Trettiotalet är tillbaka

För några år sedan varnade vissa upplysta kretsar för att trettiotalet var på väg att komma tillbaka. Jag trodde dem inte. Men jag måste erkänna: Jag hade fel och de hade rätt.

Text:

Toppbild: AP

Toppbild: AP

Det prestigefulla Columbiauniversitetet i New York stängde i måndags. Under återstoden av terminen genomförs all undervisning online. Säkerhetssituationen blev ohållbar sedan palestinaaktivister hade ockuperat skolområdet i flera dagar. De störde undervisningen och trakasserade dem som inte stödde protesterna. På kvällen utbröt oroligheter även vid New York University längre ner på Manhattan. Skolledningarna kallade in polis för att avhysa demonstranterna och återställa ordningen, med begränsad framgång verkar det.  

Detta är inga isolerade händelser utan del av en protestvåg som sveper över amerikanska college-campus just nu. Man kunde kanske ha avfärdat det hela som utslag av ungdomligt oförstånd och en revoltlusta som hör studentlivet till. Om det inte vore för ett blodisande och återkommande inslag i protesterna: den oförblommerade antisemitismen. 

I söndags uppmanade rabbinen Elie Buechler vid Columbia studenter med judisk bakgrund att stanna hemma eftersom universitetet och polisen inte kunde garantera deras säkerhet. Då hade demonstranter ropat ”åk hem till Polen” till judiska studenter och misshandlat en av dem. En annan attack rapporterades från Yale. 

Samtidigt i Teheran: en klocka på Palestinatorget räknar ner antalet dagar och timmar till ett datum år 2040 då staten Israel och dess judiska invånare ska vara förintade, enligt den iranska regimen. Och veckan efter nästa väntas 20 000 aktivister till Malmö, antisemitismens huvudstad i Norden, för att demonstrera mot Israels medverkan i Eurovision Song Contest. Polisen stålsätter sig för vad som kan bli deras största utmaning hittills. I Fokus berättar Sofie Löwenmark om det rykande judehat som två israeliska journalister mötte när de besökte staden för en tid sedan i syfte att göra ett reportage inför musiktävlingen. Jag kunde fortsätta men tror ni fattar.  

För några år sedan var det populärt i vissa upplysta kretsar att varna för att trettiotalet var på väg att komma tillbaka. Jag tyckte att de som sa så var olyckskorpar och trodde dem inte. Men det har blivit dags att erkänna: Jag hade fel och de hade rätt – om än inte på det sätt de trodde. 

***

Text:

Toppbild: AP