Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Krönika

Krossa filmbolagen

Jag har liksom många andra med mig köpt och hyrt filmer för tiotusentals kronor i mitt stackars liv. Och vad blir tacken? En filmindustri som trakasserar mig, hotar mig och retar mig till psykosens gräns. Nu får det fantamig räcka.

Vi kan hoppa över regionindelningen på filmer, förhalandet av vettiga betaltjänster som Itunes filmnedladdning utanför Nordamerika och andra ofattbara självmål som bolagen sedan försöker kompensera genom att stämma folk till höger och vänster.

Nej, det som stör mig mest av allt är upphovsrättsvarningen i början av varje film. Förstapriset går till den där det framgår att filmen inte får visas »på oljeriggar«. Vilken pervers jävel har tänkt ut den formuleringen? Och vad såg han i det ögonblicket framför sig – oljeinsmetade uzbekiska dvärgar ute på en rigg i Kaspiska havet, i full färd med att baka små bullar åt varandra och titta på små piratkopierade filmer tillsammans? Vad har han för fel i huvudet? Where does he get his fucking balls, som Tony Soprano skulle säga?

Varför inte gå ett steg längre och börja klistra upp idiotförklarande varningsskyltar på varenda enskilt föremål ute i samhället – på bilar, i pannan på gamla farbröder, på chipspåsar et cetera – där det står »förbjudet att stjäla eller på annat sätt olovligen förfoga över detta föremål«? Varför inte ha en underavlönad kärring i varje hotellreception som ringer till rummet en gång i timmen och upplyser om att det är förbjudet att skita i sängen? Varför inte? För att det vore en jävla förolämpning. Därför.

Allt filmbolagen gör, inklusive merparten av deras filmer, är alltså ägnat att driva en till vansinne. Och nu har de lyckats. Därför föreslår jag ett par pedagogiska hämndaktioner.

För det första bör varje laglydig och principfast medborgare skicka mängder av mejl till filmbolagen och upplysa om allt som är förbjudet. Det är dags att låta dem smaka på sin egen medicin.

Förslagstext: »Det är förbjudet att spåra upp avsändaren av detta brev och hota honom till livet, stjäla hans crackpipa eller på annat sätt trakassera honom. Detta gäller även om du befinner dig på en oljerigg, i Hitlerbunkern eller innanför din egen förhud. Överträdelse kan medföra skadeståndsansvar eller till och med fängelse.«

För det andra är ju inte filmbolagen själva så värst laglydiga. Marknadsföringslagstiftningen i EU och USA innehåller faktiskt ett sanningskrav på all reklam. Jag föreslår därför en fläskig grupptalan mot bolagen där alla vi stackars konsumenter som någon gång ogillat en film vi köpt, går samman och gråter och skriker och stämmer skiten ur fanskapen. »Det stååår ju här på baksidan att det skulle vara en jättebra film, en stark och berörande film, en fest för ögat, en film som skulle förändra ens liv … men så vaaar det inte det … det var en tråååkig och rääälig jävla film … jag tror jag börjar gråååta så tråkig var den …« Så hit med stålarna. Rätt ska vara rätt.

Och när vi har lyckats krossa filmbolagen? Blir det inga fler filmer då? Jodå. Det råkar bara vara fel aktörer som sitter vid ratten just nu. Det är denna fettsvulst av urspårad gestapo-demens vi måste skära bort. När utrensningen är genomförd kan nya förmågor – väluppfostrade, artiga, trevliga förmågor – ta över marknadsföringen och rättighetsbevakningen. Men vad ska det gamla gardet göra då? Svaret är givet. Låt dem blir kontrakterade privatspanare åt FRA eller någon valfri skitdiktatur någonstans i världen. Där kommer deras tonläge och attityd röna större uppskattning.

