Släkten är mäktigast

Text:

Foto: Scanpix

Vad har Greklands hårt ansatte premiärminister Giorgos Papandreou och den nyblivne segraren i Filippinernas presidentval, Benigno Aquino, egentligen gemensamt? Svar: förutom att de är två av den senaste veckans mest omskrivna personer så har de samma jobb som sina föräldrar. Premiärminister respektive president.

Och de är långtifrån ensamma. Efter en snabb blick på den politiska världskartan står det klart att flera av de nu levande ledarna har gått i sina föräldrars fotspår.

Att det sker i länder som Nordkorea och Tjetjenien är kanske inte så förvånande. Men det är inte bara i diktaturer som makten går i arv. Även i demokratiska stater är det vanligt med politiska blodsband i landets högsta ledning. Ibland i fler än två generationer. Såväl Giorgos Papandreous far och farfar har varit premiärministrar i Grekland. Mitt uppe i brinnande grekisk ekonomisk kris skyller nu många debaclet på landets politiska historia. Två stora familjedynastier har suttit på makten det senaste halvseklet.

De politiska klanerna återfinns också i länder som USA (Kennedy, Bush), Indien (Gandhi) och Pakistan (Bhutto).

Och tillväxten för pappas pojkar tycks god. I Frankrike har president Nicolas Sarkozys son höga politiska ambitioner. 24-årige Jean Sarkozy är redan högt uppsatt kommunalpolitiker, och var i höstas på väg att få ett statligt prestigejobb med ansvar för 150 000 anställda. Men de folkliga protesterna satte stopp för utnämningen, far och son Sarkozy anklagades för flagrant nepotism och tvingades backa. Det innebär knappast att Jean Sarkozys politiska karriär gått i stå. Och han är bara den senaste i raden av liknande franska exempel.

Flera av landets mäktigaste män har nämligen söner som följt i deras fotspår. Charles de Gaulle, Georges Pompidou, Valérie Giscard d’Estaing och Francois Mitterrand är alla före detta presidenter. Alla har de söner som gjort politisk karriär. Och trots att den franska monarkin är ett minne blott så är landets politiska och ekonomiska elit omvittnad. Majoriteten av landets höjdare har sedan 1945 utbildats på prestigeuniversitetet ENA, École National d’Administration.

Också Sverige har flera exempel på ­politiska arvtagare. Utrikesministern och tidigare statsministern Carl Bildt är sonsons sonson till tidigare statsministern och riksmarskalken, friherre Gillis Bildt (1820–1894). Dessutom var ju Carl Bildt tidigare gift med den förre moderatledaren Gösta Bohmans dotter.

Den tidigare justitieministern Thomas Bodström är son till den tidigare utrikes­ministern Lennart Bodström och det förra socialdemokratiska statsrådet Britta Lejon är dotter till det förra socialdemokratiska statsrådet Anna-Greta Leijon.

Politiken ligger uppenbarligen i blodet.

Fakta | Politiska familjer

Filippinerna
I måndagens presidentval kammade den 50-årige ungkarlen Benigno »Noynoy« Aquino hem flest röster. Han är son till den framlidna expresidenten Corazon Aquino och hennes mördade make Benigno »Ninoy« Aquino — båda hyllade demokratiförkämpar.

Demokratiska republiken Kongo
Joseph Kabila tog över presidentskapet efter mordet på hans far Laurent-Désiré Kabila i januari 2001.

Tjetjenien
Achmed Kadyrov dödades i ett bil­attentat 2004. Sedan dess är sonen Ramzan Kadyrov envåldshärskare i den ryska delrepubliken.

Nordkorea.
Kim Il Sung styrde landet från 1948 fram till sin död 1994, då sonen Kim Jong Il tog över.

Grekland
Premiärminister Giorgos Papandreou tillhör en av de två politiska dynastier som dominerat grekisk politik under mer än ett halvt sekel. Här med farfar och far Papandreou som båda har varit premiär­ministrar.

Indien
Sonia Gandhi, änka till Rajiv Gandhi som mördades 1991, är Kongresspartiets ordförande. Barnen Rahul (bilden) och Priyanka är också politiker.

Frankrike
President Nicolas Sarkozys son Jean Sarkozy är en ung politiker med höga ambitioner.

USA
John F. Kennedy (höger) med sina bröder Robert F. Kennedy och framlidne senatorn Edward Kennedy. Deras systerdotter Maria Shriver är liksom bröderna demokrat, men gift med den republikanske guvernören Arnold Schwarzenegger.