En förlovning – två tolkningar

Text: Anna Ritter och Elsa Westerstad

Foto: Andreas Apell

Sofia Karlsson

ordförande i Republikanska Föreningen.

Stärker det här idén om införandet av en republik?

– Ja, det tycker jag. Det synliggör många av de aspekter som finns i en monarki som inte är förenliga med demokratiska principer. Detta blir extra tydligt när tronarvingen måste be om lov om vem hon vill gifta sig med.

Vad innebär folkets »minskade« distans till kungahuset?

– Jag tror att det här gör att personerna, alltså familjen Bernadotte, blir mer populära hos vissa grupper. Men det behöver inte betyda att populariteten ökar överlag. Vi fick till exempel 50 nya medlemmar i går (läs: i tisdags), personer som är irriterade över det som händer.

Irriterade, varför?

– Dels är det den ekonomiska aspekten. En person ringde och sa: »Varför ska skattebetalarna bekosta det här spektaklet? Det var ingen som bekostade min förlovning.« Men framför allt gäller det principerna: man ska inte kunna ärva ett ämbete och ett statschefskap.

Svenska folket verkar ju vara så glada. Kan man inte bara låta dem få vara det?

– Glad är till och med jag, för att folk älskar varandra och vill manifestera det. Men kungahuset kanske skulle vara kvar om man införde en republik. Victoria kunde bli Sveriges första valda statschef och verkligen modernisera monarkin. Det är inte kungen i sig vi vill ha bort, utan institutionen.

Är det inte positivt att Victoria nu väljer en man av folket?

– Rojalisterna hävdar att bröllopet sätter Sverige på kartan, att vi får jättemycket bra publicitet. Men det blir snarare ett löjets skimmer över det hela. Sverige som håller den demokratiska fanan högt och är för jämställdhet, så här manifesterar vi vår demokrati: Vi väljer inte vår statschef! Och nu har hon fått lov att förlova sig!

Du har bland annat sagt att kungadömet leder till en osund personkult. Att vi inför bröllopet kan vänta oss förödmjukande beteenden från vanliga svenskar. Hur då?

– Det blir någon form av Big Brother Live fast i monarkins namn. Inbyggt i monarkin är att några är förmer än andra. En upphaussning av det tycker jag inte är speciellt sunt.

Patrik Åkesson

ordförande i Rojalistiska föreningen.

Tror du att förlovningen stärker eller försvagar den svenska monarkin?

– Jag är övertygad om att monarkin stärks eftersom det finns en viktig demokratisk aspekt i kronprinsessans val av make. Den svenska monarkin är redan i dag demokratisk, man ska komma ihåg att den har stöd av en majoritet av svenska folket. Och att det nu blir en »man av folket« som blir hennes make innebär bara ytterligare ett steg i demokratisk riktning eftersom det visar att även kungligheter får gifta sig med vem de vill. Resonemangsäktenskapens tid är förbi.

Vad innebär det att distansen mellan kungahuset och folket nu tycks minska?

– Redan före förlovningen så var kungafamiljen nära folket, och nu minskar avståndet ytterligare. Det är förstås positivt, även om det måste finnas en viss distans mellan dem och oss. Kungligheter är inte som vilka som helst, och det är det som skapar den här magin.

Men hur upprätthålls denna magi när Victoria gifter sig med en vanlig kille från Ockelbo?

– Daniel kommer så småningom att absorberas in i rollen och växa till att bli nästan jämbördig med kronprinsessan. Han kommer att gå in i rollen. Jag tror att magin snarare kan öka, det här är ju en riktig askungesaga, fast omvänd. Den vanlige pojken som får prinsessan och halva kungariket. Det är inte bara småflickor som älskar askungesagor, det är vi många som gör.

Vad innebär förlovningen för Rojalistiska föreningen?

– Det är ett otroligt intresse. Vi drunk­nar nästan i mejl från människor som vill bli medlemmar.

Fler folkliga och kungliga

Blandat blod. Runtom i världen finns fler exempel på äktenskap mellan kungligheter och ofrälse.

Ari  Behn

Författaren Ari Behn beskrivs ofta som en vanlig norsk »gutt«, som innan han gav sig in på skrivarbanan jobbat som bartender och förskollärare och levt vilda dagar som festprisse och badboy. Precis som svägerskan Mette-Marit har han fått känna på hur tufft det kan vara att utan en droppe blått blod i ådrorna giftas in i den kungliga familjen. Skepsisen mot honom var till en början stor, och många norrmän trodde att han bara var en simpel lycksökare. Men sedan bröllopet med Märta-Louise 2002 har skandalerna lyst med sin frånvaro.

Prinsgemålen  Henrik

Henri, som han hette, fick byta namn till Henrik när han gifte sig med Danmarks drottning Margrethe 1967. Inte nog med det, prins Henrik bytte även bort sin religion, hemland och sitt yrke som ambassadsekreterare för att spendera resten av sitt liv steget bakom sin hustru. Genom åren har han kritiserats för förmågan att lufta sina åsikter lite väl lättvindigt. Som när han i början av sitt äktenskap förklarade att han ansåg att kvinnans roll är vid spisen och i barnkammaren. Prins Henriks andhål i tillvaron är att leva bondeliv i den franska myllan, vid vinslottet Cayx.

Letizia

När journalisten Letizia Ortiz gifte sig med kronprins Felipe av Spanien 2004, hade hon ett äktenskap bakom sig. Liksom en stabil karriär som både reporter och nyhetsankare, där hon rapporterat på plats både från det amerikanska presidentvalet år 2000 och attackerna mot World Trade Center året därpå. Som färsk i rollen som prinsessa av Asturien följde hon med sin make på hans många resor i Spanien och utomlands för att lära och se. Sedan 2006 har Letizia dock haft egna uppdrag, främst inom den sociala sfären som barns rättigheter, kultur och utbildning.

Masako

Masako Owada är den Harvard- och Oxfordutbildade diplomaten tillika statsministerns talskrivare som tackade nej inte en, utan två gånger till den japanske kronprinsen Naruhitos frieri innan hon slutligen accepterade. Åren som förflutit sedan bröllopet 1993 har knappast varit en dans på rosor. Pressen att föda en manlig tronarvinge blev allt starkare, och när hon födde en dotter, åtta år efter bröllopet, blev besvikelsen stor. Inga fler barn har det blivit sedan dess och prinsessan Masako har isolerat sig alltmer, svårt deprimerad. Det japanska hovet är ökänt för sin konservativa inställning och Masako får inte ägna sig åt internationella uppdrag eller ens kommunicera med personer utanför hovet. Hon ska inte ens få ta ett bad utan att assisteras av två tvagande hovdamer.

Mer ur reportaget: Prins Daniel stärker hovets makt