65 thoughts on “Krossa filmbolagen

 1. Mich skriver:

  =inställsam gnällspik!

  ja, det är irriterande med dessa varningar… men jag har ingen lösning och (så långt jag orkade läsa artikeln ovan) det har inte skribenten heller…

  Hela copyright-frågan borde ses över – men det vågar ingen föreslå på allvar…

 2. Namn skriver:

  Spoken like a truth speaker

 3. Namn skriver:

  Kan bara hålla med. Själv slutade jag köpa film från Scandbox då de utmålade mig, som tjuv av den film jag betalt för. Jag var förbannad halva filmen.

 4. Birger Hytting skriver:

  Det är STRÄNGELIGEN FÖRBJUDET att:
  – Läsa upp denna kommentar, spela in den på band och skicka bandet till främmande länder.
  – Skriva ut denna kommentar och torka sin bakdel med den.
  – Producera film baserad på denna kommentar och visa den ombord på spårvagnar.
  – Lagra denna kommentars textinnehåll på CD eller annat digitalt lagringsmedia med syfte att främja den kommunistiska världsrevolutionen.
  Brott mot dessa användarvillkor kan medföra böter och/eller att maskerade män stjäl alla dina vänsterskor.

  Kommentar följer:
  Kul skrivet!
  Kommentar slut.

  ©MMVIIII B.HYTTING COMMENTING AB

 5. Thomas Engström skriver:

  Jaha, då tar vi det en gång för alla: inte med ett offentligt ord har jag propagerat för illegal nedladdning. Allt jag säger är att filmbolagen har ett kontraproduktivt och otrevligt tonläge som saknar motstycke i övrig privat sektor. Undervisning om vad som är stöld eller ej undanbedes alltså även fortsättningsvis.

 6. anon skriver:

  Kul krönika! Är det någon som någonsin sett en piratkopia som hade kvar varningstexten? Som vanligt är piratkopierad film bättre anpassad för konsumenten och mer lättillgängligt. Utan piratkopieringen står bolagen helt utan konkurrens och kommer göra det ännu surare för oss konsumenter på denna överreglerade marknad..

 7. Albin skriver:

  Nån som har funderat på orsak och verkan här? Det kanske finns en anledning varför filmbolagen vill upplysa på hyr-DVD och annat vad som är lagligt eller ej?

  2008 gjordes 47 miljoner illegala nedladdningar i Sverige. Om alla gjorde rätt för sig skulle vi nog slippa självklara upplysningar av typen ”you won’t steel a car”.

  Men när man läser många av åsikterna ovan och tar del av piratlobbyns rättsprinciper kommer vi nog att behöva ännu mer undervisning i ämnet om vad som är stöld eller ej.

 8. NCF skriver:

  Matte: Menar du Norge nu? För i sådana fall håller jag med. Och dom har ju oljeriggar så det räcker och blir över. Fyfan. Det är deras fel alltihop.

 9. Matte skriver:

  Väl rutet!

  Det där med oljeriggen har även gäckat mig. Det där landet västerut och framförallt deras filmindustri skulle behöva sig en rekorderlig spark i skrevet!

 10. Ponto skriver:

  Tack Thomas!
  Jag kunde inte ha formulerat bättre själv.

 11. John Davis skriver:

  Dags för helt nya och radikala finansieringsmodeller inom filmproduktion. De klassiska filmbolagen som ägnar sig åt terror, hot och förföljelse av konsumenter kommer gå under på sikt. Vill man vara framgångsrik idag ska man etablera en riktig bra och tillgänglig relation till publiken. Det finns ett nytt filmbolag som har som modell att söka samfinansiering hos publiken: man erbjuds att vara delägare i ett konkret filmprojekt med konkret story, regissör, skdespelare, etc… Och varje film ska vara en internationellt samt kommersiellt gångbar produktion. Och med hög kvalitet. Varje samfinansiär äger sedan rätt att sprida filmen genom uppladdning/ kopiering, helt utan begränsningar. Stämmningen mot Pirate Bay är helt idiotisk, för upp och nedladdningstekniken går inte att komma åt, om man nu inte bestämmer sig för att avskaffa demokratin som samhällsmodell.

Kommentarer är avstängda.

Video: Erik Fichtelius

»3:12-reglerna gör folk till skatte­planerande kapitalinkomsttagare«

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera