Åtta år med George W

Text: Anna Ritter och Linda Eriksson

Foto: Scanpix

inteden.jpg

1. Washington dc,

20 januari 2001. George W Bush svär presidenteden som USA:s 43:e president. I framför allt Florida rådde förvirring efter presidentvalet den 7 november 2000. Tekniken krånglade och anklagelser om valfusk haglade. Rösterna räknades om, en månad gick och till slut fick högsta domstolen avgöra. Bush utsågs till segrare i presidentstriden mot Al Gore, med blott 537 rösters marginal.

intpersson.jpg

2. Gunnebo slott,

Göteborg, 14 juni 2001. Trots att han under sin presidentvalskampanj sagt sig vara positiv till Kyotoprotokollet meddelar Bush som nytillträdd president att han inte har för avsikt att ratificera det. Forne motståndaren Al Gore ser sin chans till revansch och drar ut på ett globalt klimatkorståg. Här EU-toppmötet i Göteborg, där Bush har trevligt med Göran Persson och EU-kommissionens Romano Prodi.

int11sept2.jpg

3. Sarasota, Florida,

11 september 2001. När president Bush får beskedet att ett plan flugit in i World Trade Center på Manhattan befinner han sig på ett studiebesök i en skolklass i Florida. Därefter utropar han krig mot terrorismen och ställer ett ultimatum till världens länder: »Antingen är ni med oss eller mot oss.« Jakten på Usama bin Ladin kan börja.

intgroundzero.jpg

4. ground zero, new york,

14 september 2001. George W Bush besöker katastrofplatsen.

intafghan.jpg

5. St. Petersburg, Florida,

7 oktober 2001. Tampa Bay Devil Rays tittar på när president Bush meddelar nationen att invasionen av Afghanistan nu inleds. Talibanregimen och al-Quaida är de främsta måltavlorna i USA:s hämndprojekt efter den 11 september. Ett fångläger för misstänkta terrorister inrättas sedermera på Guantánamobasen i Kuba.

intbagdad.jpg

6. Bagdad,

21 mars 2003. Operation Iraqi Freedom. Röken ligger tät över det irakiska presidentpalatset på den andra dagen av USA:s invasion. Diktatorn Saddam Hussein störtas och flyr huvudstaden. Den 30 december 2006 avrättas han i Bagdad. Bland andra Storbritannien, Italien, Australien och Polen ställer sig på USA:s sida och bidrar med trupper.

intstaty.jpg

7. Bagdad,

9 april 2003. Statyn av Saddam Hussein i Bagdad rivs. Många menar att den symboliska handlingen var ett pr-jippo iscensatt av amerikansk militär.

intkalkon.jpg

8. Bagdad,

27 november 2003. President Bush överraskar de amerikanska trupperna på Thanksgiving.

intomvald.jpg

9. Tampa, Florida,

31 oktober 2004. Bush lägger i högsta kampanjväxeln under de sista dagarna före presidentvalet. Demokraternas kandidat John Kerry besegras enkelt och George W Bush inleder därmed sin andra och sista mandatperiod. I december utses han dessutom till Person of the Year av tidningen Time.

intkatrina2.jpg

10. New Orleans,

1 september 2005. Hemlösa och hopplösa. Orkanen Katrina ödelägger New Orleans och Bush får hård kritik för att ha nonchalerat tidiga varningar och agerat för sent och för svagt för att hjälpa offren. Över 1 800 männi­skor omkom i katastrofen och många fler förlorade sina hem. Kostnaderna beräknas uppgå till ungefär 800 miljarder kronor.

intrice.jpg

11. Washington DC,

25 oktober 2006. 2005 ersatte Condoleezza Rice Colin Powell på posten som USA:s utrikesminister. Här talar hon om sin nyligen genomförda resa i Asien med anledning av att Nordkorea den 9 oktober meddelade att de genomfört kärnvapenprovsprängningar. Landet är av Bush utnämnt till en av ondskans axelmakter, tillsammans med bland andra Iran och Syrien.

intmuren.jpg

12. Calexico, Kalifornien,

7 oktober 2006. Vakter patrullerar den hårdbevakade gränsen till Mexiko. Den 26 oktober godkänner Bush uppförandet av en jättemur mellan USA och grannlandet i söder. Enligt amerikanska myndigheter finns i dag omkring 10 miljoner illegala mexikanska invandrare i USA.
intlebanon.jpg

13. Nahariya, Israel,

13 juli 2006. Libanesiska Hizbollahmissiler slår ner i den nordisraeliska staden. Israels militära offensiv mot Libanon sommaren 2006 fick starkt stöd från Bushregimen i USA. President Bush har önskat avsluta sina åtta år vid makten genom att mäkla fred i Mellanöstern, något som i dag tycks avlägset.

intsistabilde.jpg

14. washington dc,

14 oktober 2008. När den globala finanskrisen briserar på Wall Street i september får president Bush ännu ett problem på halsen. Med nöd och näppe lyckas han driva igenom en hårt kritiserad räddningsplan för den finansiella sektorn. Knappast den storslagna sorti som en avgående president drömmer om.

intcarlsson.jpg

»USA visade en väldigt arrogant attityd«

Dominans och kaos blev resultatet med Bush vid rodret. Nu hoppas Ingvar Carlsson på en ny världsordning.

Text: Linda Eriksson

Ingvar Carlsson satt tidigare i FN-kommissionen för Global Governance och var medförfattare till rapporten »Our Global Neighbourhood« från 1995. I den målas tre scenarier upp om hur världsordningen kan komma att utvecklas. Kaos, en värld dominerad av USA eller ett starkare FN.

– Det blev definitivt inte den utveckling som vi hade hoppats på, säger Ingvar Carlsson.

Kommissionen önskade sig en global värld där FN hade en ledande roll. Under George Bushs regeringsperioder blev det i stället en blandning av de två första alternativen. 11 september var avgörande för USA:s dominans.

– Citatet »Antingen är ni med oss eller emot oss« visade på en oerhörd självöverskattning, att inte tro att de ens behövde föra en dialog med andra för att komma framåt. Det var ett diktat till omvärlden och visar på en väldigt arrogant attityd, fortsätter han.

Den första delen av George Bushs styre överskuggades av att USA inte lyssnade på sina vänner i Europa, utan agerade på egen hand. Den senare delen handlade mer om kaos, då det militära misslyckandet i Irak ledde till att USA tappade auktoritet i världen. Men nu tror Ingvar Carlsson att det kommer att vända:

– Kombinationen ekonomisk kris, militärt misslyckande och Obama

som ny president kan betyda att pendeln kommer att svänga. Vi kan få en världsordning där internationella institutioner har mer betydelse. Men det var sorgligt att det skulle behöva gå så långt.