Nytt år i sikte

Text:

Bild: Scanpix, Laika film

Riksdagsvalet och sommarens kungliga bröllop gör avtryck i nästa års bokutgivning, som börjar tona fram i förlagens nytryckta kataloger. Här finns också emotsedda romaner och nyutgivning av klassiker.

I februari fortsätter Susanna Alakoski att berätta om klass och underläge i »Håpas du trifs bra i fengelset«, uppföljare till hyllade debuten »Svinalängorna«. I mars gör Sara Stridsberg upp med det manliga begäret i »Darling River« – ett logiskt tema efter »Drömfakulteten« om den militanta feministen Valerie Solanas.

Maja Lundgren, som 2007 skickade chockvågor och väckte heta känslor med »Myggor och tigrar« där hon tog heder och ära av en rad kulturpersonligheter, släpper i mars romanen »Mäktiga tussilago«.

Ett år efter att deras rasande vittnesmål väckte internationell uppmärksamhet kommer de norska läkarna Erik Fosses och Mads Gilberts »Ögonen i Gaza«, om upplevelsen att under israelisk beskjutning rädda liv på palestinskt territorium (februari). I maj kommer »De kriminella – rapport från gängens Göteborg« av America Vera-Zavala och Nabila Abdul Fattah, som skriver med ambitionen att nyansera bilden av de förortsområden som i höstas stod i lågor. Journalisten Lasse Wierup har tillsammans med den Mexiko-baserade kollegan Erik de la Reguera skrivit »Kokain«, om drogens väg till Stureplan (april). Och i »Affärer i blod och olja« granskar Kristin Lundell det svenska oljebolaget Lundin Oils affärer i Afrika (februari).

Mindre braskande men ändå aktuella samtidsfenomen: Kurdo Baksis biografi »Min vän Stieg Larsson« om millennietrilogins författare som hastigt avled innan han fick uppleva sin succé (januari). Andreas Ekström, kulturreporter på Sydsvenska Dagbladet, skriver den första svenska boken om ett av vår tids mest framträdande företag och fenomen, Google (april). Och musikskribenten Jan Gradvall kommer med »Kent«, byggd på ett och ett halvt decenniums återkommande intervjuer med bandet från Eskilstuna (mars).

Ett par av vårens politiska böcker är rapporter från yttersta högerkanten apropå utsikten att [[Jimmie Åkesson]] lyckas föra sitt parti till riksdagen: Christoph Anderssons »Från gatan in i parlamenten – om extremhögern« (april) och »Ut ur skuggan – en kritisk granskning av Sverigedemokraterna« av Expo-redaktörerna Mikael Ekman och Daniel Poohl (maj).

I mars bokdebuterar Fokus politikredaktör Torbjörn Nilsson med »De omänskliga – berättelser om politik«; den politiska kulturen speglad genom striden om FRA-lagen, det fp-dirigerade dataintrånget under valrörelsen 2006 och den eviga striden inom den stockholmska socialdemokratin.

Och så det ämne som jämte valrörelsen blir nästa års mediala följetong: det kungliga bröllopet. I april polemiserar Svenska Dagbladets politiska redaktör PJ Anders Linder och Sydsvenskans kulturskribent Per Svensson i varsitt band: »Ja. Monarkins bästa tid är nu« respektive »Nej. Monarkin är inte demokratisk«. Någonstans mittemellan befinner sig Göran Hägg som uppskattar kungahuset men också ser dess demokratiska brister och har skrivit pamfletten »Utveckla monarkin« (april).