson.

Och Valery Fadejev, som är chef för Rysslands största affärstidning Expert, tror att Medvedev kan bjuda på oväntade överraskningar:

– Han är väldigt målmedveten och jag tror inte att Putin kommer lyckas att kontrollera honom.

Medvedev lever redan det goda livet som det anstår en president, tillsammans med sin ungdomskärlek Svetlana och deras son i en överdådig lägenhet på 364 kvadratmeter med både marmorgolv och vinterträdgård. Den omåttligt populäre presidentkandidaten kämpar dock mot vissa medfödda handikapp. Han jämför sig med kraftkarlen Putin och har på grund av sin ringa längd (1,62 m) redan fått stå ut med elaka smeknamn som »nanopresidenten«. För att matcha sin sportiga föregångare har han nu börjat hårdträna, en timmes simning varje morgon följt av ett styrketräningspass på kontoret. Han har till och med försökt matcha Putins utförsåkning genom att villigt låta sig fotograferas i skidbacken.

Många tycker att Dmitrij Medvedev blir mer och mer lik Vladimir Putin, i allt från kroppsspråk till sättet att tala.

– Förut fruktade jag makten, men nu börjar jag vänja mig vid den, till och med tycka om den, sa Rysslands näste president nyligen.

Översättning och bearbetning: Anna Ritter