»Blair kallar mig illojal jävel«

Text: Gunnar Rehlin, Berlin

Bild: NORBERT MILLAUER, scanpix

För inte så många år sedan var Englands premiärminister Tony Blair och författaren Robert Harris vänner. Sedan invaderades Irak.

Som ett svar skrev Harris romanen »Spökskrivaren« där han skildrar hur en brittisk premiärminister, med många likheter med Tony Blair, är på väg att bli åtalad för krigsbrott.

Därefter har Blair och Harris ingen kontakt. När boken kom ut ska den förre premiärministern ha kallat Harris för »den illojala jäveln«, säger Harris själv till Fokus.

– Det är den enda kommentar jag fått.

Han ser rätt nöjd ut över tillmälet.

– Grundidén till boken hade jag haft i huvudet i bortåt femton år. Jag väntade länge på att någonting skulle hända som skulle väcka den till liv. Så hörde jag på radion en dag år 2006 att det fanns tankar om att försöka få åtal om krigsbrott väckt mot Tony Blair. Då såg jag framför mig hur min gamla idé skulle kunna användas och vad som skulle hända.

Vi sitter i ett rum på det mycket luxuösa Adlon Hotel vid den berlinska paradgatan Unter den Linden, bokstavligt talat ett stenkast från Brandenburger Tor. Det känns på något sätt passande att sitta och tala om politiska konspirationer och korruption just här, i det som inte för så många år sedan var en centralpunkt och samlingsplats för de östtyska politiska makthavarna och deras kollegor.

Robert Harris är, som de flesta författare, en vältalig man, klädd i jeans, skjorta och kavaj. Han bjuder på ett glas vin med orden »vill du ha, ja, det är klart att du vill, du är ju journalist«.

Anledningen till att vi träffas här är att vi dagen innan bevistat världspremiären på Roman Polanskis filmatisering av »Spökskrivaren« ­ som i linje med nutida titelsättning i Sverige självfallet heter »The Ghost Writer« när den får svensk premiär nästa vecka.

Innan vi kommer in på den kan det vara läge att tala om Robert Harris och Tony Blair. Jag nämner att jag hört ett rykte om att Harris var talskrivare åt premiärministern. Harris gapskrattar.

– Nej, bevare mig väl. Jag tror vi talade om innehållet i ett tal någon gång, mer var det inte. Men jag kan nog säga att jag kände honom ganska väl.

Robert Harris reste med den blivande premiärministern under valkampanjen 1997. Han stod intill honom när valsiffrorna började komma in och det stod klart att han vunnit en jordskredsseger.

– Jag frågade honom vad han kände. Han sa: »Ingenting.«

Robert Harris var från början stark anhängare till Tony Blair, men han blev mer och mer tveksam till dennes politik, och förspelet till invasionen i Irak och det därpå följande kriget fick honom att ta avstånd. Harris säger muntert att han knappast tror att »The Ghost Writer« kommer att bli en stadig gäst i dvd-spelaren hemma hos familjen Blair.

I boken får en ung journalist i uppdrag att bli spökskrivare till den före detta brittiske premiärministern Adam Lang, som bor på den amerikanska östkusten. Journalistens föregångare har hittats drunknad och nu behövs en ersättare. Samtidigt som han börjar jobbet väcks åtal mot Lang vid krigsförbrytartribunalen i Haag. Spökskrivaren (han namnges aldrig) börjar ana att föregångaren blev mördad och att hans egna upptäckter sätter även honom själv i livsfara. Det är en spännande bok, och Roman Polanski har förvaltat den väl. ­ Det är en ständigt tickande, klaustrofobisk politisk thriller. Och dagens politiska händelser gör den skrämmande aktuell.

– Visst är det konstigt. Den skrevs för tre år sedan, men nu i vinter har det ju hänt sådant som får den att framstå som näst intill dokumentär, säger Robert Harris.

Han syftar på att Tony Blair har suttit i förhör om invasionen i Irak och att det har kommit fram bevis för att CIA vid flera tillfällen landat plan med terrormisstänkta fångar på brittiskt territorium.

Robert Harris hävdar att dagens toppolitiker lever i en bubbla, där de tappar kontakten med verkligheten. Han berättar om hur Winston Churchill mitt under brinnande krig kunde promenera från premiärministerbostaden på Downing Street och vinka till människorna på trottoaren medan Tony Blair även i dag lever isolerad och ständigt beskyddad. England, hävdar Harris, har under de senaste decennierna blivit en lydstat till USA och det var inte en tillfällighet att Tony Blair verkade göra allt som George W Bush bad honom om. Robert Harris torgför den konspiratoriska tanken att CIA kan ha infiltrerat det brittiska utrikesdepartementet, han säger att »de flesta av våra hemligheter är deras hemligheter«.

– Tony Blair trodde att han var både advokat och skådespelare. Det är en dödlig kombination. Han ville att England skulle gå med i kriget, och han var beredd att sälja in detta till parlamentet med vilka medel som helst. Han behövde ett motiv, målade upp en hotbild, men gick för långt. Han har till och med sagt det i en intervju, även om han sedan försökte ta tillbaka det. Han hade makten att få sin vilja fram, och det gick totalt åt skogen. Han trodde att han och Bush skulle kunna gå på Bagdads gator och vinka åt jublande människomassor, men så blev det ju inte.

Alla Robert Harris böcker är politiska, och han säger att den trilogi han nu skriver om det romerska imperiet också är det i högsta grad.

– Före 11 september hade jag planer på att skriva om Amerika som imperium, men det fungerade inte. Sedan skrev jag boken om Pompeji och såg på det som hände där som en allegori om Amerika. Och det ledde mig till att börja fundera på en trilogi om Cicero och om Cato, det är som att skriva något liknande tv-serien »Vita huset«. Politiker och politik är sig alltid lika, epok efter epok.

Innan vi skiljs åt ber jag Robert Harris kommentera det som hänt kring Roman Polanski, som sitter i husarrest i Schweiz och väntar på att eventuellt bli utlämnad till USA för att ställas inför rätta för att 1977 ha våldtagit en 13-åring.

– Självfallet talade vi om det, och han klagar inte. Han bara säger att han varit med om det som är värre. Han är stark. Jag har ingen sympati för det han gjorde mot flickan, men med tanke på det spel som pågick bland människor som ville sätta dit honom och hur det amerikanska systemet fungerar, så hade både du och jag flytt från USA om vi varit i samma situation. Roman vill att det ska bli ett avslut, kvinnan vill det samma.

Fakta

Robert Harris hade gjort karriär som tv-reporter på BBC när han som 30-åring blev politisk redaktör på tidningen The Observer. Några år tidigare, 1982, skrev han sin första bok, »A Higher Form of Killing«, om kemisk och biologisk krigföring, tillsammans med journalisten Jeremy Paxman. Därpå följde en rad reportageböcker, om bland annat Falklandskriget, Hitlers förfalskade dagböcker och Margaret Thatchers pressekreterare Bernard Ingham.

Hans första roman »Faderland« kom ut 1992 och skildrade ett Europa där Adolf Hitler hade vunnit andra världskriget. Därefter kom »Enigma«, »En ärkeängel i Archangelsk« och två romaner med handlingen förlagd till antikens Italien, »Pompeii« och »Imperium«. År 2007 kom »Spökskrivaren«.

»The Ghost Writer« har svensk premiär på fredag och är regisserad av Roman Polanski. I huvudrollen syns Ewan McGregor med Pierce Brosnan som Tony Blairs motsvarighet.