Obama ytterligare ett steg närmare presidentposten

Text: Eva Sohlman

Med den finansiella krisen i full sving och fortsatt nedåt på marknaderna har den demokratiske presidentkandidaten Obamas opinionssiffror klättrat högre och högre. Idag visade en NYT-undersökning 14% ledning över rivalen McCain.

Inför kvällens presidentkandidatdebatt som var den sista av tre hade McCain behövt ett mirakel för att gå om Obama och blåsa liv i sin kampanj.

Han hade behövt bryta Obamas omtalade lugn, vilket minskat folks oro över Obama som ett oprövat kort och underbyggt hans image som trovärdig ledare. Politiska bedömare var överens om att McCain var tvungen att vara på offensiven men samtidigt vara positiv, liksom substantiell fast på ett elegant vis.

Tittar man på vad amerikanska folket tyckte lyckades McCain inte med detta: i en CNN-mätning tyckte 58% att Obama vann. Politiska kommentatorer beskrev McCain som nervös, och ibland arg, och att han i grunden inte kom med några nya förslag. Han lyckades inte heller i denna debatt övertygande argumentera varför han borde bli näste president och inte Obama.

Obama behöll sitt lugn och gjorde inga missar. Det tillstod till och med den Obamakritiske Washington Post-kolumnisten Charles Krauthammer. Med ett sådant stort försprång i mätningarna behövde han inte göra mer, även om många ansåg att han gjorde bäst ifrån sig i den här debatten av alla tre.

Debatten var den livligaste hittills och utmärktes av att Arizonasenatorn attackerade Illinoissenatorn på flera punkter och vann poäng på sina håll, speciellt under den första halvtimmen då Obama var mer i försvarsställning. Men därefter, när frågorna blev mer personliga och kretsade kring den hårdnade tonen i debatten, kom Obama in i matchen.

Debattens fokus låg på den ekonomiska krisen och nationella frågor. Kandidaterna diskuterade frågor som skattelättnader, vilka prioriteringar de skulle vara tvungna att göra på grund av krisen, hälsovårdsreform och utbildning. Ingen var dock villig att gå in på vilka kompromisser de skulle tvingas göra.

Till syvende och sist, konstaterade en Obamarådgivare, har Obama klarat av de tre punkter han var tvungen att klara av för att kunna vinna presidentvalet den 4:e november: att vinna primärvalet, ge ett starkt och enande tal på partikonventet och klara sig helskinnad ur presidentkandidatdebatterna. Barack Obama har tagit ytterligare ett steg närmare Vita huset.

Text: Eva Sohlman