Maktkamp i malmfälten

Text:

Foto: Scanpix

Känner ni till Henry Emmoth?

Det är inte så konstigt. Han är ny ordförande i Kirunapartiet, efter att rikskände Lars Törnman härommånaden lämnade partiet och ihop med stora delar av partistyrelsen gick över till socialdemokraterna. Tanken var att resten av Kirunapartiet skulle följa med honom. Men medlemmarna sa nej till en nedläggning, vilket fick Törnmann att förkunna att det fanns »ett stort sossehat« i Kirunapartiet, som bildades år 1994 och har haft fyra av 15 platser i kommunstyrelsen. S har fem.

De senaste veckorna har lokalpressen rapporterat om flera ledande socialdemokrater som har gått över till Kirunapartiet. Bland dem finns landstingspolitikern Jörgen Lövgren, Ann-Helen Bergsten, tidigare ordförande för s i Kiruna, liksom partiets förre vice ordförande, Thomas Stålnacke. I förra veckan var det dags för en ledamot av kommunstyrelsen, Kenneth Nilsson, att hoppa av. Om han också tar steget till Kirunapartiet har inte framgått. Orsaken till bytena är en maktkamp om placering på s listor till höstens val till kommun och landsting.

Hur det ska gå för Kirunapartiet utan Törnman är en annan fråga. Henry Emmoth själv har legat lågt och förespråkade en fusion med s. En stämma i dagarna avgör hans fortsatta öde. Trots tillströmningen lär det bli svårt att få samma stöd som med det mediala fenomenet Lars Törnman. Som krönikören Magnus Wrede i Dagens Samhälle sammanfattade det: »[En] one man show lever alltså vidare, nu utan showmannen själv.«